Pod vodstvom Organizacije za europsku sigurnost i suradnju u Bosni i Hercegovini, 16 članova radne grupe iz entitetskih saveza Bosne i Hercegovine danas je posjetilo Grad Rijeku, u sklopu studijske posjete Rijeci koja će trajati do 20. listopada.

Goste je u Vijećnici Grada Rijeke pozdravio gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, a potom su održane prezentacije na temu europskih projekata i EU integracija. Program se nastavlja sutra prezentacijama na temu transparentnosti rada gradske uprave, odnosno odnosa s javnošću.

Glavne teme posjete su borba protiv korupcije i europske integracije, odnosno dobre prakse iz te dvije oblasti koje Grad Rijeka može pružiti Bosni i Hercegovini.

Članovi Radne grupe obići će i Informativni centar Grada Rijeke, Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina, čija je izgradnja financirana EU fondovima, te Regionalnu razvojnu agenciju Porin, u pratnji zamjenika gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića koji će i zaključiti ovaj studijski posjet.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (Organization for Security and Co-operation in Europe – OSCE) najveća je regionalna sigurnosna organizacija koja okuplja 57 država-sudionica iz Sjeverne Amerike, Europe i Azije te djeluje kao spona između europske i globalne sigurnosti. Primarni cilj Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini je unaprjeđenje stabilnosti i pomirenja pružanjem podrške na putu ka regionalnoj političkoj, ekonomskoj i društvenoj integraciji ove zemlje. Aktivnosti OSCE-a usmjerene su na jačanje sistema obrazovanja, demokratskog upravljanja i pravosuđa te poštivanja ljudskih prava i vladavine prava, odnosno razvoj djelotvornog, odgovornog i sveobuhvatnog sigurnosnog sektora, usklađenog s međunarodnim standardima.

Ured Grada Rijeke
Suradnica za odnose s medijima
Iva Balen