Više od dva milijuna kuna Grad Rijeka je i ove godine osigurao za pomoćnike u nastavi za 56 učenika s teškoćama u riječkim osnovkama, kako bi im se olakšalo učenje i integracija u razredu, rečeno je na 79. gradonačelnikovom kolegiju.

Odlučeno je, također, da će se za sufinanciranje predškolskog programa 4,5 milijuna kuna raspodijeliti na deset vrtića drugih osnivača na području Rijeke. Osim toga, riječkim olimpijcima dodijelit će se novčane nagrade za uspjehe na nedavnim Olimpijskim igrama u Brazilu.

Unatoč nepostojanju zakonske regulative u području obrazovanja učenika s teškoćama, Grad Rijeka već sedam godina provodi projekt „Pomoćnici u nastavi – podrška integraciji učenicima s teškoćama, s kojim nastavlja i ove godine. Naime, iz sredstava Europskog socijalnog fonda Odjel gradske uprave za odgoj i školstvo treći put zaredom uspio je povući sredstva za rad 43 pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u 16 riječkih osnovnih škola. Putem projekta „RInkluzija – Riječki model podrške učenicima s teškoćama“ osigurano je  1.956.080 kuna, od čega gotovo 15 posto iz proračunskih sredstava.

Osim toga, Grad Rijeka dodatno će financirati i rad pomoćnika u nastavi za 8 učenika koji u trenutku prijave projekta na natječaj EU fonda nisu imali adekvatnu dokumentaciju, i to u školama: OŠ Belveder, OŠ Centar, OŠ Gornja Vežica, OŠ Kozala, OŠ Nikola Tesla, OŠ Pećine, OŠ Trsat, OŠ Vladimir Gortan i OŠ Zamet.

„Svake godine imamo trenutak kada projekt prijavljujemo na natječaj, a budući prvašići još nemaju kompletiranu dokumentaciju. Stoga Odjel za odgoj i obrazovanje svake godine osigurava i sredstva u vlastitom proračunu za učenike s teškoćama prvih razreda pa će ćemo tako i ove godine financirati 8 pomoćnika“, rekla je pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Sanda Sušanj, dodajući da će se za plaće i prijevoz tih pomoćnika izdvojiti oko 110.000 kuna.

Problem pomoćnika u nastavi potrebno je sustavno riješiti

gradonačelnik vojko obersnel

Na kolegiju je također oformljen projektni tim za čiju je voditeljicu imenovana Lana Golob, viša stručna suradnica 1 za programe, Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke, a za administratoricu projekta Irena Ivanov, zaposlena u Centru za odgoj i obrazovanje Rijeka.

Gradonačelnik Vojko Obersnel, prihvaćajući ove prijedloge, istaknuo je kako problem pomoćnika u nastavi financiranjem kroz ESI fond samo djelomično riješen, jer i dalje nedostaje ono pravo, sustavno rješenje. „Ovaj EU fond postojat će još dvije godine i sada je vrijeme da Ministarstvo obrazovanja počne razmišljati o rješenju koje neće dopustiti da se ovaj projekt ukine zbog nedostatka sredstava. U Rijeci se to dogoditi neće, no Ministarstvo ima obvezu osigurati jednake uvjete obrazovanja za svu djecu“, rekao je gradonačelnik.

U osnovnim školama trenutno je integrirano oko 500 učenika s teškoćama, a projektom „RInkluzija“ povećava se njihova socijalna uključenost i olakšava integracija u razred. Osim toga, djeluje se i na nezaposlene osobe registrirane na tržištu rada, posebno stručnjake iz područja odgoja i obrazovanja.

Sufinanciranje programa vrtića drugih osnivača

Na deset vrtića drugih osnivača na području grada Rijeke raspodijelit će se više oko 4,5 milijuna kuna, koliko je Grad Rijeka osigurao u proračunu za sufinanciranje njihovog redovitog programa predškolskog odgoja i obrazovanja. Vrtići su to pravo ostvarili putem Javnog poziva koji je bio raspisan od 15. do 29. srpnja ove godine. Zahtjevi za sufinanciranjem prihvaćeni su dječjim vrtićima: „Žirafa“, „Mala Vila“, „Maza – Krnjevo“, „Mali Princ“ s podružnicom „Mala Sirena“, „Zvjezdica“, „Nazaret“, „Pinokio“, „Sedam patuljaka“, „Zlatan“ i „Luna“.

Pročelnice Ankica Perhat i Sanda Sušanj

Pročelnice Ankica Perhat i Sanda Sušanj

Prema Programu javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju za pedagošku 2016./2017. godinu, što ga je Gradsko vijeće donijelo 14. srpnja, kao i prethodnih godina redoviti program vrtića drugih osnivača sufinancirat će se mjesečnim iznosom po djetetu od 810 kuna za cjelodnevni program ili s 567 kuna za poludnevni program.

“S obzirom da se zadnjih nekoliko godina pokazuje sve veća potreba za obuhvat djece jasličke dobi, kako bi motivirali vrtiće drugih osnivača da otvaraju i te skupine, povećali smo sufinanciranje za 20 posto na cijenu redovitog programa”, dodala je pročelnica Sanda Sušanj. Također je napomenula da se vrtići drugih osnivača financiraju već dugi niz godina iako to nije zakonska obaveza Grada Rijeke. “Međutim, s obzirom da postoji želja da se u Rijeci ostvari što veći obuhvat djece predškolske dobi i mogućnost izbora za roditelje, i dalje ćemo podržavati raznolikost i sufinancirati vrtiće drugih osnivača. Sukladno Državnom pedagoškom standardu predškolskog odgoja i naobrazbe u dječje vrtiće drugih osnivača na području grada Rijeke upisat će se do 468 djece.

Nagrade riječkim olimpijcima

Za osvojena odličja na nedavno održanim Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, Grad Rijeka će i novčano nagraditi svoje olimpijce, najavio je pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu Igor Načinović. Tako će atletičarki Sari Kolak za iznimne sportske uspjehe biti dodijeljeno 40.000 kuna, a vaterpolistima Damiru Buriću, Ivanu Krapiću i Anđelu Šetki, članovima hrvatske vaterpolske reprezentacije, po 15.000 kuna.

Pročelnik Načinović istaknuo je da je Sara Kolak osvajanjem zlatnog odličja ostvarila povijesno postignuće za riječku atletiku, te ujedno hicem od 66.18 metara popravila vlastiti državni seniorski rekord. Osim toga, svojim je vrhunskim sportskim postignućem na najljepši mogući način prezentirala svjetskoj javnosti i olimpijskoj zajednici vrijednost riječkog sporta i stručnog rada s mladim sportašima u Atletskom klubu „Kvarner“, kao i sam grad Rijeku. Damir Burić, Ivan Krapić i Anđelo Šetka su kao članovi hrvatske vaterpolske reprezentacije osvajanjem srebrnog odličja ostvarili povijesno postignuće za riječki vaterpolo, čime je još jednom dokazana vrijednost riječkog vaterpolskog sporta i njegovih stručnih djelatnika iz Vaterpolskog kluba “Primorje – Erste banka”.

“Kvalitete Sare Kolak prepoznali smo i prije svih ovih uspjeha i dali joj stipendiju prve kategorije, a osim toga, četiri mjeseca uoči Olimpijskih igara, Grad Rijeka joj je, zajedno sa Snježanom Pejčić, nabavio i novu sportsku opremu”, podsjetio je pročelnik Načinović.

Riječke sportske igre za djecu s teškoćama u razvoju

„Prije osam godina Grad Rijeka pokrenuo je ‘Riječke sportske igre’ za djecu s teškoćama u razvoju kako bi i ona jednog dana, ako se profesionaliziraju, mogla ići na Paraolimpijske ige. Osim toga, u gradu imamo osobe s invaliditetom koje su već dugi niz godina prisutne u paraolipijskom sportu“, rekla je Ankica Perhat, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, najavljujući ovogodišnju manifestaciju koja će se održati u petak, 23. rujna, u dvorani Centra Zamet.

Pročelnici Mladen Vukelić, Igor Načinović i Andrija Vitezić

Pročelnici Mladen Vukelić, Igor Načinović i Andrija Vitezić

„Nadam se da će ove sportske igre za djecu iznjedriti neke nove paraolimpijce i da ćemo i s njima imati lijepih rezultata“, dodala je pročelnica Perhat. Organizaciju 8. riječkih sportskih igara ove godine će na sebe preuzeti Športski savez osoba s invaliditetom grada Rijeke, a na kolegiju je odlučeno da će Grad Rijeka s 10.000 kuna pokriti troškove za nabavu didaktičkih rekvizita za natjecanja, organizaciju prehrane, trošak spikera i kompjuterske objave rezultata te za edukaciju volontera.

Manifestacija je i dio obilježavanja Europskog tjedna sporta 2016. godine, što ga sufinancira i Europska komisija kroz program “Erasmus plus sport”. Očekuje se oko 100 natjecatelja, odnosno djece iz vrtića, ustanova i Centra za odgoj i obrazovanje, te 50 uzvanika, 200 gledatelja i 50 volontera.

Nastavak programa prevencije ovisnosti

U nastavku kolegija gradonačelnik Obersnel odobrio je i financijska sredstva od 75.720 kuna za nastavak provedbe programa “Zajedno više možemo” Policijske uprave primorsko-goranske u školskoj godini 2016/17. Riječ je o projektu pokrenutom prije sedam godina radi primarne prevencije zlouporabe droga, vandalizma, vršnjačkog nasilja i drugih oblika rizičnog ponašanja. Namijenjen je učenicima 4., 5. i 6. razreda osnovnih škola i njihovim roditeljima. Program, čija je provedba započela u školskoj godini 2010/2011, sastavljen od 5 komponenti.

Govoreći o programu, pročelnica Ankica Perhat istaknula je da je ove godine provedena i njegova evaluacija. “Evaluaciju je proveo Filozofski fakultet – Odsjek za psihologiju te utvrdio neke dobre, ali i neke loše strane koje ćemo ove godine trebati ispraviti”, rekla je Perhat, dodajući da je jedan od razultata evaluacije pokazao da su djeca 4. razreda, i to češće djevojčice nego dječaci, zadovoljnija programom nego učenici starijih razreda.

Gradonačelnik je na današnjem kolegiju također donio odluke o tekstu javnog natječaja za davanje na korištenje nekretnina za prodaju cvijeća i svijeća na lokacijama u blizini gradskih groblja grada Rijeke, o raspisivanju i provođenju javnog natječaja za prodaju zemljišta u vlasništvu Grada Rijeke, o prodaji zemljišta u vlasništvu Grada Rijeke u k.o. Drenova te osnivanju prava služnosti na zemljištu u vlasništvu Grada Rijeke