Josip Rupčić (HDZ)postavio je pitanje kad će se početi s razvojem komunalne infrastrukture u rubnim dijelovima grada. Gradonačelnik Obersnel je istaknuo kako će se uskoro osigurati kredit za nastavak izgradnje kanalizacijskog sustava i obnove vodovodnog sustava za rubna područja grada u iznosu od 30 milijuna kuna. Nadalje, KD Vodovod i kanalizacija je apliciralo za sredstva Europske unije za program vrijedan 25 milijuna eura za financiranje operativnog plana zaštite okoliša. Gradonačelnik Obersnel je pritom istaknuo kako je u sklopu prve faze projekta Jadran izgrađen sustav odvodnje Ulice Ivana Račkoga te infrastruktura na Orehovici, Svilnom i Pašcu, a u sklopu druge faze će, između ostaloga, biti izrađeni i kanalizacijski priključci na području Svilnog.

Vijećnici Ivan Ivaniš i Lidija Flas (SPD) postavili su pitanja vezana uz riječku zaobilaznicu i uz nju vezane prometnice. Tako je Ivaniša zanimalo ima li Grad Rijeka informaciju o datumu otvaranja ceste D404, dok je vijećnicu Flas zanimao tijek aktivnostima na uređenju izlaza Orehovica i Kozala na riječkoj zaobilaznici. Gradonačelnik Obersnel je kazao da je višekratno postavljao nadležnima ovo pitanje, a nedavno je uputio zamolbu Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture te Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja da se izvidi mogućnost da se u okviru zakonskih rješenja cesta pusti u promet uz privremenu dozvolu ili barem za kamionski promet, no odgovor još uvijek nije dobiven. Gradonačelnik je kazao kako jedino što zna o toj cesti činjenica da Hrvatske ceste Rijeka prometu, koji je bio  investitor tunelskog priključka, duguje 2,83 milijuna kuna. Što se tiče uređenja čvorova na riječkoj obilaznici, nadležno ministarstvo je izvijestilo da očekuje provođenje rasprave za izdavanje građevinske dozvole za rekonstrukciju čvora Orehovica, dok je za čvor Kozala trenutnu u tijeku izrada idejnog projekta.

Danka Švorinića (Lista za Rijeku) zanimalo je hoće li građani centra grada, umjesto igrališta koji je prije izgradnje podzemne garaže bilo smješteno na Klobučarićevom trgu, dobiti zamjensko igralište. Gradonačelnik Obersnel je istaknuo kako je u proteklih pet godina u Rijeci uređeno 19 igrališta za djecu manje uzrasne dobi te nekoliko igrališta za djecu veće uzrasne dobi. Nadalje, s mjesnim odborom Luka i još tri mjesna odbora dogovoreno je da se na području Delte uredi privremeno igralište, s čijim će se uređenjem krenuti najkasnije u rujnu. Također, u sklopu izgradnje Gradske knjižnice na Klobučarićevom trgu planirano je uređenje manjeg dječjeg igrališta.
 
Valter Wolk (SDP) upitao je koji je stav Grada Rijeke u vezi s najavom Lučke uprave da s riječkog lukobrana ukloni dvije lučke dizalice, odnosno što Grad Rijeka može učiniti da se one sačuvaju. Gradonačelnik Obersnel je istaknuo kako je stav Grada Rijeke jasan već samim time što je Grad inicirao donošenje DPU-a zone putničkog terminala, kojim je utvrđeno da se radi o zoni koja mora biti u funkciji građana te da valja zadržati i lučke dizalice kao neizostavni dio riječke vizure. Nakon što je Lučka uprava krenula s uklanjanjem i posljednje dvije dizalice, zbog, kažu, sigurnosti odvijanja prometa i samih šetača, sazvano je Upravno vijeće Lučke uprave, na kojoj je gradonačelnik Obersnel zahtijevao da se ne uklanjaju dizalice prije nego što struka ne utvrdi mogućnost njihova popravka. No, Upravno vijeće je ipak donijelo odluku da će se nastaviti s uklanjanjem te je formirano povjerenstvo koje bi tek trebalo razmotriti mogućnost da se na to mjesto stave neke druge, sačuvanije dizalice. Gradonačelnik Obersnel je podsjetio kako se obnova dizalica može sanirati i iz sredstava gradske spomeničke rente, no iz Lučke uprave nikad nisu poslali zahtjev za korištenjem tih sredstava.

Denis Pešut (Lista za Rijeku) upitao je kolika je visina nenaplaćenih potraživanja Grada Rijeke prema obveznicima i koliko ih je ušlo u zastaru? Gradonačelnik Obersnel je istaknuo kako je trenutno nenaplaćenih potraživanja u iznosu od oko 80 milijuna kuna, od kojih niti jedno nije ušlo u zastaru, iako se događa da se moraju otpisati dugovi tvrtkama koje su završile u likvidaciji ili stečaju. Uvažavajući tešku gospodarsku situaciju, otplata dijela potraživanja se u dogovoru s poduzetnicima plaća se obročno, a s obzirom na složenu situaciju u hrvatskoj brodogradnji ne ide se u prisilnu naplatu 8 milijuna kuna duga Brodogradilišta 3. maj.

Srđan Srdoč (IDS) upitao je da li su potencijalni investitori iskazali zanimanje za riječke projekte energetike, infrastrukture i turizma, koji su nedavno predstavljeni na Hrvatskom investicijskom formu. Gradonačelnik Obersnel je istaknuo kako je na Forumu već istaknut interes za područje Kostabele i Preluka. Tako bi se uskoro moglo očekivati raspisivanje natječaja za područje Kostabele, dok se na području Preluke moraju riješiti još neki imovinsko-pravni odnosi.

Ivana Bogdanića (HDZ) zanimalo je što će Grad Rijeka učiniti kako bi zaštitio građane Pehlina, koji su zbog neodržavanja horizontalne signalizacije odlučili tužiti Županijsku upravu za ceste. Gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako je  najkonkretnije što Grad Rijeka radi na zaštiti građana je gradnja ceste Rujevica-Marinići, za koju će uskoro biti raspisan natječaj za izvođača radova, na koju će biti prebačena većina prometa s ove prometnice. Što se tiče ovog slučaja, Grad može samo upozoravati, sve do trenutka dok se ne promijeni zakon i velikim gradovima omogući upravljanje prometnicama na svom području.

Skip to content