Gradonačelnik Vojko Obersnel uputio je na Gradsko vijeće prijedlog Odluke o dozvoljenom prekoračenju najviše dopuštene razine noćne buke na otvorenim prostorima na kojima se pružaju ugostiteljske usluge, kojom se za tri mjeseca produžuje razdoblje u kojem se tolerira dozvoljeno prekoračenje razine buke, a koja ne smije ambijentalnu buku prijeći za više od 5dB

Kako je na gradonačelnikovom kolegiju pojasnio pročelnik Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Srđan Škunca, Odluka o dozvoljenom prekoračenju najviše dopuštene razine buke za noć na otvorenim prostorima, donesena 2007. godine, izmijenjena je zbog novih zakonskih propisa, ali i želje Grada Rijeke da u ovim gospodarski teškim vremenima izađe u susret ugostiteljima.

No, iako je Obrtnička komora PGŽ-a zatražila da se prekoračenje najviše razine buke dozvoli tijekom cijele godine, Gradskom vijeću predloženo je da se prekoračenje buke omogući od 1. svibnja do 30. studenog. Najviša dopuštena razina buke može se prekoračiti do 02 sata i to ugostiteljskim objektima koji imaju dozvolu da posluju noću i koji se nalaze u ulicama popisanim u odluci.

Gradonačelnik Vojko Obersnel izrazio je nadu kako ovom odlukom Grad Rijeka dati potporu ugostiteljima koji rade u centru grada, koji je orijentacijom na razvoj urbanog turizma postao mjestom sve većeg broja turističkih i zabavnih manifestacija.
“Vjerujem kako uz razumijevanje ugostitelja i građana koji žive u centru grada možemo osigurati normalno odvijanje noćnog života u Rijeci, kojem teži velik broj naših sugrađana. U proteklih deset godina zalagao sam se da za to da Rijeka mora imati izražen mediteranski duh, sličan zemljama kao što su Italija i Španjolska, čiji centri žive do ranih jutarnjih sati,” kazao je Obersnel.

Odjelu za poduzetništvo odobreno je da u skladu sa dostavljenim mišljenjem mjesnog odbora izradi rješenja vezane uz zahtjeve ugostitelja za produženje radnog vremena tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana.

 13. gradonačelnikov kolegij studeni 2009.

Noćni rad Sveučilišne knjižnice produžen do kraja godine
Grad Rijeka će do kraja godine financirati pilot-projekt noćnog rada Sveučilišne knjižnice, predložen od strane Savjeta mladih Grada Rijeke. Uz Grad Rijeku, projekt su financirali županija i Studentski zbor. Projekt je pokrenut 23. ožujka, a do kraja listopada u produženom radnom vremenu od 20 do 02 sata zabilježena su 2374 posjeta čitaonici. Prema riječima pročelnice Odjela za odgoj i školstvo Branke Renko-Silov, rezultati ankete koju je provela Sveučilišna knjižnica pokazali su veliku zainteresiranost studenata za noćni rad knjižnice koji kao ogodnosti navode mogućnost korištenje Interneta, veću koncentraciju u odnosu na rad u svojim domovima, ugodan prostor, dobru atmosferu i mogućnost konzultiranja s drugim kolegama. Grad Rijeka za ovu svrhu osigurao je 70 tisuća kuna, od kojih je neutrošeno ostalo 23 tisuće kuna, kojima će se financirati noćni rad do kraja godine.

S obzirom na iznimno dobre rezultate pilot-projekta, gradonačelnik Obersnel najavio je kako će Grad Rijeka podupirati noćni rad knjižnice i dalje, naglasivši kako u budućnosti očekuje i značajniju financijsku potporu Sveučilišta u Rijeci.

Što prije uspostaviti dijalog sa studentima-štrajkašima
Gradonačelnik Obersnel komentirao je i novi štrajk studenata, koji zahtijevanju pravo na besplatno školovanje. “Studenti kao članovi akademske zajednice imaju pravo na izražavanje svojih mišljenja i od nadležnog ministarstva očekujem da sasluša njihove zahtjeve. Smatram da se što prije mora uspostaviti dijalog i pronaći rješenje, kako bi se studiranje što prije vratilo u normalno stanje. Također, očekujem od rektora i dekana da studentima omoguće izražavanje svojih zahtjeva i da im ne nameću zabrane, ako njihovo ponašanje ne izlazi iz civilizacijskih okvira,” kazao je Obersnel.

Prodaja pet zemljišta
Gradskom vijeću na raspravljanje i usvajanje upućene su odluke o prodaji građevinskog zemljišta na pet lokacija na području Marčeljeve drage, za koje je ponuđena cijena nešto veća od 9,5 milijuna kuna, a postignuta cijena za metar četvorni kreće se od 1.669 do 2.291 kuna.

Besplatan javni gradski prijevoz za starije od 65 godina
Osim odluka donesenih na kolegiju, gradonačelnik je prenio informaciju o odlukama donesenim između dva kolegija. Između ostaloga, dana je suglasnost Autotroleju da i u 2010. godini bude odobren besplatan prijevoz osobama starijim od 65 godine.

Gradonačelnik Obersnel podsjetio je kako u Rijeci ova usluga postoji još od 1996. godine. Dijelom je rezultat socijalne politike grada, budući da najveći dio umirovljenika ima mirovine koje se uklapaju u Socijalni program Grada Rijeke, ali predstavlja i zahvalnost starijoj populaciji za sve što su uložili u razvoj našeg grada.