Mjesni odbor Brajda-Dolac osnovan je Statutarnom odlukom o osnivanju mjesnih odbora prema odluci Gradskog vijeća Grada Rijeka na sjednici održanoj 28. veljače 2002.godine.

Znamenitosti

Svaki mjesni odbor ima neku znamenitu građevinu, manifestaciju i sl. čime se građani tih mjesnih odbora ponose ili žele o tome informirati druge ljude. Nažalost, isto tako postoji veliki broj građana koji znaju jako malo o tim građevinama kao i o povijesnom kontekstu u kojem su nastale. Zato na ovoj podstranici želimo pružiti svim posjetiocima stranice našeg mjesnog odbora barem osnovne informacije o zgradama kraj kojih svakodnevno prolaze, a da ih praktički ni ne primjećuju. Mislimo da bar toliko dugujemo ljudima koji su ih podigli u dugačkoj i burnoj povijesti našeg lijepog grada. Želimo Vam ugodnu šetnju našim mjesnim odborom.

PALAČA PLOECHOVIH

Na vrhu trga Žabica dominantna je arhitektura izgrađena 1888. po projektu Giacoma Zammatia.

Palaca PleoechovihDoseljeni Austrijanac Anniabale Ploech, precizni mehaničar, usvršio je proizvodnju torpeda, tada modernog ubojitog oružjaza koje je prototip izradio kapetan G. Luppis.

Kada su Engleska, Francuska i Italija počele proizvoditi torpeda, on se silno obogatio pa je uložio kapital u novogradnje, od kojih je najreprezentativnija palač na Žabici koju je izabrao za svoj obiteljski dom.

Na zapadnoj strani trga žabica smještena je monumentalna građevina Palača direcije željeznica, izgrađena 1911. u stilu mađarske secesije (Mezay Sandor).

PALAČA “JADRAN”

Palača “Jadran”Palača “Jadran” , simbol pomorske moći Rijeke, sjedište je vodeće brodarske tvrtke “Jadrolinije”.

PALACA JADRAN

Palača je sagrađena 1897. godine za brodarsko društvo “Adria”, ugarsko-američkim kapitalom.

Palača “Adria” (sada “Jadran”) smještena je na prekrasnom položaju, jednim svojim monumentalnim pročeljem dominira vizurom čitave luke, a drugim Jadranskim trgom.

Građevina predstavlja elegantan odabir visokorenenesansne dekoracije, dok je na središnjim rizalitima glavnih pročelja težnja k fascinantnosti heroizirana velikim kolonama koje na strani prema moru nose simbolizirajuće figure pomoraca (kapetan, kormilar, strojar i pilot), a prema Trgu su simboli četiri kontinenta (Japanka, Egipćanka, Indijanka i Europejka), izvanredne skulpture Sebastiana Bonomia.

SVEUČILIŠNA KNJIŽNICA

To je veličajno zdanje sagrađeno 1887. za školu za djevojčice, po projektu Giacoma Zammatia.

Sveucilisna knjiznica

Naučna biblioteka (Dolac 1) osnovana je zajedničkom odlukom Ministarstva prosvjete i Komiteta za naučne ustanove, Sveučilište Visoke škole NR Hrvatske 27.X 1948. g.

Svojim fondovima i djelovanjem nadovezuje se na knjižnicu isusovaca (1627.) i na fondove bivše gradske biblioteke (Biblioteca civica).

Od 1979. preuzima funkciju Svučilišne biblioteke.

Na prvom katu Naučne biblioteke postavljena je stalna Izložba glagoljice.

Na drugom katu smještena je Moderna galerija.

Ta je muzejska ustanova, osnovana na inicijativu akademika, akademskog slikara Vilim Svećnjaka, za javnost otvorena 02. svibnja 1949. g.

KAPUCINSKA CRKVA

Kapucinska crkva Gospe Lurdske svojim raskošnim neogotičkim pročeljem ukrašenim mozaicima i kitnjastom kamenom dekoracijom dominira Trgom Žabica.

Kapucinska crkva

Na inicijativu provincijala Bernardina Skrivanica započeta je u veljači 1904. godine gradnja te crkve po projektu arhitekta Giovannia Maria Cureta.

Donji dio crkve dovršen je 1908. godine i posvećen Mariji Tješiteljici Duša.

Gornji dio crkve građen je nekoliko navrata, uz velika naprezanja kapucina koji su čak bili primorani koristiti praznovjerje pučana iz cijele regije i Slovenije: prikazivali su im “Svetu Johancu” koja se znoji “krvavim znojem”, što je privuklo mnogobrojne hodočasnike od čijih je milodara nastavljana gradnja crkve (god. 1913. Johanca je uhapšena).

Konačni izgled pročelje crkve dobilo je 1929. po projektu riječkog arhitekta Cornelia Budinisa.

Crkva je posvećena Gospi Lurdskoj.

Rijecki neboderRIJEČKI NEBODER

Sagrađen je na prijelazu 30-ih u 40-te godine dvadesetog stoljeća.

Riječani su ga tada posprdno zvali “ormarom-ladičnjakom”.

Projektirao ga je Umberto Nordio, ugledni tršćanski arhitekt toga doba.

GUVERNEROVA PALAČA

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja

Rezidenciju iz koje je namjesnik Ugarske krune sv. Stjepana vladao Rijekom u duhu je visokog historicizma projektirao budimpeštanski arhitekt Alajos Hauszman. Palača je kao stvarno i simbolično sjedište državne uprave imala burnu prošlost. Neposredno nakon 1. svjetskog rata bila je poprište sukoba talijanskih aneksionista (ardita) koje je predvodio pjesnik Gabriele D’Annunzio s pristalicama opcija riječke nezavisnosti i priključenja Državi Slovenaca, Hrvata i Srba.

Guvernerova palaca

U palači je danas smješten Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja u kojem se čuvaju brojne zbirke pretežno regionalnog karaktera, dijelom predstavljene putem postojećeg postava i zasebnih kataloga. U parku ispred muzeja ispred muzeja nalaze se cijevi za lansiranje torpeda koje nas podsjećaju da je ovo oružje zamišljeno (Ivan Lupis), razvijeno, prvi put isprobano, a zatim i niz desetljeća proizvođeno u Rijeci.