Pozdravljajući pisce iz desetak zemalja Europe i svijeta gradonačelnik Obersnel je  izrazio zadovoljstvo što će se iduće četiri godine dio europskog festivala kratkih priča održavati u Rijeci kao dio programa Europske prijestolnice kulture

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel danas je u Salonu Grada Rijeke održao prigodni prijem za sudionike 16.Festivala europske kratke priče kojemu je danas i sutra Rijeka domaćin, a Grad Rijeka partner. Festivalu je tema „Luka Europa“ što je poveznica s riječkim projektom Europske prijestolnice kulture 2020., a okupio je 20-ak autora iz deset zemalja Europe i svijeta. Na Botelu Marina autori kratkih priča će večeras i sutra navečer od 21 sat čitati svoje priče i razgovarati o Europi, kako je vide i kako je „čitaju“  – jedni gledajući je očima putnika, drugi useljenika, neki azilanata, a neki domaćina.

Pozdravljajući sudionike Festivala gradonačelnik Obersnel kazao je kako su pisci iz različitih zemalja koji pišu na različitim jezicima, ove godine fokusirani oko teme „Luka Europe“, stigli na pravo mjesto, u Rijeku, hrvatsku, europsku i svjetsku luku, grad koji njeguje  različitosti kulture, jezika, nacija i manjina.  – Drago mi je što ste u našem gradu i što će se iduće četiri godine dio Festivala, najstarijeg europskog književnog festivala posvećenog kratkoj priči, održavati u Rijeci i postati dijelom programa Europske prijestolnice kulture 2020. – kazao je Obersnel dodajući da je forma u kojoj se izražavaju, kratka priča, prekrasan način komunikacije među ljudima danas.

Predstavljajući redom sve pisce koji sudjeluju na Festivalu u Rijeci Roman Simić, direktor 16. Festivala europske kratke priče, kazao je kako je Rijeka najbolji grad u Hrvatskoj za projekt „Luka Europe“ koji kroz različite priče govori o tome gdje i u kakvom vremenu živimo. – Kroz razlilčite priče različitih autora iz mnogih zemalja pokazujemo što je to današnji svijet i Europa koje možda i nismo svjesni, a vrijednost našeg Festivala svakako je bliski odnos publike i pisaca – kazao je Simić pozivajući Riječane na razgovore s piscima i čitanje na Botelu „Marina“ večeras i sutra navečer.

Inače, 16. Festival europske kratke priče održava se u Zagrebu, Samoboru, Velikoj Gorici i Rijeci od 28.svibnja do 2.lipnja 2017.  Riječ je o jednom od najstarijih književnih festivala posvećenih toj književnoj formi na koji organizatori dovode najveće domaće i strane autore koji razgovaraju o pisanju, književnosti, kratkoj priči, čitaju svoje priče i druže se s publikom.

Iduće četiri godine dio Festivala će se održavati u Rijeci, a želja je organizatora da kroz to vrijeme „izgrade“ publiku i ostvare suradnju s kulturnim institucijama, fakultetima i knjižnicama , sve s ciljem približavanja književnosti ljudima.