Grad Rijeka nastavlja s mjerama pomoći zakupnicima gradskih prostora u otežanim uvjetima poslovanja uzrokovanim pandemijom koronavirusa, a ovisno o daljnjem razvoju epidemiološke situacije, razmotrit će se mogućnost daljnjeg produljenja mjera.

Tako poduzetnici koji su u zakupu gradskih poslovnih prostora te površina javne namjene za postavu privremenih objekata te reklamnih i oglasnih predmeta, a nije im odlukom nacionalnog stožera civilne zaštite obustavljen rad, mogu podnijeti zahtjev za umanjenje plaćanja zakupnine ili naknade za siječanj i veljaču.

Kao što je to bio slučaj i ranije, zakupnicima s padom prometa od 40 do 60% odobrit će se umanjenje zakupnine za 30%, a onima sa padom prometa od 60,01 do 100% odobrit će se umanjenje zakupnine za 50%. Kao i do sada, zahtjevi će se podnositi online uz dostavu potrebne dokumentacije, s time da će se zahtjevi za siječanj podnositi od 20. do 28. veljače, a zahtjevi za veljaču od 20. do 28. ožujka.

Također, korisnici ugostiteljskih terasa oslobađaju se od plaćanja naknade za korištenje u siječnju i veljači.

„Sada uvodimo pomoć za zakupcima koji su definirani kao neprofitne organizacije – svim onima kojima je odlukom stožera zabranjen rad a kategorizirani su kao neprofitne članske organizacije, temeljem zabrane rada ne ostvaruju nikakve prihode i njih se oslobađa zakupnine u punom iznosu, bez potrebe podnošenja zahtjeva. Onim članskim organizacijama, kojima nije zabranjen rad, zbog poteškoća u radu i funkcioniranju umanjujemo iznos zakupnine za siječanj i veljaču u iznosu od 30%, bez potrebe da podnose potreba zahtjev,“ najavio je gradonačelnik Obersnel prezentirajući zaključke koji su usvojeni u sklopu Kolegija gradonačenika.

Mjere se odnose i na zakupnike poslovnih prostora te korisnike javnih površina u gradskom vlasništvu koji su dani na upravljanje Rijeka plusu i Rijeka sportu.

Poduzetnicima se izlazi ususret još jednom mjerom, a to je produljenje roka za podnošenje zahtjeva za umanjenje zakupnine za studeni i prosinac 2020. godine. To znači da će se svima oni koji su do 29. siječnja 2021. podnijeli zahtjev i ispunjavaju utvrđene kriterije biti odobreno umanjenje zakupnine.

Dodatne mjere pomoći vezane uz pristupanje licitaciji i obročnu otplatu duga

Usvojen je i zaključak koji se tiče postupka licitacije za slobodne poslovne prostore. Naime, do sada se na licitaciju nije mogao javiti netko tko je imao dugovanja prema Gradu Rijeci, a sada se natjecateljima odobrava da mogu sudjelovati na licitaciji ukoliko se dugovanja odnose studeni i prosinac 2020. godine – u vremenu kad je zbog pandemije nastupila ili zabrana rada ili teškoće u poslovanju.
„Donosimo ovaj zaključak koji neće eliminirati natjecatelje koji nisu svojom krivicom došli u situaciju da imaju dug prema Gradu Rijeci“, kazao je gradonačelnik Obersnel.

Još jedna mjera koja olakšava poslovanje poduzetnika odnosi se na dosad ugovorene obročne otplate dugova.
„Nećemo poduzimati mjere prisilne naplate ili raskid ugovora ako u ovom razdoblju koje se odnosi na zadnjih nekoliko mjeseci u prošloj godini nisu podmirivali svoje obveze sukladno obročnoj otplati svojih dugova, nego ćemo tek nakon prestanka pandemije i početka normalnog rada reprogramirati obročnu otplatu koja je još preostala“, pojasnio je gradonačelnik.

Grad Rijeka ispostavlja od siječnja račune za zakupninu gradskih poslovnih prostora svim zakupnicima kojima je obustavljen rad. Naime, na temelju tih računa Vlada RH će subvencionirati fiksne troškove, što uključuje i trošak zakupnine, s time da poduzetnici moraju podnijeti zahtjev nadležnoj Poreznoj upravi.
„Naravno, ukoliko bude problema oko subvencioniranja tih troškova od strane vlade, poduzetnici se mogu se javiti pa ćemo vidjeti na koji se način može pomoći,“ poručio je gradonačelnik Obersnel.

Grad Rijeka među prvima usvojio mjere pomoći poduzetnicima

Grad Rijeka prve je mjere pomoći poduzetnicima u vrijeme koronakrize donio još 18. ožujka 2020. godine, među prvima u Hrvatskoj, a otada ih kontinuirano nadopunjuje s ciljem olakšavanja nastavka poslovanja i očuvanja radnih mjesta.

Prve mjere kojima se nastojala osigurati likvidnost poslovanja poduzetnika stupile su na snagu istog dana kada je Stožer civilne zaštite RH donio odluku o zabrani rada određenih gospodarskih djelatnosti s ciljem sprječavanja širenja zaraze korona virusom. Na početku su donesene mjere za pomoć poduzetnicima koji su pogođeni odlukom o zabrani rada, ali potom i mjere za pomoć poduzetnicima kojima nije zabranjen rad, ali imaju smanjene prihode. Mjere su se većinom odnosile na razdoblje od od ožujka do svibnja protekle godine.

Poduzetnici kojima je zabranjen rad tada su oslobođeni od plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi obavljanju poslovne djelatnosti, zakupa gradskih poslovnih prostora, uključivo i poslovnih prostora koji su dani na upravljanje trgovačkim društvima Rijeka sport i Rijeka plus te Riječkoj razvojnoj agenciji Porin te naknade za korištenje javnih površina za postavu montažnih objekata i ugostiteljskih terasa. Također, omogućena im je odgoda plaćanja naknade za zakup gradskog zemljišta, uz naznaku da će Grad Rijeka će nakon ukidanja mjera od strane Stožera civilne zaštite RH donijeti odluke o otpisu davanja za vrijeme zabrane obavljanja djelatnosti poduzetnicima.

Oni koji nisu morali obustaviti rad, ali su im smanjeni prihodi mogu, ovisno o postotku pada prihoda, mogli su podnijeti zahtjev za oslobađanje ili odgodu od plaćanja komunalne naknade, umanjenje ili oslobađanje plaćanja naknade za korištenje javnih površina za postavu montažnih objekata i ugostiteljskih terasa te za umanjenje ili oslobađanje plaćanja zakupnine gradskih poslovnih prostora, uključivo i poslovnih prostora koji su dani na upravljanje trgovačkim društvima Rijeka sport i Rijeka plus te Riječkoj razvojnoj agenciji Porin.

Također, Grad Rijeka je tada, kao privremenu mjeru, ugostiteljskim objektima odobrio mogućnost proširenja terasa na javnim površinama, bez dodatnog plaćanja, a na onim lokacijama gdje je to tehnički moguće učiniti.

Ostale mjere

Grad Rijeka donio je odluku o odgoda prisilne naplate dugovanja i prisilnog iseljenja te odgodi roka za podnošenje prijava poreza na kuću za odmor. Također, Vlada RH donijela je odgodu plaćanja poreza na dohodak, a time i prireza, koji su najvećim djelom prihod jedinica lokalne samouprave.

KD Čistoća odgodilo je naplatu javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog otpada poduzetnicima koji obavljaju djelatnosti obuhvaćene mjerom zabrane rada.

Ponovno uvođenje mjera u studenom i prosincu 2020.

Grad Rijeka je svim zakupcima gradskih poslovnih prostora kao i korisnicima površina javne namjene za postavu privremenih objekata te reklamnih i oglasnih predmeta umanjio zakupninu za studeni i prosinac, a sukladno opsegu pada prometa.

Također, svi zakupnici kojima je odlukom Stožera civilne zaštite RH od 27. studenog 2020. godine obustavljen rad, oslobođeni su plaćanja zakupnine za prosinac.

U međuvremenu je Vlada RH donijela mjere za pomoć poduzetnicima kojima je obustavljen rad i kojima je pad prihoda/primitaka u određenom mjestu bio najmanje 60% u odnosu na isti mjesec protekle. Mjere pomoći se odnose na nadoknadu dijela ili svih plaćenih fiksnih troškova, stoga se poduzetnici upućuju na podnošenje zahtjeva Poreznoj upravi.

Mjere nadoknade fiksnih troškova

Vlada Republike Hrvatske 30. studenog 2020. donijela je Zaključak o mjerama pomoći gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa, s ciljem da se uslijed novonastalih okolnosti izazvanih epidemijom koronavirusa koji su za posljedicu imali obustavu rada određenih djelatnosti poduzmu dodatne aktivnosti pomoći gospodarstvu.

Temeljem tog zaključka Porezna uprava je 8. prosinca 2020. donijela Uputu o provedbi mjere nadoknade dijela ili svih plaćenih fiksnih troškova u sklopu mjere Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim koronavirusom (COVID – 19).

Navedenom Uputom propisani su uvjeti za ostvarivanje prava na nadoknadu plaćenih fiksnih troškova i način ostvarivanja tih prava na teret proračuna RH, među kojima i troškovi komunalne naknade, direktne spomeničke rente i zakupa poslovnog prostora u kojem se obavlja poslovna djelatnost.

Više o poreznim informacijama vezanim uz situaciju izazvanu koronavirusom na stranicama Porezne uprave.

Nastavak mjera umanjenja zakupnine knjižarama i antikvarijatima i u 2021. godini

Grad Rijeka će i u 2021. godini knjižarama i antikvarijatima smanjiti ugovorene zakupnine za 50%.

Budući da i dalje postoji potreba da se gospodarskim subjektima koji se bave navedenim djelatnostima omoguće povoljniji uvjeti zakupa mjera će se nastaviti provoditi i u sljedećoj godini.