Na Bazenima Kantrida završio je ciklus projekta Rijeka pliva u ovoj školskoj godini, obuke plivanja učenika osnovnih škola Grada Rijeke, kroz koju je od 2008. godine prošlo više od 12 tisuća učenika.

Grad Rijeka je jedini grad u Hrvatskoj koji sustavno i kontinuirano provodi obuku plivanja kroz projekt „Rijeka pliva“ od školske 2008./2009. godine, odnosno, od otvaranja bazenskog kompleksa Bazeni Kantrida, u svih svojih 25 osnovnih škola. Program obuke plivanja provodi se putem Riječkog sportskog saveza i Kluba skokova u vodu „Primorje 2010“, a izvorno obuhvaća učenike 2. razreda gradskih osnovnih škola. No, zbog pandemije pa tako i nemogućnosti provedbe projekta, ove godine u tijeku je obuka plivanja za učenike trećih i četvrtih razreda osnovnih škola. Tako će na kraju 2022. godine obuku završiti još 1013 učenika trećih i četvrtih razreda iz svih 25 osnovnih škola u gradu Rijeci.

Lucija Juranić i Adrian Đorđević

Lucija Juranić i Adrian Đorđević

Učenici i učiteljice OŠ Kozala potvrdili: Rijeka pliva je odlična stvar

Posljednjeg dana ciklusa za ovu školsku godinu na obuci su bili učenici OŠ Kozala, a učiteljice trećih razreda su poručile:
„Našem oduševljenju nije bilo kraja kad smo saznali da ulazimo ove školske godine u projekt Rijeka pliva. I zaista sva naša očekivanja su ostvarena. Djeca su veselo odlazila svaki put na bazen i radovala se novim aktivnostima. Istinski pohvaljujemo projekt, organizatore i vrijedne trenere. Veselimo se sljedećem susretu.“

„Na plivanju mi je bilo odlično, najljepše mi je bilo kad smo skakali na Olimpijskom bazenu. Treneri su bili odlični i dobro sam se zabavio“, Adrian Đorđević, 3.b.

„Bilo mi super na plivanju. Htjela bih se baviti ovim sportom, ali idem već na ples. Ovo mi je bila najbolja stvar u ovoj školskoj godini,“ Lucija Juranić, 3.a.

Posebnost provedbe projekta u ovoj školskoj godini je i u tome što su obuku prošla i djeca iz Ukrajine, koja su, sklonivši se od ratnih razaranja u Hrvatskoj, svoje školovanje nastavila u riječkim škola. Evangelina Moskaliuk iz 3.a. je kazala kako joj je lijepo na bazenima, te je naučila plivati, što u sklopu školskog programa ne bi mogla u Ukrajini. Najviše joj se svidjelo učenje spašavanja utopljenika, koji je sastavni dio svake obuke plivanja u sklopu projekta Rijeka pliva.

Besplatnih deset sati obuke plivanja za riječke osnovnoškolce

Inače, kroz ovaj projekt koji se provodi s puno truda i entuzijazma do sada je prošlo ukupno 12.595 učenika.

Autorica i voditeljica projekta je Katarina Jusup Dodig, učiteljica razredne nastave u Osnovnoj školi Kantrida te dugogodišnja plivačica i trenerica. Učenici prolaze deset sati obuke plivanja, a za učenike koji ne savladaju vještinu plivanja u predviđenih deset sati organizira se besplatna obuka sve dok ne savladaju vještinu plivanja. Za učenike s teškoćama u razvoju organiziran je individualni i grupni način rada, dok za učenike osnovnih škola koje odgojno obrazovni rad provode na talijanskom jeziku obuka plivanja održava se na talijanskom jeziku.

Osim same obuke u plivanju, koja obuhvaća vještine plivanja, skakanja, sinkro plivanja, igranja vaterpola i spašavanju u vodi, djeca kroz projekt „Rijeka pliva“ uče i o važnosti utjecaja sporta na organizam te o važnosti fer playa, ravnopravnosti spolova, nenasilju u sportu ali i problemu dopinga u sportu. Ovaj program je ujedno poticaj djeci da se bave nekim od sportova na vodi.

Didaktička sredstva i pomagala za provedbu programa prilagođena su dobi učenika koja odgovaraju propisanoj sigurnosti. Učenicima su na Bazenima Kantrida na raspolaganju bazen od 25 m, Dječji bazen i Bazen za skokove u vodu, a pojedine aktivnosti iz vaterpola i sinkroniziranog plivanja provode se u Olimpijskom bazenu. Dječaci i djevojčice imaju odvojene svlačionice, tuševe i sanitetske prostore, a učenici s teškoćama u razvoju imaju prilagođene svlačionice i pristup bazenima te odgovarajuća didaktička pomagala.

Vrijednost projekta potvrđuju djeca, učitelji i roditelji, ali i dodijeljene nagrade

Grad Rijeka osigurava financijska sredstva za provedbu projekta pa je obuka plivanja, prostor plivališta i prijevoz za sve učenike besplatan. Protekle godine u sufinanciranje programa priključio se i Ministarstvo turizma i sporta.

Agencija za odgoj i obrazovanje Programu projekta Rijeka pliva dala je pozitivno stručno mišljenje o ovom programu. Stručna evaluacija, koju je provela riječka jedinica Agencije za odgoj i školstvo, pokazala je veliko zadovoljstvo korisnika – učenika, roditelja i nastavnog osoblja – u svim aspektima realizacije programa. Vrši se i anonimno vrednovanje projekta od strane vanjskog stručnjaka u kojem sudjeluju svi roditelja, učenici i učitelji, a projekt dobiva najviše ocjene prema svim parametrima uz želju za daljnjim nastavkom ovakvih sadržaja.

Gradu Rijeci je 2009. godine središnji koordinacijski odbor akcije Gradovi i općine prijatelji djece dodijelio i Povelju za najakciju, potvrdivši kako je projekt Rijeka pliva učinio život djece ljepšim i boljim.

Također, Grad Rijeka je 2012. godine, a „Riječki sportski savez“ je za postignute rezultate u obuci neplivača u Hrvatskoj 2016. godine dobio godišnju nagradu Hrvatskog saveza sportske rekreacije „Sport za sve“.