U utorak, 4. prosinca 2018. godine, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, Strossmayerova 1, održat će se 16. po redu Festival stvaralaštva i postignuća djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom – i-Fest.

Festival se održava u dva dijela, u 11 sati nastupit će najmlađi sudionici Festivala, a u 18 sati nastupit će oni nešto stariji. Ulaz na manifestaciju je besplatan za sve posjetitelje.

Festival se održava od 2002. godine, a organiziran je u sklopu projekta “Rijeka – Zdravi grad” Grada Rijeke.

Ove godine na Festivalu svoja glazbena, plesna, dramska i likovna znanja i umijeća prezentirat će oko četiristo učesnika, djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom. U sklopu Festivala, u atriju Hrvatskog kulturnog doma, bit će organizirana prodajna izložba radova koje su izradili učesnici festivala i to od 10 do 18 sati.

Voditelj festivala je Dražen Turina Šajeta. Suvoditeljica jutarnje predstave je Isabella Hujić iz Udruge za sindrom Down – Rijeka 21, a suvoditelji večernje predstave su  Anja Bebić iz Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka i Noa Čargonja iz Osnovne škole Gornja Vežica.

Na festivalu sudjeluju: Centar za odgoj i obrazovanje Rijeka, Centar za autizam Rijeka, Društvo multiple skleroze Primorsko-goranske županije, Udruga za sindrom Down – Rijeka 21, Udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka, Dnevni centar za rehabilitaciju „Slava Raškaj“ Rijeka, Udruga gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije, Dječji vrtić Rijeka, Ekonomska škola Mije Mirkovića Rijeka, OŠ Gornja Vežica, OŠ Kantrida, OŠ Fran Franković, Centar za rehabilitaciju Fortica, Centar za rehabilitaciju Rijeka i Modna agencija Glamour Tara.

Uz same sudionike, svoj doprinos svake godine daju i druge udruge, ustanove i skupine građana, pa su tako scensko rješenje, izvedbu elemenata i likovni predložak za plakat, program, pozivnicu i zahvalnicu izradili učenici Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci, poklone za sudionike izradile su članice Kreativnih radionica 50+, a podršku organizaciji pružaju volonteri Ekonomske škole Mije Mirkovića u Rijeci.

Ured Grada Rijeke
Suradnica za odnose s medijima
Iva Balen