Zimska priča iz Benčića naziv je manifestacije koja će pod kapom EU projekta ForHeritage ovaj prostor učiniti jednom od najatraktivnijih prosinačkih lokacija u Rijeci.

Svakoga dana od 16 sati nadalje  glazbu ondje vrti Radio Roža, ugostitelji okolnih kafića u blagdanskim kućicama u dvorištu Benčića nude napitke i ukusne zalogaje za posjetitelje, a u večernjim satima na pozornici u dvorištu održavaju se koncerti bendova. Osim ovih zabavnih događanja u dvorištu Benčića, u jutarnjim i popodnevnim satima riječke gradske kulturne ustanove i brojni vanjski partneri organiziraju programe u Muzeju grada (Palači Šećerane), Muzeju moderne i suvremene umjetnosti i u Dječjoj kući.

Cjelokupni program po danima donosimo u nastavku.

Napomena: ulaz u Zimsku priču u riječkom Benčiću organiziran je iz Krešimirove ulice (kroz voltu). Ulaznice se naplaćuju samo za programe kod kojih je to posebno istaknuto, a ostali programi su besplatni, no za većinu je potrebna prethodna prijava.

 

PONEDJELJAK, 13. PROSINCA 2021. 

16,00 SATI: PRIGODNA PODJELA  DAROVA DJECI IZ DOMA IVANA BRLIĆ MAŽURANIĆ, PODRUŽNICA RIJEKA, UZ PRISUSTVO DJEDA BOŽIĆNJAKA; Dječja kuća, Dnevni boravak

 

17,00 – 20,00 SATI: IZLOŽBE U MUZEJU GRADA RIJEKE / PALAČI ŠEĆERA:

Ulaznice: pojedinačna (odrasli) – 60 kn; učenici, studenti, umirovljenici – 30 kn; obiteljska (dvoje djece i dvoje odraslih) – 120  kn; besplatno: djeca do 7 godina, osobe s invalidnošću, članovi ICOM-a i HMD-a i predstavnici medija (uz predočenje iskaznice); Popusti: 20 % popusta na muzejska izdanja i suvenire

 • STALNI IZLOŽBENI POSTAV – PALAČA ŠEĆERA
  Stalni postav nudi uvid u gospodarsku, političku, kulturnu, obrazovnu, znanstvenu i sportsku povijest Rijeke u razdoblju od 18. do 21. stoljeća. Na prvom su katu prikazana tri stoljeća povijesti moderne Rijeke s pojedinim temama iz gospodarske i društvene povijesti dok je postav na drugom katu posvećen Riječkoj kompaniji, njezinim osnivačima, riječkim pogonima, proizvodnji šećera te nasljednicima glavnog kompleksa Kompanije – Tvornici duhana i metalskoj tvornici Rikard Benčić.
 • NEPOZNATI KLIMT: LJUBAV, SMRT I EKSTAZA
  Izložba Nepoznati Klimt – ljubav, smrt, ekstaza u fokus stavlja devet slika koje su Gustav Klimt, Ernst Klimt i Franz Matsch naslikali za riječko kazalište. Nakon 136 godina publika ih ima priliku pogledati izbliza u Palači šećera i to nakon dvogodišnje restauracije koju je proveo Hrvatski restauratorski zavod. Riječke slike prva su potpisana djela braće Klimt i Matscha za prostor javne namjene te svjedoče o trima individualnim rukopisima, trojice samosvjesnih slikara i njihovom profesionalnom napretku. Slike Gustava Klimta najavljuju i njegov skorašnji stilski prevrat i početak nove ere u povijesti umjetnosti.
 • 750 GODINA LJEKARNIŠTVA NA TLU HRVATSKE
  Izložba 750 godina ljekarništva na tlu Hrvatske, u organizaciji JGL Muzeja farmacije u Rijeci i Muzeja grada Rijeke, predstavlja građu koja podsjeća na djelovanje trogirske ljekarne iz 1271. godine, čiju se pojavu smatra početkom ljekarništva na tlu Hrvatske. Na izložbi se može razgledati vrijedna građa i doznati mnoge zanimljivosti vezane i uz ljekarne koje su djelovale, ili još djeluju, u Dubrovniku, Zagrebu i Rijeci. Izložba nastoji posjetiteljima približiti i brojne ostale zanimljivosti iz povijesti farmacije, stavljajući hrvatsku povijest ljekarništva u međunarodni kontekst.
 • SAJAM RIJEČKA MOOSTRA
  IPL art u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti te Gradom Rijekom pokreće sajam Riječka Moostra koji će se od 13. do 19. prosinca odvijati u Palači šećerane. Sajam će biti posvećen primijenjenoj umjetnosti te će uključivati različite rukotvorine poput nakita, tekstila, pletena, fotografija te kiparskih i slikarskih radova.

 

17,00 – 20,00 SATI: IZLOŽBE I SAJAM U MUZEJU MODERNE I SUVREMENE UMJETNOSTI

Ulaznice za izložbe: 30 kn; 10 % popusta za djecu i mlade do 18 godina te studente; ulaz besplatan za djecu do 7 godina, umirovljenike, nezaposlene, članove strukovnih udruga (HDLU, ULUPUH, AICA, ICOM) te za predstavnike medija

 • SANJA IVEKOVIĆ: MAKE UP – MAKE DOWN, VIDEORETROSPEKTIVA
  MMSU predstavlja video retrospektivu Sanje Iveković, jedne od najznačajnijih suvremenih hrvatskih umjetnica. Okosnicu izložbe čini 12 video radova zastupljenih u zbirci Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, većinom rani antologijski video radovi iz sedamdesetih. Ovaj se izbor dodatno proširuje posudbama radova iz kolekcija institucija, galerija, kao i osobnog arhiva umjetnice. Riječ je o prvoj retrospektivi Sanje Iveković u Hrvatskoj koja će javnosti omogućiti sustavan pregled njezinog opusa, dotičući ključne tematske okvire u kontekstu širih umjetničkih i društvenih zbivanja i feminističkih intervencija na polju povijesti umjetnosti.
 • PLATTFORMER, PING PONG U GRADU / SONIC PLATTFORMING, INSTALACIJA
  Sonic Plattforming ili Pung pong u gradu nudi partiju stolnog tenisa u koju se možete upustiti dolaskom u muzej s prijateljima ili potpunim neznancima. Ova umjetnička instalacija koju je osmislio tim umjetnika i arhitekata okupljenih u grupu Plattformer u sklopu Spajalice – serije umjetničkih intervencija u javnom prostoru 2013. godine, upravo kroz igru stvara zonu povezivanja. Instalacija je sastavljena od odbačenih materijala te pronađenih zvukova sakupljenih u gradskom okruženju, a zvučna kulisa mijenja se ovisno o toku igre.

 

17,00 – 19,00 SATI: DVODNEVNA RADIONICA KERAMIKE (1/2)

Muzej Grada Rijeke / Palača šećera, Pedagoška učionica (polukat), za odrasle

Tečaj keramike preporučljiv je svima koji se žele relaksirati kroz kreativan rad s prirodnim materijalom za koji se tvrdi da ima ljekovit učinak. Tečaj se također preporučuje osobama s motoričkim i drugim teškoćama u terapijsku svrhu. Poznat je i kao odlična antistres terapija. Keramika je idealna za ljude koji tvrde da nemaju poseban talent, a kreativci su u duši. U ponedjeljak, 13. prosinca, izrađivat će se manji predmeti po želji sudionika, a u petak, 17. prosinca, isti će se predmeti obrađivati i oslikavati. Organizator radionice je LiCe, likovni centar, Dijana Lukić, a vodit će ju Mirela Peterlić. Broj sudionika po grupi je ograničen te je obvezna prethodna prijava na broj telefona: 091/234-3714.

17,00 – 17,45 SATI I 18,00 – 18,45 SATI: KIDS ESCAPE ROOM TRAGOVIMA ORAŠARA

Dječja kuća, Kontejner, uzrast: 7 – 12 godina

Kids escape room je inovativna i interaktivna igra sastavljena od mozgalica, zagonetki, slagalica, pravih i krivih tragova te puno šifri i lokota. Djecu stavlja u glavnu ulogu te, osim što ih potiče na timski rad, nudi izvanredno iskustvo i osjećaj samopostignuća prilikom rješavanja raznih prepreka. Igra Tragovima Orašara nastala je u suradnji Kids escape room-a i Gradske knjižnice Rijeka. Djeca će se kroz igru upoznati s bajkom Orašar i kralj miševa. Bajka djeci postavlja zagonetke, ali i pruža rješenja. Uz malo mašte, logike i timskog rada, polaznici trebaju pronaći Orašara, provesti ga na putovanje i dovršiti priču.

Broj sudionika po grupi je ograničen te je obvezna prethodna prijava na broj: 091/234-3714.

17,30 SATI I U 19.00 SATI: PREDSTAVA IZGUBLJENA PRIČA: IVICA I MARICA – OTKAZANO ZBOG BOLESTI GLUMCA

Dječja kuća, Dvorana, uzrast: 3+, trajanje: 40 min, cijena ulaznice: 30 kn

Autorska ekipa Gradskog kazalište lutaka Rijeka

Autorica teksta (prema braći Grimm): Vedrana Balen Spinčić; redatelj: Serđo Dlačić; autorica lutaka i scenografije: Luči Vidanović; skladatelj: Srđan Badurina; izvode: Karin Fröhlich i David Petrović

Jednom davno živjela su braća Grimm. I napisali mnogo lijepih bajki koje i dan danas žive i inspiriraju. Jedna od njih je i bajka o bratu i sestri koji se susreću s mnogim nedaćama i fantastičnim bićima i preokretima. Tako su glumci s malim putujućim kazalištem iz prašnjavog kovčega izvukli na svjetlo dana, tj. pod kazališne reflektore, ovu staru priču i osvježenu je ispričali 200 godina nakon njena prvog zapisa. U viđenju Ivice i Marice riječkih lutkara, priča zadržava svoju izvornu fabulu, ali djeluje vrlo suvremeno. Osim zabave i napetosti, publika iz predstave može iščitati i plemenitu poruku o zajedništvu i pobjedi dobra nad zlim. Nakon predstave djecu će pozdraviti Djed Božićnjak.  Ulaznice se rezerviraju na blagajna.gklri@gmail.com

Rezervirane ulaznice moraju se podignuti najkasnije pola sata prije početka predstave. Kupuju se na Blagajni kazališta (Blaža Polića 3) koja je otvorena sat vremena prije svake izvedbe u GKL Rijeka te na dan izvedbe u Dječjoj kući od 16,30 do 19,00 sati. Također se mogu kupiti na www.mojekarte.hr

18,00 – 19,00 SATI: RANKO STARAC, KUSTOS PPMHP RIJEKA: PREDAVANJE UTJECAJ IZVORA I VODOTOKOVA NA POVIJESNI I URBANISTIČKI RAZVOJ RIJEKE I BLIŽE OKOLICE OD PRAPOVIJESNIH POČETAKA DO 19. STOLJEĆA

Dječja kuća, Dnevni boravak, za građanstvo

Ranko Starac, kustos Arheološkog odjela PPMHP-Rijeka, predavanje će započeti pogledom na najstarije vedute šireg područja središta grada Rijeke s posebnim naglaskom na vodotokove između Martinšćice i Mlake. Predstavit će transformaciju priobalnog krajolika nasipavanjem obale i širenje grada prema moru. Pokazat će neke primjere poznatih riječkih izvora i perila danas skrivenih pod asfaltom, regulacije bujičnih vodotokova i potoka koje su utjecale na izgled riječkog starog grada od antike do industrijske ere. Poseban naglasak bit će na oskudnim tragovima arheološke i kulturne baštine oko Škurinjskog potoka i njegovog izvora ispod Vele straže. Na kraju će predstaviti različite primjere odnosa pretpovijesnih, antičkih i srednjovjekovnih lokaliteta u odnosu tijek i položaj izvora pitke vode u široj okolici grada Rijeke, u Vinodolu i na otoku Krku. Predavanje organizira Gradska knjižnica Rijeka u suradnji s Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja Rijeka. Broj sudionika je ograničen te su obvezne prijave putem e-maila: prijave.programi@gkri.hr uz naznaku programa za koji se prijavljujete.

18,00 – 18, 45 SATI: FILMSKI KVIZ

Dječja kuća, Šuma Striborova, uzrast: 7 – 11 godina

Kvizovi su zabavna i uzbudljiva aktivnost koja okuplja i razonodi znalce iz raznih područja pa tako i filma. Zato pozivamo sve one koji vole i poznaju film da se prijave na ovaj  filmski kviz i iskušaju se, u društvu svojih vršnjaka, u poznavanju umjetnosti pokretnih slika. Za sve one koji vole film i zabavu, a ne manjka im natjecateljskog duha… Kroz zabavnu aktivnost filmskog kviza natjecatelji će naučiti nešto više o filmskoj umjetnosti i odmjeriti snage s drugim mladim filmofilima! Filmski kviz organizira Art-kino. Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na e-mail: edukacija@art-kino.hr s naznakom naziva programa.

19,30 – 21,00 SAT: KONCERT: PACHAMAMA STREET CONNECTION

Pozornica na otvorenom u dvorištu Benčića

PachaMama Street Connection je riječki ulični bend okupljen 2010. godine. Postavu čine Vanja Kauzlarić (bubanj), Jasmin Okanović (truba), Radoslav Tičić (gitara) i Petar Tepšić (trombon). Za sobom imaju 11 godina sviranja na ulicama hrvatskih gradova. Osim nastupa na ulicama, bend je svirao i mnoge gaže u barovima Rijeke i okolice te na glazbenim događanjima poput manifestacija Retro Opatija, Rijeka Tattoo Expo, Bela nedeja, Riječki karneval, Otvaranje Rijeke – EPK, Lovranski umjetnički festival, Kortil uživo, Kastavski advent, Rijeka Green Week, Otvaranje Art-kina, Rijeka Food Truck Festival…

 

UTORAK, 14. PROSINCA 2021.

11,00 – 20,00 SATI: IZLOŽBE I SAJAM U MUZEJU GRADA RIJEKE / PALAČI ŠEĆERA:  Stalni izložbeni postav // Nepoznati Klimt: ljubav, smrt i ekstaza // 750 godina ljekarništva na tlu Hrvatske // popust na suvenire i muzejska izdanja // sajam Riječka moostra

12,00 – 20,00 SATI: IZLOŽBE U MUZEJU MODERNE I SUVREMENE UMJETNOSTI: Sanja Iveković: Make up – Make down, videoretrospektiva // Plattformer, Ping pong u gradu / Sonic plattforming, instalacija

17,00 – 18,00 SATI: ERVIN DUBROVIĆ: PREDAVANJE RIJEČKA KOMPANIJA ŠEĆERA

Muzej Grada Rijeke / Palača šećera, svečana dvorana, za građanstvo

Predavanje Riječka kompanija šećera mr. sc. Ervina Dubrovića, ravnatelja Muzeja grada Rijeke, prati nastanak i razvoj Povlaštenog  tršćansko-riječkog trgovačkog društva 1750. – 1809. Ulaz se ne naplaćuje, no broj osoba u publici je ograničen te su prijave obavezne na: https://forms.office.com/r/EuVHB72p6w

17,00 – 19,00 SATI: LIKOVNA RADIONICA ZVJEZDANA NOĆ

Muzej Grada Rijeke / Palača šećera, pedagoška učionica (polukat), za djecu i odrasle

Likovna radionica Zvjezdana noć sastoji se od dva dijela – učimo o zvijezdama i zviježđu. Što je zvijezda? Izrađuje se 3D zvijezda od papira. Što su zviježđa? Izrada spravice koja omogućava prikaz pojedinog zviježđa. Radionicu pod vodstvom Izabele Peculić organizira Udruga Art & Fun. Broj sudionika je ograničen te je obvezna prethodna prijava na broj: 091/234-3714.

17,00 -17,45 SATI I 18,00 – 18,45 SATI: KIDS ESCAPE ROOM TRAGOVIMA ORAŠARA

Dječja kuća, Kontejner, uzrast: 7 – 12 godina

 

17,30 SATI I U 19.00 SATI: PREDSTAVA IZGUBLJENA PRIČA: IVICA I MARICA – OTKAZANO ZBOG BOLESTI GLUMCA

 

17,30 – 19,00 SATI:  RADIONICA ŠAŠAVE GIF ČESTITKE

Dječja kuća, Dnevni boravak, uzrast: 8 – 12 godina

Na  radionici Šašave GIF čestitke polaznici će naučiti osnove stop animacije te će uz pomoć voditeljice snimiti i izraditi svoje šašave blagdanske čestitke u jednostavnom GIF formatu. Radionica će se sastojati od dva dijela – izrade dvodimenzionalnih likova i motiva od kolaž papira, osmišljavanja pokreta i kadrova, a zatim će se izraditi kratka stop animacija.  Radionicu u organizaciji Muzeja moderne i suvremene umjetnosti vodit će umjetnica Tanja Blašković. Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava putem online obrasca: https://forms.gle/53j8x4sYsSVWUZwdA

17,30 – 18,30 SATI: RADIONICA KALEIDOSKOP: ZAVIRI U ČAROLIJU

Dječja kuća, Šuma Striborova, uzrast: 9 -11 godina

Optičke igračke su savršena forma za upoznavanje djece s procesima animacije, a ujedno su i njeni začetnici. Očaravajuće iluzije pokreta koje stotinama godina nakon njihova nastajanja fasciniraju kako one mlađe, tako i one nešto starije, zapravo su nešto što možemo izraditi i sami. Na ovoj ćemo se radionici upoznati s poviješću optičkih igračaka. Polaznicima ćemo predstaviti kaleidoskop kao ne samo optičku napravu, već i neiscrpnu inspiraciju umjetnicima i dizajnerima koji su, koristeći se iluzijama ove naprave, crpili inspiraciju za složene crteže i ukrase za tkanine, tapete, keramiku… Osim što nas gledanje kroz kaleidoskop opušta i smiruje, omogućuje nam da se nakratko odvojimo od stvarnosti i svakodnevni svijet gledamo na novi način. Uz pomoć prethodno pripremljenih materijala, izradit ćemo vlastiti kaleidoskop, ali i zaviriti u čarolije koje su izradili ostali sudionici. Cilj je polaznike radionice upoznati s povijesti optičkih igračaka te načinom na koji su utjecale na procese stvaranja animacije i filma, ali i suvremene procese dizajna i umjetnosti. Radionicu organizira Art – kino. Za sudjelovanje na radionici potrebna je  prethodna prijava na e-mail: edukacija@art-kino.hr s naznakom naziva programa.

18,00 – 18,30 SATI: ČITAONICA FINDUSOV BOŽIĆ

Dječja kuća, Dječji odjel Stribor,  uzrast: 5+
S godinom se opraštamo uz omiljenog mačića Findusa i njegova starčića Pettsona čije priče o božićnim običajima griju srca djece cijelog svijeta. Nek’ zagriju i naša! Pridružite nam se na čitaonici 14. prosinca u DO Stribor gdje će knjižničarke djeci čitati priču Findusov Božić poznatog švedskog autora Svena Nordqvista. Čitaonicu organizira Gradska knjižnica Rijeka.  Broj sudionika je ograničen te su obvezne prijave na čitaonicu putem e-maila: stribor@gkri.hr. U prijavi je potrebno navesti: ime i prezime djeteta, datum čitaonice na koju se prijavljuje, telefonski broj roditelja.

19,30 – 20,30 SATI: KONCERT: KUD ZAMETSKI KOREN

Pozornica na otvorenome u dvorištu Benčića
KUD Zametski koren jedno je od najstarijih kulturno-umjetničkih društava na području Grada Rijeke i Primorsko goranske županije. Osnovano je 1922. godine te, s prekidom za vrijeme 2. svjetskog rata, djeluje punih 99 godina. U sklopu KUD-a su kroz povijest djelovali tamburaški orkestri, pjevački zborovi, muške klape, big band, dramske i druge sekcije. Danas broji stotinjak članova, među kojima je 30-ak aktivnih u tamburaškim orkestrima. Usmjereni su na razvoj kulturnog amaterizma.

 

SRIJEDA, 15. PROSINCA 2021. 

11,00 – 20,00 SATI: IZLOŽBE I SAJAM U MUZEJU GRADA RIJEKE / PALAČI ŠEĆERA:  Stalni izložbeni postav // Nepoznati Klimt: ljubav, smrt i ekstaza // 750 godina ljekarništva na tlu Hrvatske // popust na suvenire i muzejska izdanja // sajam Riječka moostra

12,00 – 20,00 SATI: IZLOŽBE U MUZEJU MODERNE I SUVREMENE UMJETNOSTI: Sanja Iveković: Make up – Make down, videoretrospektiva // Plattformer, Ping pong u gradu / Sonic plattforming, instalacija

14,00 – 18,00 SATI: RETRO FUTURO NOGOMETNI TURNIR

Dječja kuća, Dnevni boravak, uzrast: 7 – 14 godina
Retro futuro nogometni turnir sastoji se od igranja nogometa u različitim oblicima – stolni nogomet, nogomet na komodoru 64 te potom PlayStationu 5 najnovije FIFAe 2022. Ideja je da se stvori iskustvo edukativne prirode, dojam o razvoju grafike i funkcionalnosti, uz elemente zabave, posebno prilikom igranja starih varijanti koje će djeci biti egzotične. Turnir organizira Muzej informatike Peek & Poke u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka.  Broj sudionika je ograničen te su obvezne prijave putem e-maila: prijave.programi@gkri.hr   U prijavi je potrebno navesti: naziv programa na koji se dijete prijavljuje, ime i prezime djeteta, telefonski broj roditelja.

17,00 SATI I U 18.30 SATI: PREDSTAVA ČETIRI GODIŠNJA DOBA

Dječja kuća, Kontejner, uzrast: 3+, trajanje: 30 min, cijena ulaznice: 30 kn

Autorska ekipa Gradskog kazališta lutaka Rijeka:
Autorica teksta i ilustracija: Pika Vončina; redateljica: Irena Rajh; dramaturginja: Vedrana Balen Spinčić; grafička obrada i oblikovanje: Petra Petan; izvodi: Damir Orlić
U ciklusu Pričopredstava donosimo novi oblik pripovjednog kazališta – kamišibaj teatar – japanski oblik uličnog kazališta u obliku papirnate drame (kami – papir; šibaj – drama). Jedan glumac interpretira priče uz pratnju stripovskih ilustracija za djecu smještenih u malo drveno kazalište – butaj. U riječkom, i prvom hrvatskom profesionalnom kamišibaj teatru, ispričat ćemo vam četiri priče koje nas vode kroz godišnja doba. Gusjenica Emerik, slon Gašpar, lav Mirislav i pingvin Frederik glavni su likovi ovih predivnih priča – iz pera i ilustracija Pike Vončine, koji iz slikovnice svoj život započinju i u kazalištu te vrlo nepretenciozno i neobično govore o odrastanju, djetinjstvu, prijateljstvu i roditeljstvu.

Ulaznice se rezerviraju na blagajna.gklri@gmail.com

Rezervirane ulaznice moraju se podignuti najkasnije pola sata prije početka predstave. Kupuju se na Blagajni kazališta (Blaža Polića 3) koja je otvorena sat vremena prije svake izvedbe u GKL Rijeka te na dan izvedbe u Dječjoj kući od 16,30 do 19,00 sati. Također se mogu kupiti na www.mojekarte.hr

17,00 – 18,00 SATI: RADIONICA MALCI EKO-LIKOVNJACI 

Dječja kuća, Galerija Most, uzrast: 7 – 10 godina
Polaznici radionice izrađivat će svijećnjak i/ili kutiju za kekse od staklenki – reciklaža. Polazna točka radionice poticanje je djece na očuvanje okoliša kroz primijenjenu i likovnu umjetnost, uz teme iz životinjskog i biljnog svijeta. Prvenstveni cilj radionice potaknuti je kod djece slobodu izražavanja kroz likovnost. Tijekom ovih radionice upotpunit će se znanja djece o likovnim tehnikama izvan školskog kurikuluma. Radionicu pod vodstvom Lee Čeč i Marije Grdinić Cvitan organizira Lea Čeč. Broj sudionika po grupi je ograničen te je obvezna prethodna prijava na broj: 091/234-3714.

17,00 – 18,00 SATI: STRUČNO VODSTVO IZLOŽBOM NEPOZNATI KLIMTANĐELI, AMORI I PUTTI

Muzej Grada Rijeke / Palača šećera, svečana dvorana, za građanstvo
U predblagdanskom ozračju naglasak u vodstvu izložbom Nepoznati Klimt bit će na anđelima, amorima i puttima kao i na prikazu svete Cecilije – zaštitnice. Izložbom će voditi  Deborah Pustišek Antić, viša kustosica Muzeja Grada Rijeke i autorica izložbe. Ulaznice se ne naplaćuju, no broj sudionika je ograničen te su obavezne prijave:  https://forms.office.com/r/EuVHB72p6w

17,00 – 18,30 SATI: RADIONICA BOŽIĆNA RUKOTVORNICA

Muzej grada Rijeke / Palača šećera, pedagoška učionica (polukat), uzrast: 6 – 10 godina
Na kreativnoj radionici djeca će izrađivati božićne ukrase i čestitke. Radionicu u organizaciji Muzeja grada Rijeke vodit će muzejska pedagoginja Josipa Verbanac. Broj sudionika je ograničen te su obavezne prijave:  https://forms.office.com/r/qMjidd7ng7

17,30 – 19,00 SATI: RADIONICA FILMSKI POJMOVNIK: FILMSKI KOSTIMOGRAF & FILMSKI ŠMINKER

Dječja kuća, Šuma Striborova, uzrast: 9 – 12 godina
Cilj radionice stjecanje je osnovnih znanja o pojmovima i važnostima filmske šminke i filmske kostimografije, odnosno vrstama navedenih poslova. Kreiranje vlastitog filmskog lika na kojem ćemo primijeniti praksu izrade kostimografije i šminke. Polaznici radionice upoznat će se s ulogama zaposlenika na filmskom setu. Učit ćemo o važnosti uloge kostimografa i šminkera kao komplementarnih zanimanja koja uvelike pridonose stvaranju filmskog potpisa i identiteta glumaca. Omogućit ćemo stjecanje osnovnog uvida u pojmove kao što su kreiranje i značaj filmske šminke i njezine podvrste, kao i važnost kostimografije pri karakterizaciji likova, njezine vrste i različiti načini izvedbe. Uz pomoć prethodno pripremljenih predložaka, svaki će polaznik izraditi kostimografiju i šminku za svoj omiljeni ili imaginarni filmski lik. Finalne produkte s radionice objediniti ćemo na mini-izložbi u atriju Dječje kuće. Organizator radionice je Art-kino. Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na e-mail: edukacija@art-kino.hr s naznakom naziva programa.

19,30 – 20,30 SATI: KONCERT: MARINADA

Pozornica na otvorenome u dvorištu Benčića
Sastav Marinada osnovan je 2003. kao autorski projekt Marina Alvira (ex Zona Industriale), a kasnije se formira u bend. Njegova glazba jedinstven je spoj elektronike i akustike, minimalizma, lo-fi elektronike i synth-popa uz višeglasno klapsko pjevanje Marinovih introvertnih i minimalističkih stihova. Imaju pjesme, odnosno albume na hrvatskom i na engleskom jeziku. Sastav čine: Marin Alvir – vokal, bas, synth; Robert Merlak – sintisajzer, fx, dsp, trake, samplerist; Marko Čavrak – prateći vokal, sintisajzer; Saša Matić – prateći vokal, elektronski bubanj, perkusije; Nenad Tubin – elektronski bubnjevi, udaraljke; Josip Maršić – synth, bas.

 

ČETVRTAK, 16. PROSINCA 2021. 

11,00 – 20,00 SATI: IZLOŽBE I SAJAM U MUZEJU GRADA RIJEKE / PALAČI ŠEĆERA: Stalni izložbeni postav // Nepoznati Klimt: ljubav, smrt i ekstaza // 750 godina ljekarništva na tlu Hrvatske // popust na suvenire i muzejska izdanja // sajam Riječka moostra

12,00 – 20,00 SATI: IZLOŽBE U MUZEJU MODERNE I SUVREMENE UMJETNOSTI: Sanja Iveković: Make up – Make down, videoretrospektiva // Plattformer, Ping pong u gradu / Sonic plattforming, instalacija

17,00 – 18,00 SATI: VELID ĐEKIĆ: PREDAVANJE DRUGARICE I DRUGOVI, LET’S TWIST AGAIN!

Muzej grada Rijeke / Palača šećera, svečana dvorana, za građanstvo

Velid Đekić, voditelj odnosa s javnošću Muzeja grada Rijeke, u predavanju Drugarice i drugovi, let’s twist again! govorit će o 60 godina riječkih 60-ih. To je priča o prvoj, pionirskoj generaciji riječke rock-scene, dakle o njenim pokretačima, izvođačima, plesnim prostorima, disk džokejima. Ulaznice se ne naplaćuju, no broj prisutnih u publici je ograničen te su obavezne prijave: https://forms.office.com/r/EuVHB72p6w

17,00 – 19,00 SATI: RADIONICA RIMEJK

Dječja kuća, Galerija Most, za odrasle
Na radionici će se izrađivati božićna girlanda od recikliranog kartona, šišarki, špage i tkanine. Polazna točka radionice je reciklaža s naglaskom na redizajnu (preoblikovanju) svakodnevnih predmeta u polju primijenjenih i likovnih umjetnosti. Cilj radionice je poticanje kreativnosti te učenje temelja likovnog jezika, dizajna, likovne umjetnosti i DIY tehnika. Radionicu u organizaciji Lee Čeč, vodit će Lea Čeč i Marija Grdinić Cvitan.  Broj sudionika po grupi je ograničen te je obvezna prethodna prijava na broj: 091/234-3714.

17,00 – 19,00 SATI: RADIONICA ZA DJECU ZDRAVO I FINO

Muzej grada Rijeke / Palača šećera, pedagoška učionica (polukat), uzrast: 7 – 10 godina
Djeca će izraditi funkcionalne gumene bombone koji, osim primamljivog izgleda i okusa, imaju i funkciju protiv kašlja, prehlade i sl. Drugi pripravak koji će polaznici radionice izrađivati je melat, spoj meda i eteričnih ulja, nešto za čime mogu posegnuti i djeca i roditelji kod čestih zimskih šmrcanja, kašljanja, kihanja. Svoje izrađene bombončiće pakirat će u vrećice u kojima će ih ponijeti kući, zajedno sa skriptom recepata kako bi i sami mogli kod kuće izraditi ono što su naučili na radionici. Radionicu provodi Udruga EteriCo. Broj sudionika je ograničen te su obavezne prijave: https://forms.office.com/r/1ptF2i0bWi

17,30 – 19,00 SATI: RADIONICA VESELI POKRETNI OBJEKTI

Dječja kuća, Kontejner, 17,30 – 19,00 sati, uzrast: 8 – 11 godina
Otkrivamo kako šareni papiri i kolaži mogu postati pokretni objekti. Na radionici ćemo se upoznati s radovima umjetnika Miroslava Šuteja koji su skriveni u čuvaonicama Muzeja moderne i suvremene umjetnosti. Zatim ćemo se koristiti istim tehnikama, bojama i materijalima te s raznolikim geometrijskim oblicima stvoriti razigrane i pokretne papirnate objekte. Radionicu u organizaciji Muzeja moderne i suvremene umjetnosti vodit će muzejska pedagoginja Ivana Lučić.

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava putem online obrasca: https://forms.gle/xB5uG7j2qoLWqLr86

18,00 – 19,00 SATI: STRUČNO VODSTVO IZLOŽBOM SANJA IVEKOVIĆ: MAKE UP – MAKE DOWN

Muzej moderne i suvremene umjetnosti, za građanstvo
MMSU predstavlja video retrospektivu Sanje Iveković, jedne od najznačajnijih suvremenih hrvatskih umjetnica. Okosnicu izložbe čini 12 video radova zastupljenih u zbirci Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, većinom rani antologijski video radovi iz sedamdesetih. Ovaj se izbor dodatno proširuje posudbama radova iz kolekcija institucija, galerija, kao i osobnog arhiva umjetnice. Riječ je o prvoj retrospektivi Sanje Iveković u Hrvatskoj koja će javnosti omogućiti sustavan pregled njezinog opusa, dotičući ključne tematske okvire u kontekstu širih umjetničkih i društvenih zbivanja i feminističkih intervencija na polju povijesti umjetnosti. Izložbom će voditi Tanja Vrvilo, kustosica filmskog programa. Za prisustvovanje nisu potrebne prethodne prijave.

18,00 SATI: PROJEKCIJA FILMA SPIDER-MAN: PUT BEZ POVRATKA

Dječja kuća, Dvorana, trajanje: 148 min, ulaznica: 25 kn
Spider-Man: Put bez povratka posljednji je po redu film u Spider-Man franšizi za koju i sami ljubitelji tvrde da je zamršenija od prave paukove mreže. Kreativne razlike, neslaganja između studija te vlasništvo Sonyja nad jednim od najpopularnijih Marvelovih likova dovelo je do popriličnog broja konflikata, ali i rezultiralo velikim brojem filmova – njih čak devet u dva desetljeća. U koprodukciji Columbia Pictures i Marvel Studios, po prvi puta u povijesti Spider-Mana, identitet našeg prijateljskog heroja iz susjedstva je otkriven, te on više nije u stanju odvojiti svoj normalan život od visokorizičnog bivanja superherojem. Kada zatraži pomoć Dr. Strangea, ulozi postaju još veći, prisiljavajući ga da otkrije što uistinu znači biti čovjek-pauk. Od 60-ih godina prošlog stoljeća kada se prvi puta pojavio kao stripovski lik izdavačke kuće Marvel Comics, lik Petera Parkera tijekom godina razvio se od sramežljivog srednjoškolskog štrebera, preko razuzdanog studenta, do oženjenog srednjoškolskog profesora, pritom i člana Osvetnika i Fantastične četvorke. Spider-Man danas nosi kultni status jednog od najpopularnijih i komercijalno najuspješnijih superjunaka svih vremena.

Projekciju organizira Art-kino.

Ulaznice za filmske projekcije  dostupne su na blagajni u prizemlju Dječje kuće, putem platforme www.ulaznice.hr  te na blagajni Art-kina. Blagajne se otvaraju sat vremena prije početka prve projekcije i zatvaraju 10 minuta nakon početka zadnje projekcije.

18,00 – 21,00 SAT: KONCERT: LP ROCK

Pozornica na otvorenome u dvorištu Benčića
Udruga LP Rock okuplja riječke rokere šezdesetih. U sklopu manifestacije Zimska priča iz Benčića nastupit će bendovi:

Kristali – predstavnici drugačije struje instrumentalnog rocka u Rijeci. Sastav je bio nadahnut Duaneom Eddyem i njegovom velikom uspješnicom Rebel ‘Rouser te Johnnyem Parisom i njegovim The Hurricanesima i The Champsima. Čine ga: Milovan Frlan Mike – bass, vocal; Vjeko Brentini – vocal, gitara; Bojan Kukuljan – klavijature; Alain Ožbolt – bubnjevi.

DDaisy – bend iz Rijeke nastao krajem 2019. Izvodi velike hitove Amy Winehouse, Adele, Sade, Annie Lennox, Rihanne, Ette James, the Cranberries itd… Bend čine Vanja Matejčić – bas gitara, Robert Mavrinac – gitara, Ivo Sabljak – bubnjevi i Dora Smolić – vokal.

Midnight Band – formiran u začetku djelovanja udruge LP Rock, u proljeće 2014. godine, te je u svibnju imao prvi nastup na botelu Marina. Repertoar benda predstavlja presjek pjesama iz ’60-ih i ’70-ih klasičnog rocka, bluesa i rockabillya, od kojih brojne izvode u vlastitom aranžmanu. U posljednjem periodu bend se sve više posvećuje radu na autorskoj glazbi. Članovi benda su: Robert Lipovac  – voditelj, gitara;  Antonija Keš – vokal; Livio Hubička – bas; Damir Pavletić Pablo– bubnjevi; Darko Tolja- Klavijature, vokal; Zoran Papić Pape – Vokal, gitara; Jadran Frank – gitara.

PETAK, 17. PROSINCA 2021. 

11,00 – 20,00 SATI: IZLOŽBE I SAJAM U MUZEJU GRADA RIJEKE / PALAČI ŠEĆERA:  Stalni izložbeni postav // Nepoznati Klimt: ljubav, smrt i ekstaza // 750 godina ljekarništva na tlu Hrvatske // popust na suvenire i muzejska izdanja // sajam Riječka moostra

12,00 – 20,00 SATI: IZLOŽBE  U MUZEJU MODERNE I SUVREMENE UMJETNOSTI: Sanja Iveković: Make up – Make down, videoretrospektiva // Plattformer, Ping pong u gradu / Sonic plattforming, instalacija

12,00 – 20,00 SATI: ARTBAZAAR

Dječja kuća, Dnevni boravak

artBazaar je riječki projekt urbane tržnice. Organizira ga Udruga artBazaar koju vode Lukrecija Tomušić i Tanja Kanazir, uz potporu Odjela za kulturu Grada Rijeke. Udruga artBazaar osnovana je 2014. godine. Prvi artBazaar održao se u prosincu 2011. godine. Održava se u prosjeku dva puta godišnje, oko Božića i u proljeće. Do sada je održano dvadesetak izdanja sajma, a svako izdanje ima oko trideset izlagača. Misao vodilja pri organizaciji artBazaara je ponuditi posjetiteljima raznolik asortiman proizvoda te promovirati lokalne brandove i kupnju lokalnih, kvalitetnih, ručno izrađenih proizvoda. Također, sve veći dio organizacije i ponude artBazaara su i popratni događaji s ciljem poboljšanja kvalitete života građana, a najčešće su to radionice za sve uzraste. “Božićni artBazaar” 2021.» održat će se 17., 18. i 19. prosinca od 12 – 20 h u Dječjoj kući u Art-kvartu Benčić, nakon pune dvije godine stanke zbog pandemije. Održat će se u sklopu eventa Zimska priča iz Benčića koji će trajati od 13. do 19. prosinca u Kompleksu Benčić. Svoje rukotvorine izlagat će 25 izlagača.

 Popis izlagača:

 1. Artstudioglassy
 2. AvaDesign
 3. Čabeceda
 4. CrocodilePrints
 5. DesignbyBojanaVuksanovic
 6. DODA KERAMIKA
 7. Eli’sFantasy
 8. EstonTeco
 9. GEMMA LUTUM
 10. HEARTWOOD & pekmezmed’s mossariums
 11. HYPERsocks
 12. Illegal Lotus
 13. Krampus Lab
 14. LeBand HOME
 15. LEVIN COCO
 16. LUCIKA
 17. Madfly Design
 18. Marigold
 19. NAOKI leather lab
 20. naOtoku
 21. Paint bucket princess
 22. RETROKVARNER
 23. tamaratravasillustration
 24. WallWare#Tanjur
 25. wo&wi

17,00 – 19,00 SATI: DVODNEVNA RADIONICA KERAMIKE (2/2); Muzej Grada Rijeke / Palača šećera, pedagoška učionica (polukat), za odrasle

17,00 SATI: PROJEKCIJA FILMA JAHAČ ZMAJA

Dječja kuća, Dvorana, trajanje: 91 min, ulaznica: 25 kn
Jahač zmaja animirani je film temeljen na istoimenom bestselleru autorice Cornelie Funke, prodanom u više od tri milijuna kopija diljem svijeta. Obiteljski je to film o neočekivanom herojskom triju – zmaju, dječaku i šumskom kolačiću! A ako vam ova ekipa ne zvuči dovoljno nevjerojatno, čekajte tek da vidite nevjerojatne pustolovine i neobične susrete koji su pred njima! Firedrake je mladi srebrni zmaj kojem je dojadilo što se stalno mora skrivati u šumovitoj dolini. Starijim generacijama zmajeva želi pokazati svoje moći i sposobnosti. Priliku za to dobiva kad shvati da se ljudi spremaju uništiti posljednje utočište njegove obitelji, te potajno kreće na pustolovno putovanje sa šumskim kolačem Sorrelom ne bi li pronašao Rim neba, tajanstveno utočište zmajeva. U toj utrci protiv vremena, pred njima će se naći nebrojene avanture i neočekivani događaji, od kojih će jedan biti presudan – susret s bezdušnim čudovištem iz prošlosti čiji je jedini cilj – uništenje posljednjeg zmaja. Cornelia Funke višestruko je nagrađivana spisateljica znanstvenofantastičnih romana za djecu i odrasle, a knjigu Jahač zmaja napisala je 1997. godine. Djela su joj prevedena na više od 30 svjetskih jezika, a među ona najpoznatija ubraja se trilogija Svijet od tinte.

Projekciju organizira Art-kino. Ulaznice za filmske projekcije  dostupne su na blagajni u prizemlju Dječje kuće, putem platforme www.ulaznice.hr  te na blagajni Art-kina. Blagajne se otvaraju sat vremena prije početka prve projekcije i zatvaraju 10 minuta nakon početka zadnje projekcije.

17,30 – 19,00 SATI:  RADIONICA OD STAKLENKE DO LAMPIONA

Kontejner, uzrast: 3 – 7 godina (s roditeljima); 5 – 7 godina (samostalno)
Božićne svjetiljke su najdraži osvjetljivači zimskih večeri, a kako ih izraditi pokazat će vam djevojke iz kreativnog ateliera ArtMašina. Recept je jednostavan: jedna staklenka, malo paus papira, puno boja i prstohvat blagdanske čarolije bit će dovoljno da stara ambalaža od krastavaca postane najsvjetliji ukras doma! Radionicu organizira Muzej moderne i suvremene umjetnosti.  Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava putem online obrasca: https://forms.gle/C3dru26Bv4eVPpQ68

19,00 SATI: PROJEKCIJA FILMA SPIDER-MAN: PUT BEZ POVRATKA

Dječja kuća, Dvorana, trajanje: 148 min, ulaznica: 25 kn

19,00 – 21,00 SAT: KONCERT:  GRAPEVINE BABIES

Pozornica na otvorenome u dvorištu Benčića
Grapevine Babies je grupa sastavljena od niza vrhunskih glazbenika. Svojim autorskim repertoarom kroz energičan živi nastup stvaraju atmosferu koja odiše pozitivom i plesom. Drugim riječima, kombinacija funky ritmova, gitarskih solaža i općenito feel good groova nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Niz  samostalnih  i festivalskih nastupa diljem Hrvatske grupi je priskrbio nadimak “mnogoljudna kvarnerska funk senzacija“. Za sobom imaju album Funkle Ben ‘s Sex Potion. Trenutno rade na finalizaciji svog drugog albuma.

SUBOTA, 18. PROSINCA 2021.

10,00 – 11,00 SATI: DJEČJE PLESNE SKUPINE 

Dvorište Benčića
Udruga Plesna radionica M
Udruga je osnovana je 1999. s Milicom Rod kao voditeljicom i od tada se satovi održavaju u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Plesnu radionicu M vode iskusni pedagozi i entuzijasti, profesionalni plesači, solisti baleta HNK Ivan pl. Zajc, članovi hrvatskog društva baletnih umjetnika koji neumorno rade na usavršavanju polaznika te u izvođenju predstava. Za njima su uspješno održane predstave: Konjić Grabonjić, Čipolino, Krcko Oraščić, Mala Vještica, Čarobnjak iz Oza, Alisa u zemlji čudesa, PepeljugaPinokio, Mala Sirena, Olovni Vojnik, Petar Pan, Šegrt Hlapić, Coppelia, Ljepotica i Zvijer te Aladin. Plesna radionica M dobitnik je 1. mjesta 2017. g. na Euro Dance Challenger u Osijeku, 2. mjesta na natjecanju  Dance star 2018. g. te 1. mjesta na Svjetskom prvenstvu u 2019.god. za klasični balet.

Udruga Flash Dance Unit
Plesna skupina Flash Dance Unit djeluje u Rijeci od rujna 2002. godine te kao neprofitna organizacija želi popularizirati urbane plesne stilove kod djece, mladih, ali i odraslih. Već 18 godina aktivno sudjeluju i na hrvatskim prvenstvima u hip hop i street kategorijama te su 2010. godine na Supertalentu sa svojim voditeljem / koreografom Rentonom Mantilla došli do samog finala. U početku su miksali mnogo stilova, dok se danas prvenstveno bave hip hop-om u kojem se koriste oldschool i newschool plesne tehnike. Osim hip hopa nude i jazz dance, suvremene plesne tehnike, balet, ritmiku za djecu, plesnu igraonicu, a za one koji se više vole rekreirati uz muziku nude: body art fitness, pilates itd. Polaznike Studija vode iskusni pedagozi, dugogodišnji plesači i entuzijasti koji neumorno rade na usavršavanju njihovih plesača i ostvarivanju planiranih programa. Do sada su sudjelovali na mnogobrojnim regionalnim, državnim i svjetskim natjecanjima s kojih se redovito vraćaju sa medaljama i peharima. Uspješno su realizirali plesne predstave: Ples malog pingvina (2012.), Sasvim obični ljudi (2013.) i Palčica (2014.). Njihovi voditelji su višegodišnji plesači Renton Mantilla, Karlo Vukobratović, Paulina Grizelj i Nina Marić.

10,00 – 12,00  SATI: RADIONICA VELIKA PAPIRNATA ČUDA

Dječja kuća, Kontejner, međugeneracijska radionica, za uzrast 9 – 12 s roditeljem ili starijim članom obitelji
Za vrijeme blagdana ukrasi i ornamenti uljepšavaju naše domove, škole, ulice… Na ovoj međugeneracijskoj radionici djeca i njihovi stariji članovi obitelji izrađivat će velike papirnate ukrase, a inspiraciju za motive i oblike crpiti iz nekoliko umjetničkih radova koji se čuvaju u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti. Zadatak će biti rezati i spajati što veće papirnate oblike te stvoriti veliki viseći ukras za vlastitu kućnu blagdansku atmosferu. Radionicu u organizaciji Muzeja moderne i suvremene umjetnosti vodit će muzejska pedagoginja Ivana Lučić.  Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava putem online obrasca: https://forms.gle/bb11Nf1U2AgqboLz6

10,00 – 11,30 SATI: LIKOVNA RADIONICA PAPIRNATI BORIĆI 

Muzej grada Rijeke / Palača šećera, pedagoška učionica (polukat), za djecu i odrasle
Na likovnoj radionici Papirnati borići – ogrlica od papira, bavit ćemo se oblikovanjem rebrastim papirom, stvarat ćemo minijaturne boriće te nizanjem oblikovati ogrlicu. Organizator radionice pod vodstvom Izabele Peculić je Udruga Art & Fun. Broj sudionika po grupi je ograničen te je obvezna prethodna prijava na broj: 091/234-3714.

11,00 – 20,00 SATI: IZLOŽBE I SAJAM U MUZEJU GRADA RIJEKE / PALAČI ŠEĆERA:  Stalni izložbeni postav // Nepoznati Klimt: ljubav, smrt i ekstaza // 750 godina ljekarništva na tlu Hrvatske // popust na suvenire i muzejska izdanja // sajam Riječka moostra

12,00 – 20,00 SATI: IZLOŽBE  U MUZEJU MODERNE I SUVREMENE UMJETNOSTI: Sanja Iveković: Make up – Make down, videoretrospektiva // Plattformer, Ping pong u gradu / Sonic plattforming, instalacija

12,00 – 20,00 SATI: ARTBAZAAR; Dječja kuća, Dnevni boravak

12,00 – 14,00 SATI: LIKOVNA RADIONICA ČAROBNA KUTIJICA

Muzej grada Rijeke / Palača šećera, za djecu i odrasle
Na likovnoj radionici Čarobna kutijica oblikovat  ćemo kutije i splet papirnatih traka do čarobnog ritma boja. Organizator radionice pod vodstvom Izabele Peculić je Udruga Art & Fun. Broj sudionika po grupi je ograničen te je obvezna prethodna prijava na broj: 091/234-3714.

12,00 – 18,00 SATI: ADVENTI(G)RANJE – DAN DRUŠTVENIH IGARA U DJEČJOJ KUĆI

Dječja kuća, Galerija Most i Dječji odjel Stribor, uzrast: 10 +
Jeste li ikada poželjeli uživati u igrama kao što ste prije uživali u Monopoloyju? Kako vrijeme prolazi, tako je i Monopoly zastario te ljudi nisu imali velik izbor igara u kojima bi mogli uživati. Rizik? Yamb? Hmmmm, ima i bolje.  U prostoru Galerije i dječje knjižnice Stribor Udruge 3. zmaj i RiRoll u subotu, 18. prosinca donose nam program igranja društvenih igara iz svojih kolekcija. Vođeni iskusnim igračima imate priliku isprobati razne RPG-e, igre kartama, igre na ploči i mnoge druge. Igara ima za svih i sve uzraste, vrijeme je da zaigramo! Prijave za program su obvezne i traju do petka 17.12., a možete se prijaviti individualno ili ekipno na linku: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdpuBoAYW70XebmxSgojqsG_u0AhMhEzsLDkJdlahWw0Ek3Rg/viewform?usp=sf_link

15,00 SATI: PROJEKCIJA FILMA JAHAČ ZMAJA; Dječja kuća, Dvorana, trajanje: 91 min, ulaznica: 25 kn

16,30 – 17,30 SATI: RADIONICA VIDEO ČESTITKE IZ DJEČJE

Dječja kuća, Šuma Striborova i Studio, uzrast: 6 – 10 godina
Koristeći povezivanje analogne i digitalne tehnologije, začinjene s puno mašte i kreativnosti, polaznici radionice osmislit će i stvoriti vlastitu blagdansku čestitku. Radionica će otpočeti crtanjem željenih blagdanskih motiva koje ćemo u filmskom studiju Dječje kuće koristiti kao rekvizite, snimajući ispred zelenog platna vlastite verzije digitalnih čestitki. No, tu posao nije gotov! Nakon snimanja, polaznici će predahnuti, a na red dolazi umješnost našeg voditelja u različitim načinima prezentiranja snimljenog materijala – čestitke će se unijeti u programe za montažu i pretvoriti u prave video-uratke! Radionicu organizira Art-kino. Za sudjelovanje na radionici potrebna je  prethodna prijava na e-mail: edukacija@art-kino.hr s naznakom naziva programa.

17,00 SATI: SENZORNA PROJEKCIJA:  MALI PRINC

Dječja kuća, Dvorana, trajanje: 108 min, ulaz slobodan
U središtu je ove priče Mala Djevojčica koju njena majka priprema za pomno isplanirani, odrastao svijet u kojem žive. No, te će detaljne planove prekinuti njen luckasti susjed dobrog srca  – Avijatičar. On svoju novu prijateljicu upoznaje sa svijetom u kojem je sve moguće. Svijet u koji je on sam davno zakoračio zahvaljujući Malom princu. Na tom će mjestu započeti čarobno i emotivno putovanje Male Djevojčice u vlastitu maštu i u svemir Malog princa. Ovdje ona ponovno otkriva svoje djetinjstvo te uči o ljudskoj povezanosti koja je suština svih zbivanja, a ono što je zaista bitno vidi se samo srcem. Mali princ objavljen je prvi puta u Parizu 1943. godine i od tada do danas postao je jednom od najčuvenijih suvremenih bajki među djecom i odraslima, učeći nas kroz lik Malog princa jednostavnim i važnim istinama o pravim vrijednostima života.

Uvjeti u kinodvorani prilagođeni su djeci s poremećajem senzorne integracije i drugim poremećajima u razvoju (prigušena svjetla, tiši zvuk, slobodno kretanje dvoranom…). Ulazak na senzornu projekciju se ne naplaćuje, a ulaznice se mogu rezervirati na adresu elektroničke pošte: ulaznice@art-kino.org

19,00 – 21,00 SAT: KONCERT: BIG BAND PULA
Pozornica na otvorenome u dvorištu Benčića
Big Band Pula u sastavu Puhačkog orkestra grada Pule djeluje od 1996.  godine. Od 2009. godine vodi ga trubač Branko Sterpin, koji je nastavio rad prvog, dugogodišnjeg voditelja ovoga ansambla – Davora Lorkovića. Osnovu repertoara čine skladbe iz klasičnog big band repertoara, odnosno razdoblja swinga, a koje su proslavili Frank Sinatra, Benny Goodman, Count Basie i drugi. U Art kvartu Benčić  će se ovaj orkestar predstaviti uz vokalnu solisticu Anu Predan, a izvodit će brojne jazz standarde među kojima će biti i aranžmana koje su uz big bendove izvodile slavne Ella Fitzgerald i Diane Schuur. Postava benda: Luka Vrbanec i Sandra Burić – alt saksofoni; Manuel Manzin i Ivan Haubrih – tenor saksofoni; Aida Dražić – bariton saksofon; Roberto Bernaca, Branko Sterpin, Loris Quargnal i Flora Franjul – trube; Gianluca Antonini, Marino Bernaca i Davor Božić – tromboni; Gabriel Radović – gitara; Carlos Fagin – klavir; Srđan Kuzmanović – kontrabas; Sebastian Stell – bubnjevi.

19,15 SATI: PROJEKCIJA FILMA SPIDER-MAN: PUT BEZ POVRATKA – 3D

Dječja kuća, Dvorana, trajanje: 148 min, ulaznica: 25 kn

NEDJELJA, 19. PROSINCA 2021. 

10,00 – 11,00 SATI: DJEČJE PLESNE SKUPINE

Dvorište Benčića

Udruga Plesna grupa Flame

Plesna grupa Flame postoji i uspješno djeluje od 2003. godine pod umjetničkim vodstvom Martine Hrlić Rogić. Bavi se prvenstveno podučavanjem mladih ljudi plesu u različitim plesnim izričajima i kategorijama kao što su modern jazz, contemporary, balet, musical, mtv, fusion, heels, hip hop i dance workout. Svake godine sudjeluje na državnim i europskim plesnim prvenstvima te broji već više od 100 zlatnih odličja. Do zlatnih odličja se uspjela izboriti i na nekoliko svjetskih prvenstava (Las Vegas, Los Angeles).

Udruga Plesni centar K2K
Plesni centar K2K djeluje od 2013. godine. Voditeljice Kristina Paunovski i Maja Kerešsu nakon inozemne edukacije (Amsterdam Schoolofthe Arts, Broadway Dance Center New York) odlučile ujediniti snage i oformiti K2K s idejom da bude riječki centar znanja, edukacija, inspiracije, kreativnosti i stvaranja. Već sedam godina K2K ostvaruje zavidne uspjehe od organizacije plesnih radionica s gostujućim učiteljima iz Rijeke, Zagreba, Italije, Slovenije, Njemačke, Belgije, Nizozemske te Amerike otvorenih satova, freestylesessiona, festivala kreativnosti kRIeishenproject, do sudjelovanja na domaćim i međunarodnim natjecanjima gdje su ostvareni vrhunski rezultati, humanitarnim projektima i mnogobrojnim nastupima.

11,00 – 20,00 SATI: IZLOŽBE I SAJAM U MUZEJU GRADA RIJEKE / PALAČI ŠEĆERA:  Stalni izložbeni postav // Nepoznati Klimt: ljubav, smrt i ekstaza // 750 godina ljekarništva na tlu Hrvatske // popust na suvenire i muzejska izdanja // sajam Riječka moostra

11,30 – 13,00 SATI: KONCERT: RIJEČKI KOMORNI ZBOR VAL I DJEČJI ZBOR KAP

Pozornica na otvorenome u dvorištu Benčića

Riječki komorni zbor Val
Riječki komorni zbor Val mješoviti je zbor osnovan 2012. godine te će sljedeće godine slaviti 10. obljetnicu djelovanja. Repertoar zbora vrlo je raznolik i obuhvaća klasične, narodne i pop skladbe u zborskim obradama. Tijekom  gotovo 10 godina Val je sudjelovao u brojnim natjecanjima i smotrama zborova te osvojio niz srebrnih i zlatnih odličja. Zbog smanjenog broja nastupa, zbor se posljednjih godinu dana posvetio snimanju videa, a u pripremi je i jedan novi spot tematski vezan za Rijeku. Njegova se promocija planira u proljeće 2022. godine. Od osnutka zbor vodi Doris Kovačić. U Benčiću će se publici predstaviti domaćim i stranim tradicionalnim i novim božićnim skladbama.

Dječji zbor Kap
Dječji zbor Kap osnovan je u veljači 2017. godine kao najmlađa sekcija Pjevačkog zbora mladih Josip Kaplan Rijeka. Okuplja djecu osnovnoškolske dobi te broji 30 – ak članova. Njeguje klasično zborsko pjevanje, a na svom repertoaru ima zborske skladbe svih stilskih razdoblja i različitih žanrova. Nastupa u različitim prigodama, na smotrama i natjecanjima. Dvije godine zaredom,  2018. i 2019., na Županijskom natjecanju Glazbene dječje čarolije osvojio je  zlatnu plaketu, kao i na Državnom natjecanju djece i mladeži Republike Hrvatske. Na međunarodnom natjecanju Vallis Aurea Cantat u Požegi 2018. zbor je osvojio dvije srebrne plakete. Surađuje s HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci te je sudjelovao u izvedbi Carmine burane C. Orffa u pulskoj Areni (2018.), opere Carmen G. Bizeta u pulskoj Areni i riječkom HNK (2019.), baleta Orašar P. I. Čajkovskog (2019.), opere La boheme G. Pucinija (2018. i 2019.) i mjuzikla Evita A. L. Webbera (2020.). Pjevao je pod vodstvom renomiranih dirigenata kao što su Ville Matvejeff (Finska), Matija Fortuna (Hrvatska), Yordan Kamdzhalov (Bugarska) i dr. Snimio je CD Kišni razdraganci s Ivankom Mazurkijević i Damirom Martinovićem Mrletom, koji je 2020. osvojio Porin za najbolji dječji album. Surađivao je i s Damirom Urbanom. Umjetnička voditeljica zbora je Doris Kovačić, a asistentica i vokalna pedagoginja Maja Šajatović.

11,00 – 20,00 SATI: IZLOŽBE I SAJAM U MUZEJU GRADA RIJEKE / PALAČI ŠEĆERA:  Stalni izložbeni postav // Nepoznati Klimt: ljubav, smrt i ekstaza // 750 godina ljekarništva na tlu Hrvatske // popust na suvenire i muzejska izdanja // sajam Riječka moostra

12,00 – 20,00 SATI: ARTBAZAAR

Dječja kuća, Dnevni boravak

15,00 SATI: PROJEKCIJA FILMA ENCANTO: NAŠ ČAROBNI SVIJET

Dječja kuća, Dvorana, trajanje: 99 min, ulaznica: 25 kn
Encanto nam u tihu, kišnu jesen donosi svježu čaroliju na velika platna diljem kinodvorana! Animirana je ovo priča o neobičnoj obitelji Madrigal koja živi skrivena u magičnoj kući u planinama Kolumbije, u divnom i dražesnom mjestu po imenu Encanto. Magija Encanta blagoslovila je svako dijete u obitelji jedinstvenim darom, od supersnage do moći iscjeljenja. Svih osim Mirabel. No kada shvati kako je živahna magija koja okružuje Encanto u opasnosti, upravo će ona, jedina „normalna“ Madrigal postati posljednja nada svoje izuzetne obitelj. Encanto je šezdeseti po redu film iz Walt Disney Animation Studios, a drugi je ovo puta u 2021. godini kako je ovaj studio producirao dva filma u kojima glavnu ulogu ima ženski lik (prvi ovogodišnji bio je animirani film Raya i posljednji zmaj). Izraz Encanto dolazi iz španjolskog jezika, a znači šarm, čarolija ili očaranost, što potanko opisuje zadivljujuću

animaciju ovog filma.  Projekciju organizira Art-kino. Ulaznice za filmske projekcije  dostupne su na blagajni u prizemlju Dječje kuće, putem platforme www.ulaznice.hr  te na blagajni Art-kina. Blagajne se otvaraju sat vremena prije početka prve projekcije i zatvaraju 10 minuta nakon početka zadnje projekcije.

17,00 SATI: PROJEKCIJA FILMA: PREDBOŽIĆNA NOĆNA MORA

Dječja kuća, Dvorana, trajanje: 76 min, ulaznica: 25 kn

Jack Skellington (Jack Kostur) apsolutni je kralj grada Noći Vještica u kojem se iz godine u godinu prilikom proslave Noći vještica pripremaju nova, strašna iznenađenja za ljude u stvarnom svijetu. Jacku je, međutim, već pomalo dosadila uvijek ista proslava te osjeća da u njegovom životu nešto nedostaje. Za vrijeme večernjeg lutanja šumom, on slučajno otkriva vrata koja vode u grad pun snijega, svjetla i sreće. Očaran tim veseljem, odlučuje jednoličnost dosadašnjih proslava zamijeniti novim praznikom – Božićem! Međutim, starih se navika teško riješiti, pa će tumačenje i proslava Božića u ovom gradu možda malo odskakati od onoga na što smo inače navikli… Iako se smatra blagdanskim klasikom, većina će teško povjerovati da je Predbožićna noćna mora nastala prije punih 28 godina. Film je režirao poznati američki animator Henry Selick (James i divovska breskva, Koralina i tajna ogledala), ali Predbožićna noćna mora neraskidivo je vezana uz Tima Burtona, koji je osmislio priču i likove u filmu – prvom koji je u potpunosti nastao tehnikom stop-animacije. Do ideje za film Burton je došao dok je gledao zaposlenike u jednoj trgovini kako zamjenjuju proizvode za Noć vještica s božićnim dekoracijama. Projekciju organizira Art-kino. Ulaznice za filmske projekcije  dostupne su na blagajni u prizemlju Dječje kuće, putem platforme www.ulaznice.hr  te na blagajni Art-kina. Blagajne se otvaraju sat vremena prije početka prve projekcije i zatvaraju 10 minuta nakon početka zadnje projekcije.

19,00 SATI: PROJEKCIJA FILMA SPIDER-MAN: PUT BEZ POVRATKA

Dječja kuća, Dvorana, trajanje: 148 min, ulaznica: 25 kn