Gradonačelnik Vojko Obersnel obišao je gradilišta u ulici Antuna Barca, Ivana Matetića Ronjgova te Rikarda Benčića gdje su u tijeku radovi na postavljanju plinofikacije, započeti sredinom 2003. godine.

Zamjena stare plinske mrežeUz gradonačelnika, obilasku gradilišta prisustvovao je direktor komunalnog društva “Energo”, Zlatko Štok, član Poglavarstva Grada Rijeke za komunalni sustav Darko Crnković i pročelnica Odjela gradske uprave za komunalni sustav Irena Miličević. U sklopu projekta intenzivne plinofikacije grada Rijeke koji realizira riječko komunalno društvo “Energo”, izgrađeno je 32 kilometara plinovoda u što je uloženo oko 23 milijuna kuna.

Gradonačelnik je izrazio veliko zadovoljstvo dinamikom radova, jer iako je riječ o vrlo složenim zahvatima, izgradnja niskotlačne plinske mreže na području Mlake – Podpinjola – Banderova bit će završena čak dva mjeseca prije predviđenog roka.

“Osim što je najeftiniji energent, novi plin je i ekološki najprihvatljiviji. Njegovim sagorjevanjem gotovo da ne dolazi do zagađenja što će doprinijeti kvaliteti zraka u Rijeci”, istaknuo je Gradonačelnik naglasivši da će krajem 2004. odnosno početkom 2005. godine Rijeka biti spremna za prihvat prirodnog plina. “Bez uspješne provedene dokapitalizacije komunalnog društva “Energo” takvo što ne bi bilo moguće”, zaključio je.
Pročelnica Miličević istaknula je kako je u određenim ulicama jednim kopanjem riješen problem kompletne infrastrukture. Naime, nije postavljena samo plinska, već kanalizacijska i vodovodna mreža.

Iskopi za cijeviUz spomenutu izgradnju niskotlačne plinske mreže na području Mlake -Podpinjola – Banderova, tijekom 2004. godine bit će izgrađena niskotlačna mreža područja Turnić, Podmurvice, Rujevica i dio naselja Krnjevo te visokotlačni plinovod od Titovog trga do Vojaka za opskrbu miješanim plinom istočnih dijelova grada (Bulevard, Trsat, Vežica).
“Energo” je također započeo sa polaganjem novih polietilenskih cijevi u Vodovodnoj ulici u dužini od oko 550 metara. Izvođač radova je tvrtka RAD-ING d.o.o. Rijeka, dok montažne radove izvodi “Energo”.

Zlatko Štok, Vojko ObersnelPo završetku radova u Vodovodnu ulicu će se pustiti miješani plin iz pravca Grohovčeve. “Energo” izvodi i radove rekonstrukcije toplana PO-18 i Malonji u svrhu zamjene energenta sa lož ulja na miješani plin. “Toplane će biti osposobljene za rad sa novim energentom do početka sezone grijanja 2004/2005,” napomenuo je Zlatko Štok, direktor komunalnog društva “Energo”. Za 2005. godinu najavljena je daljnja, još ambicijoznija izgradnja novog plinovoda u dužini od 42 kilometra.