Potpisana su tri nova ugovora o sufinanciranju inovativnih projekata s poduzetnicima koji imaju registriranu djelatnost u gradu Rijeci iz sredstava Zaklade FIPRO.

Zaklada FIPRO inovativne poduzetničke projekte sufinancira u suradnji s Gradom Rijeka kroz Opći program mjera poticanja razvoja poduzetništva na području grada Rijeke, točnije mjeru Sufinanciranje razvoja komercijalizacije inovativnog proizvoda ili usluga.

Javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu nepovratnih subvencija bio je otvoren od 15. svibnja do 15. lipnja ove godine i to za financiranje prihvatljivih troškova razvoja i komercijalizacije inovacija u trajanju od 6 mjeseci.

Zaklada je zaprimila 18 prijava, a sredstva su raspoređena na tri projekta, od kojih je svaki dobio po 50 tisuća kuna. Radi se o projektima „Pazigrad SmartSCAN“ prijavitelja RI – ING NET d.o.o., „Razvoj integriranog softverskog rješenja za ugostiteljstvo“, prijavitelja Tomislava Fabeta, koji je u međuvremenu osnovao poduzeće SMART ORDER) te „Sustav za bežičnu inventuru proizvoda na udaljenim prodajnim lokacijama“, kojeg je prijavio Obrt Kandelica.

Fipro logoPoduzetnik i vlasnik obrta Kandelica, Nikica Nežić je prilikom potpisivanja ugovora izjavio: „Sredstva dobivena na natječaju su nam dobrodošla i iskoristiti ćemo ih za daljnji razvoj poslovne ideje provođenja inventure robe na udaljenim lokacijama korištenjem RFID tehnologije. Kako na tržištu nije bilo gotovog poslovnog rješenja koje se moglo primijeniti u našoj tvrtki za rješavanje problema praćenja proizvodno-prodajnog procesa odlučili smo stvoriti vlastiti sustav. Dobivena sredstva su namijenjena za izradu modula koji bi se nadogradio na naš postojeći poslovni sustav, novo računalo te za ispitivanje odgovarajućih hardverskih komponenti i izradu prototipa. Pomoć u ovoj fazi ubrzat će razvoj projekta, a  zbog digitalnog i ekološki pozitivnog utjecaja omogućena nam je i prijava na EU natječaj EU-REACT te time povećavamo šanse za komercijalni uspjeh sustava u budućnosti.“

Kroz mjeru Sufinanciranje razvoja komercijalizacije inovativnog proizvoda ili usluga od 2017. godine do danas ukupno deset poduzetnika primilo bespovratna sredstva, u ukupnom iznosu od oko pola milijuna kuna.

Pojednostavljeno, krajnji cilj ove potpore je stvaranje konkurentnijih proizvoda i usluga kako bi poduzetnici na području Grada Rijeke bili uspješniji na tržištu, više ulagali u razvoj te dodatno zapošljavali stvarajući bolje uvjete za život svih građana.