Od svibnja 2020. povećava se mirovinski cenzus za dobivanje novčane pomoći te mijenjaju iznosi novčane pomoći za umirovljenike.

Grad Rijeka uz svoje je građane koje su zatekle nepovoljne životne okolnosti. Među njima su i umirovljenici s niskom mirovinom.

Od svibnja 2020. povećava se mirovinski cenzus za dobivanje novčane pomoći te mijenjaju iznosi novčane pomoći za umirovljenike, čime će najugroženiji riječki umirovljenici biti još zaštićeniji nego prije i u manjem riziku od siromaštva.

Grad Rijeka osigurava mjesečnu novčanu pomoć za umirovljenike:

  • s mjesečnom mirovinom nižom od 1.700 kn (uračunava se i zaštitni dodatak)
  • čiji su ukupni prosječni mjesečni prihodi u zadnja tri mjeseca niži od cenzusa prihoda koje je utvrdio Grad Rijeka za pojedini broj članova kućanstva (cenzus za samca
  • 2 875 kn, dvočlano kućanstvo 3 625 kn, tročlano kućanstvo 4 875 kn, četveročlano kućanstvo 6 250 kn, brojnija kućanstva + 875 kn za svakoga dodatnog člana),
  • koji nemaju u Republici Hrvatskoj u (su)vlasništvu nekretninu osim one koja im služi za stanovanje (drugi stan/kuću, kuću za odmor ili poslovni prostor).

Riječki umirovljenici s niskim mirovinama će počevši od svibnja 2020. ostvarivati:

  • mjesečnu novčanu pomoć za umirovljenike samce u visini razlike između iznosa mjesečne mirovine i iznosa od 1.700 kn (minimalna pomoć 200 kn)
  • mjesečnu novčanu pomoć za umirovljenike koji žive u višečlanim kućanstvima u iznosu od 200 kn.

Zahtjevi za dobivanje socijalnih pomoći Grada Rijeke podnose se na Titovom trgu 3, šalteri 4 i 5 Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb.

Saznajte možete li postati korisnikom pomoći Grada Rijeke i na koji način na e-savjetniku Socijalni program Grada Rijeke.

 

Skip to content