Povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša u utorak, 4. lipnja od 9 do 12 sati na prostoru Udruge za terapijsko jahanje Pegaz u Sušačkoj Dragi održat će se „Zeleni dan“.

Za tu prigodu bit će organizirane besplatne radionice vezane uz ekologiju i zaštitu okoliša, brigu o konjima i domaćim životinjama, a bit će upriličene mnoge zabave i sportske igre na otvorenom. Na „Zeleni dan“ pozvane su organizirane grupe vrtićke i školske djece, ali je program otvoren i za sve građane.

Raznovrsni program je usmjeren na djecu, obitelji, osobe s invaliditetom i osobe starije životne dobi, a sastoji se od igara na otvorenom (badminton, igre s loptom, vijača, lastik itd.), radionica „Veseli svijet konja“ i „Domaće životinje i čemu nam služe“, radionice odvajanja otpada, radionice izrade samozalijevajuće posude za biljke, radionice „Finger trap za djecu“ i radionice disanja i opuštanja „Priroda svjesnosti“.

Kako je kazala Nikolina Stojnović iz Udruge Pegaz, djeca će imati priliku na radionicama ne samo saznati više o konjima i domaćim životinjama, već će imati priliku hraniti i četkati konje.

Lovorka Bilajac s Medicinskog fakulteta u Rijeci predstavila je dvije zanimljive radionice, „Finger trap za djecu“ i radionice disanja i opuštanja „Priroda svjesnosti“, čiji je cilj osvijestiti važnost opuštanja i disanja. „Finger trap“ je igra, mali cilindar napravljen od bambusa, koji u zamku ulovi igračeve prste, a glavna je ideja igre da se prsti ne mogu osloboditi na silu, već je potrebno opustiti se i smisliti način kako osloboditi prste.

Događaj je organiziran u sklopu projekta „Rijeka – Zdravi grad“ i Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“, a organiziraju ga Grad Rijeka, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Udruga Pegaz Rijeka, KD Čistoća, Medicinski fakultet u Rijeci i Matica umirovljenika grada Rijeke.

Kako su kazali voditelj projekta „Rijeka – Zdravi grad“ Jadran Mandekić te voditelji tematskih skupina koje djeluju u sklopu projekta, Helena Glibotić Kresina i Darko Roviš iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ te Lovorka Bilajac s Medicinskog fakulteta u Rijeci, Zeleni dan je organiziran ne samo kako bi se ukazalo na važnost zaštite okoliša i povećanje svjesnosti kako smo svi odgovorni za održivi razvoj, već i kao poticaj svim generacijama građana, od najmlađih do najstarijih, na boravak u prirodi.

„Zelenim danom želimo ukazati javnosti na važnost boravka u prirodi, budući da je dokazano kako boravak među zelenilom, pa makar samo gledanje u drveće kroz prozor, povećava koncentraciju, smanjuje stres i krvni tlak te poboljšava mentalne sposobnosti, što sve utječe i na dugovječnost,“ kazala je Glibotić Kresina.

„Zeleni dan“ održat će se na prostoru terapijsko-rekreacijskog centra Udruge Pegaz, Put pod Rebar 10, do kojeg se može doći autom, ali i pješice s Vežice, Trsata ili Drage. U slučaju kiše događaj će biti odgođen.