U organizaciji Šahovskog kluba Draga, u Rijeci se od 4. do 12. ožujka održava 23. Međunarodni ženski šahovski turnir „Cvijet Mediterana 2023.“ na kojem sudjeluju šahistice iz pet europskih zemalja.

Povodom promocije turnira i predstavljanja igračica, ispred Salona Grada Rijeke postavljena je velika šahovska ploča na kojoj je simbolično povučen prvi potez, a također je u Salonu Grada Rijeke održan i prijem za sudionice turnira.

Prijemu su prisustvovali riječki gradonačelnik Marko Filipović; pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić; pročelnik Odjela gradske uprave za sport i tehničku kulturu Zdravko Ivanković; predsjednica Odbora za sport i tehničku kulturu Danijela Bradamante; zamjenica predsjednika Europske šahovske federacije (ECU) i direktorica Svjetske šahovske federacije (FIDE) Dana Reizniece-Ozola; podpredsjednik Europske šahovske federacije (ECU) i glavni tajnik Hrvatskog šahovskog saveza Alojzije Janković; sudionica turnira Evgeniya Doluhanova, velemajstorica iz Ukrajine; učesnica turnira, velemajstorica iz Hrvatske Mirjana Medić te direktor turnira, predsjednik Šahovskog saveza Primorsko – goranske županije i Šahovskog kluba Draga i vršitelj dužnosti izbornika ženske šahovske reprezentacije Hrvatske Ivan Mandekić.

„Ovaj turnir prilika je da natjecateljice pokažu svoje vještine, ali s obzirom da se ovaj turnir tradicionalno održava u tjednu kada obilježavamo Međunarodni dan žena, prilika je to i za slavljenje ženskog sporta i promicanje jednakosti spolova u svijetu šaha. Cvijet Mediterana na najbolji način pokazuje kako je šah sport u kojem se prijateljstvo, poštovanje i fair play cijene jednako koliko i pobjeda“, rekao je gradonačelnik Filipović i poželio uspješno natjecanje svim sudionicama.

Dobrodošlicu u Rijeku natjecateljicama je poželjela je i zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan istaknuvši kako se na današnji dan, Međunarodni dan žena iz Rijeke želi poslati poruka o tome kako žene mijenjaju svijet i kako je sve moguće, a sreću na turniru natjecateljicama je poželjela i pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić.

Direktor turnira Ivica Mandekić zahvalio je Gradu Rijeci, Primorsko-goranskoj županiji i Hrvatskom šahovskom savezu na dugogodišnjoj potpori turniru. „Nakon 22 uspješne godine mislim da Rijeke, ali i cijela naša županija mogu biti ponosni na ovaj turnir koji doprinosi i promociji našeg kraja u svijetu“, rekao je Mandekić.

Simboličnu prvu partiju ispred Salona odigrali su gradonačelnik Marko Filipović i Dana Reizniece-Ozola kojima se pridružio i mladi i uspješni riječki šahist Erik Golubović protiv Sonje Šišić i Alojzija Jankovića.

Ove godine na turniru sudjeluju natjecateljice iz Ukrajine, Bugarske, Srbije, Slovenije i Hrvatske, a održavanjem natjecanja u tjednu kada se obilježava Međunarodni dan žena, želi se potaknuti afirmacija i ravnopravnost žena u sportu i društvu općenito.

Natjecanje se održava u prostorijama Šahovskog doma Rijeka, a može se pratiti i on line putem web stranice Cvijet Mediterana.

Ovaj turnir do sada je ugostio više od 57 velemajstorica, 44 međunarodnih velemajstorica i 23 Fide majstorica iz preko 30 zemalja što potvrđuje snagu i važnost ovog turnira u svijetu šaha.

Pokrovitelji natjecanja su Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i Hrvatski šahovski savez.