Likovna nagrada Ivo Kalina za 2017. i 2018. godinu će se, odlukom gradonačelnika, dodijeliti Zdravku Miliću  za izložbu pod nazivom “Radovi 1981.-2017.” koja je održana u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti.

Odluku je donio gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel na temelju prijedloga stručnog povjerenstva, koje je Milićevu izložbu, inače posljednji postav MMSU-a u zgradi na Dolcu, a prije preseljenja u kompleks Benčić, izabralo između 11 dostavljenih prijedloga.

Radovi 1981.-2017. naziv je retrospektivne izložbe Zdravka Milića koja predstavlja četiri desetljeća umjetničkog stvaralaštva labinskog umjetnika koji je svojim osobitim vizualnim izričajem obilježio i nacionalnu likovnu scenu. Na izložbi je izloženo devedeset radova iz nekoliko ciklusa, pretežito slika velikih formata i objekata. Radovi dijele zajednički nazivnik teme pejzaža kojim se autor bavi duži niz godina, pristupa mu na novi način i udaljava ga od uvriježenih likovnih interpretacija. Kroz pejzaž Milić progovara o suvremenih društvenim temama, bavi se pitanjem ekološke i duhovne kontaminacije današnjeg čovjeka. Ovom izložbom Milić je otkrio svoj svijet vrlo blizak znanstvenoj fantastici, svijet satkan od mitskog, mističkog i metafizičkog iz ljudske povijesti.

Stručno povjerenstvo ocijenilo je da se radi o važnoj retrospektivnoj izložbi ovog renomiranog umjetnika čiji je rad ostavio veliki trag u riječkoj suvremenoj likovnoj sceni:
„U svom je likovnom izričaju suvremen i prepoznatljiv s izraženim interesom za odnos percipiranog objekta i slike, koji postaje gradbeno tkivo umjetnikovih svjetova i gledatelja prenose u sferu drugačije zbilje. Milić vrlo aktivno djeluje kao samostalni umjetnik i kao profesor na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci te je upravo dugogodišnji i naročito plodan angažman ovog slikara usmjeren publici i učenicima bio važan element stručnom vijeću prilikom ocjenjivanja. Izložbom Radovi 1981.-2017. Milić je zaokružio jednu vrlo važnu etapu svoga likovnog stvaralaštva i mišljenja smo kako za svoj dosadašnji rad valja primiti značajno priznanje kakvo je Likovna nagrada Ivo Kalina.“

Stručno su povjerenstvo činili Siniša Majkus, prof. art., predstavnik Akademije primijenjenih umjetnosti Rijeka, Ema Makarun, mag. hist. art et educ.hist., predstavnica Društva povjesničara umjetnosti Rijeke, Dražen Filipović, predstavnik Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka, povjesničarka umjetnosti Kora Girin, predstavnica Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka te Plamena Šarlija, prof., predstavnica Grada Rijeke.

Likovna nagrada Ivo Kalina dodjeljuje se svake dvije godine radi odavanja priznanja za iznimna postignuća na području suvremene likovne umjetnosti. Nagrada se dodjeljuje za najbolju likovnu izložbu na području suvremene umjetnosti održanu tijekom godine u galerijskim i javnim prostorima na području grada Rijeke.

Nagrada se sastoji od posebnog pisanog priznanja, koje se dodjeljuje na prigodnoj svečanosti, te novčane nagrade u bruto iznosu od 20.000,00 kn.