U sklopu manifestacije Ljeto na Gradini, u četvrtak, 31. kolovoza s početkom u 18 sati održat će se završno natjecanje studentskih timova koji sudionici PAR Poduzetničkog kampa. Cilj poduzetničkog kampa, kojeg organiziraju Visoka poslovna škola PAR, Start up inkubator Grada Rijeke i Silos group, jest omogućiti polaznicima da postojeće ideje koje su im na raspolaganje dale riječke tvrtke pretvore u konkretne i originalne poduzetničke projekte.

Kako je kazala dekanica doc. dr.sc. Gordana Nikolić, Visoka Poslovna škola Rijeka (PAR) započela je s organizacijom poduzetničkom kampa prije pet godina, a dok su protekla četiri kampa bila više umjerena na poticanje start up poduzetništva, dakle temeljila se na razradi vlastitih ideja sudionika, ove je godine uvedena novost. Naime, dvadesetak studenata iz cijele Hrvatske od ponedjeljka razrađuje već postojeće projekte riječkih tvrtki, pokušavajući putem metode Design thinkinga ponuditi inovativna rješenja za konkretne potrebe poduzetnika. Naime, kroz ovaj PAR-ov program, cilj je potaknuti ne samo startupove već i tvrtke različitih veličina kako bi pri razvoju svojih usluga i proizvoda razmišljali kao dizajneri, s korisnikom u samom središtu procesa. Stoga su svi ovogodišnji sudionici PPK prošli su edukaciju iz područja dizajnerskog promišljanja.

Studenti su dobili priliku raditi na četiri konkretna projekta, koje razrađuju uz vodstvo predstavnika riječkih tvrtki, kazao je Dino Udović, student Visoke poslovne škole PAR i program manager poduzetničkog kampa. Radi se o projektu „Razvoj publike i tehnologije“ tvrtke „Rijeka 2020“, društva u vlasništvu Grada Rijeke osnovanog s ciljem pripreme projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020. Specijalna bolnica Medico promišlja o tome kako u javnosti najbolje prikazati promjenu svoje glavne djelatnosti iz opće medicine u kirurgiju, lokalni Radio Korzo zanima kako povećati slušanost, a Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Rijeka ponudila je na razradu svoj projekt razvoja novih IT proizvoda.

PAR Poduzetnički kamp

Njihova kreativna rješenja građani će imati priliku čuti u sklopu programu Gradina Znanja. Program počinje u 18 sati, kada će se održati otvorena predavanja u mauzoleju na Trsatskoj gradini i Open networking – predstavljanje tvrtki – partnera programa, gdje će svi posjetitelji imati priliku razgovarati s potencijalnim poslodavcima i saznati informacije o obrazovnim programima i stjecanju novih kvalifikacija. Između ostalih, svi zainteresirani će se imati priliku upoznati s radom Start up inkubatora za mlade, koji je Grad Rijeka otvorio u veljači 2013. godine s ciljem pružanja poduzetničke infrastrukture za razvoj njihovih poslovnih ideja. Kako je kazala Vlasta Linić iz Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke, možda će upravo neki od mladih kreativnih ljudi koji su sudionici kampa postati korisnici Start up inkubatora Rijeka.

Nakon toga, s početkom u 20 sati, održat će se zabavni program i finale natjecanja. Nagrade koje će biti dodijeljene sudionicima osiguravaju organizatori i partneri, kojima se pridružila i Gradska knjižnica Rijeka, koja je u svibnju otvorila Poslovni kutak u Središnjem odjelu (Palača Modello) i koja će natjecateljima darovati četiri godišnje članarine. Ostatak nagradnog fonda osigurat će tvrtke partneri: Rijeka 2020 (EPK), Specijalna bolnica Medico, Radio Korzo i HGK kao generalni pokrovitelj cijelog programa.

Finale poduzetničkog kampa već se treću godinu odvija u sklopu programa Ljeta na Gradini. Kako je kazao organizator Vedran Babić, radi se o inovativnom projektu koje obogaćuje program Ljeta na Gradini. Nakon poduzetništva, na redu je popularizacija znanosti – Ljeto na Gradini završava u petak, 1. rujna tematskom manifestacijom „Baltazar na Gradini“.