Potpisivanjem kupoprodajnih ugovora između Grada Rijeke, talijanske tvrtke AMGA – Azienda Multiservizi i njemačke Thüge te Ugovora o međusobnim odnosima članova Komunalnog društva “Energo”, privedena je kraju dokapitalizacija tog društva.

Prije potpisivanja tih dvaju ugovora obje su strane tvrtke dan ranije na «escrow» račun uplatile po 6 milijuna eura za kupnju i dokapitalizaciju riječkoga Komunalnog društva «Energo». Tako sada, nakon dokapitalizacije, Grad Rijeka ima poslovni udjel od 56,9, Thüga i AMGA po 17 te Ina 9,1%.

Gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je kako vjeruje i u daljnji uspješan rad «Energa» te da su završetkom tog posla Rijeka i Hrvatska bliže Europskoj uniji. Postupak dokapitalizacije trajao je dvije godine, a rezultat će imati velik značaj za Grad Rijeku kao većinskog vlasnika, ali i za sve građane kao korisnike plina. Gradonačelnik se zahvalio novim strateškim partnerima na razumijevanju i uvažavanju svih zahtjeva Grada i želja da kroz dokapitalizaciju «Energa» bude izgrađena nova i veća plinska gradska mreža. Stoga je najavio kako će uskoro početi gradnja i zamjena plinske mreže na Kozali i Belvederu, a radovi bi trebali biti gotovi već ove godine. Riječ je o investiciji «teškoj» 14 milijuna kuna, od čega će tek 600 000 kuna biti potrošeno na uvozni materijal i radove.

Predstavnici minhenske Thüge i AMGA-e iz Udina istaknuli su kako je to povijesni trenutak za njihove tvrtke. Thüga, rekao je njezin član Uprave Herbert Rüben, ima više od 130 poslovnih udjela u njemačkim tvrtkama. No, partnerstvo u «Energu» njihovo je prvo sudjelovanje u jednom komunalnom društvu u inozemstvu u kojem većinsko vlasništvo ima jedinica lokalne samouprave.

Predsjednik Uprave AMGA-e Antonio Nonino naglasio je kako svim klijentima žele pružiti kvalitetnu uslugu i obećao ozbiljan rad. Za nas kupnja dijela «Energa» nije samo posao, to je i prilika za zbližavanje dvaju i inače bliskih naroda, misli Nonino. Osim u Udinama, AMGA distribuira plin i vodu u još 24 talijanska mjesta, a već dvije godine ima koncesiju za plin u Čavlima, Kraljevici i Kostreni.

Istog je dana održana i sjednica Skupštine Društva, na kojoj je prihvaćen Društveni ugovor, a izabrani su i članovi Nadzornog odbora “Energa”». To su Damir Tomac (Grad Rijeka), Ivan Ivaniš (Grad Rijeka), Tihomir Dundović (Grad Rijeka), Daniele Romanello (AMGA), Walter Flaschar (Thüga), Željka Velić-Dvoršćak (INA) te Luka Šušić (predstavnik zaposlenika). Na prvoj sjednici novoga Nadzornog odbora za predsjednika je izabran Damir Tomac, a za potpredsjednike Daniele Romanello i Walter Flashar.