Obilježavanje Svjetskog dana voda u Rijeci nastavljeno je i danas promocijom novih riječkih špina, koje su, uz postojećih 29 lokacija u gradu, postavljene na još četiri, pomno odabrane lokacije. Jedna od njih nalazi se na Trgu bana Josipa Jelačića, pokraj Fontane prijateljstva, a u njenoj promociji prigodnim programom sudjelovali su učenici Osnovne škole Kozala.

Učenici OŠ Kozala obučeni u bijele majice oslikane porukama o vodi građanima su dijelili papirnate čaše koje su sami izradili tehnikom origamija. Svaka papirnata čaša je uložak za plastičnu čašu koju su građani također dobili kako bi kušali vodu iz riječke špine. Voditeljice programa su Željka Oruč, učiteljica razredne nastave, Mia Egredžija, učiteljica biologije i ravnateljica škole, Kim Anić.

Priča oko riječke vode traje stoljećima. Nije slučajno što Rijeka u svom povijesnom grbu ima ćup iz kojeg teče voda s natpisom Indeficienter

Vojko Obersnel

Početku ovoga programa pridružili su se i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel sa suradnicima te direktor KD Vodovod i kanalizacija  Andrej Marochini.

Špina na Jelačićevom trgu

Špina na Jelačićevom trgu

Grad Rijeka je, uz već postojećih 25 lokacija na kojima se već nalaze, gradske špine za pitku vodu za građane i posjetitelje grada postavio i na dodatne četiri lokacije u gradu: spoj Korza i Trga 128. brigade Hrvatske vojske, Jelačićev trg, Trsatske stube i Centar Zamet.

Riječ je o tipskim lijevanim špinama, a kako je naglasio gradonačelnik Vojko Obersnel, razmišlja se da se na najatraktivnijim lokacijama u gradu u dogledno vrijeme postave posebno oblikovane špine. „Priča oko riječke vode traje stoljećima. Nije slučajno što Rijeka u svom povijesnom grbu ima ćup iz kojeg teče voda s natpisom Indeficienter.

Zahvaljujući trajnim ulaganjima u zaštitu naših izvorišta ulaganjima uspjeli smo do danas sačuvati kvalitetu riječke vode, po čemu je Rijeka na postala na neki način prepoznatljiva. Željeli bismo da to prepoznaju i ljudi koji dolaze u Rijeku.

Do sada je kroz program više od 25 špina na različitim lokacijama u gradu na kojima se može koristiti riječka voda. S vremenom ćemo nastojati pokriti sva područja grada s javnim špinama. U postavljanje špina i izradu promotivne serije riječke čaše kojom ćemo brendirati riječku vodu, utrošeno je oko 100.000,00 kuna“ rekao je gradonačelnik.