U pretprodaji se nalazi humanitarni kalendar udruge „…I djeci s ljubavlju“ za 2020. godinu na temu kulturne baštine Kvarnera i Jadrana. Prihod je namijenjen provedbi projekta „Želimo vježbati vid“ čiji je cilj senzibilizacija javnosti na poteškoće djece s oštećenjima vida i slabovidne djece te stvaranje temelja za opremanje budućeg centra za rehabilitaciju vida u Rijeci.

Projektom „Želimo vježbati vid“ šira se javnost želi upoznati o problemima s kojima se susreću slabovidna djeca i njihovi roditelji u Hrvatskoj, poput nedostatka adekvatne opreme za rehabilitaciju. Iako prema svjetskim statistikama danas u društvu ima 40 do 50% slabovidnih i slijepih osoba, u RH ne postoji samostalni registar slabovidnih i slijepih osoba i djece.

Kalendar za 2020. godinu donosi dvanaest priča o lokalnoj kulturnoj baštini Kvarnera. Osim Folklornog ansambla “Zora” iz Opatije, na fotografijama kalendara nalaze se članovi KUD-a “Zvir iz Jelenja, Udruge “Bakarska žena” iz Bakra, KUD-a “Ilija Dorčić” iz Novog Vinodolskog te KUD-a “Jelena” iz Dramlja, a u realizaciji je sudjelovao i Narodni muzej u Novom Vinodolskom.

Humanitarni kalendar za 2020. ispričat će priču o Kvarneru u usporedbi s nekoliko drugih lokacija na hrvatskom Jadranu, i to kroz autentične kostime i narodne nošnje. Tradicionalni kostimi prikladno nadopunjuju prirodne i kulturne krajolike naselja koja predstavljaju, a njihova raznovrsnost na najbolji mogući način reflektira kulturnu raznovrsnost naših prostora.

Tekst kalendara preveden je na engleski i na kineski jezik, te je u studenom bio prezentiran u kineskom gradu Šangaju.

Cijena kalendara iznosi 50,00 kn, do sada prodano 100 primjeraka kalendara u pretprodaji, a u pretprodaji se mogu naručiti putem e-mail adrese zelimovjezbativid@gmail.com, odnosno na brojeve telefona udruge i putem web stranice www.djecisljubavlju.hr. Dobrovoljna novčana sredstva uplaćuju se na IBAN HR 1423400091110338122.

Oblikovanju kalendara volonterski su doprinijeli Karlo i Livia Mjeda fotografiranjem, Lana Pajdaš interpretacijom kulturne baštine, za make up bila je zadužena Aleksandra Domijan, Ana Miškulin prevela je kalendar na kineski, a Anna Maria Uroda na engleski jezik. Sudjelovali su i Gabrijel Funarić, umjetnički voditelj i koreograf Folklornog ansambla “Zora” Opatija, Dolores Juretić KUD-a “Zvir iz Jelenja, Đurđica Krišković iz Narodnog muzeja Novi Vinodoski, Klaudija Forempoher iz Udruge “Bakarska žena” Bakar te Vlasta Matejčić iz KUD-a “Jelena” Dramalj.

Pokroviteljstvo projektu “Želimo vježbati vid” pružili su Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda-Grabar Kitarović, IAPB-onlus Italija, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Primorsko goranska-županija, Grad Rijeka, Grad Kastav, Grad Novi Vinodolski, Grad Krk, Grad Cres, Općina Kostrena, Općina Punat, Grad Split.

Podršku projektu pružili su Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, KBC Rijeka, NZZJZ PGŽ, Hrvatska gospodarska komora, Udruga slijepih PGŽ, Hrvatska udruga slabovidnih osoba “Vidim” Split, Udruga slijepih Istarske županije, mnogobrojni građani, udruge, sponzori i mediji.

Skip to content