Otvarajući redovnu konferenciju za medije riječki je gradonačelnik Vojko Obersnel kazao kako je nedavno potpisan ugovor za izgradnju komunalne infrastrukture poduzetničke zone Bodulovo vrijedan 5.710.343,00 kune. Riječ je o bespovratnim sredstvima koja Grad dobiva iz EU fondova. Cijeli projekt vrijedan je oko 11 milijuna kuna, a razliku od 5,4 milijuna kuna financirat će Grad Rijeka iz proračuna.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta preko kojeg je ovaj natječaj išao ima definirane kriterije financiranja, ovisno o indeksu razvijenosti jedinice lokalne samouprave koje apliciraju, a koji se kreću od 45 do 85%. S obzirom na to da se Rijeka nalazi u četvrtoj skupini, odnosno među najrazvijenijim sredinama sudjelovanje putem fondova iznosi 55%, a ostatak se mora osigurati iz proračuna. Natječaj za izvođače radova je u pripremi i bit će raspisan nakon godišnjih odmora. Uređenje infrastrukture podrazumijeva izgradnju odgovarajućih cesta i podjelu Bodulova na parcele veličine od 1.000 do 8.500 m², koje će biti na raspolaganju poduzetnicima. “Ovakva zona, koliko god mala bit će značajna za daljnji razvoj poduzetništva u Rijeci”, kazao je gradonačelnik te dodao kako je u kontekstu povlačenja novca iz EU fondova Grad Rijeka izuzetno uspješan, pa je do danas zajedno sa gradskim trgovačkim i komunalnim društvima ugovoreno 1,5 milijardi kuna, odnosno nešto više od 204 milijuna Eura za različite europske projekte.

Dodatno uređenje Mosta branitelja

Nakon što je Most branitelja izgrađen pojavila se inicijativa različitih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, da se, iako to primarno kroz ideju izgradnje mosta nije bilo predviđeno, na određeni način obilježe imena poginulih branitelja s ovog područja. U dogovoru s projektantima mosta – Studijem 3LHD, napravljeno je rješenje kojim će se na drugačiji način riješiti okruženje mosta. Osim hortikulturnog uređenja postavit će se dodatni elementi na kojima će posebnom tehnikom biti upisana imena 206 branitelja s područja grada Rijeke i okolnih gradova i općina, odnosno bivše općine Rijeka, koji su poginuli u Domovinskom ratu. Radovi su vrijedni 750.000 kuna, od čega najveći dio, odnosno 660.000 kuna financira Grad Rijeka, dok Ministarstvo branitelja sufinancira ostatak od 90.000 kuna. Radovi će biti gotovi do jeseni.

Djelomično uređenje Trga 128. brigade i Trga Riječke rezolucije, zbogom vozilima

Gradonačelnik je kazao kako je u više navrata govorio o realizaciji ideje da Trg 128. brigade i Trg Riječke rezolucije, zajedno s Ulicom Dolac postanu pješačke zone. Nadao se da će trgovi biti uređeni onako kako je projektom predviđeno, a to je da budu pokriveni kamenim pločama. Na žalost to rješenje neće biti moguće izvesti u relativno kratkom roku, budući da konačno uređenje trgova podrazumijeva arheološka istraživanja, koja bi prema procjeni konzervatora trajala između 6 mjeseci i godinu dana. S obzirom na lokaciju u centru grada, brojna događanja koja se na tom području održavaju ili će se na tim mjestima održavati iduće godine, kada Rijeka bude europska prijestolnica kulture, odlučeno je da se trgovi privremeno urede i obnove novim slojem asfalta. Radovi će krenuti tijekom ili krajem ljeta, a osim novog sloja asfalta obuhvatit će i određene hortikulturne zahvate, nakon čega na trgovima više neće biti parkirana vozila. Konačno će uređenje biti provedeno nakon 2021. godine, a nakon obavljenih arheoloških istraživanja.

Radovi u Krešimirovoj ulici

Govoreći o radovima u Krešimirovoj ulici, gradonačelnik je kazao kako se oni odvijaju prema očekivanjima i nekih većih zastoja, osim u špici nema. Sve službe koje rade na tom projektu su svaki dan na terenu i odmah ispravljaju nedostatke koji se uoče. Najveći problem za sada su nedisciplinirani vozači, koji unatoč zabranama pokušavaju skrenuti u nedozvoljeni pravac kretanja. Radovi će trajati godinu dana, pa bi do početka iduće godine trebala biti gotova dionica od Trga Žabica do željezničkog kolodvora, odnosno Upravne zgrade KBC Rijeka, kako ne bi ometali programe koji će se održavati u uređenom kompleksu Benčića.

Uređenje prostora ispred Kazališta

Među radovima koje je gradonačelnik najavio su i radovi na uređenju prostora ispred Kazališta na kojem se nalazi fontana i koji će biti uređen na isti način kao okolni prostori poput Verdijeve ulice. Fontana će biti uređena u smislu rasprskavanja vode i adekvatnog osvjetljenja, a taj projekt treba biti gotov do 2020. godine.

Izvrsni turistički rezultati – nastavak pozitivnog trenda

Gradonačelnik je kazao je Rijeka kao turistička destinacija sve atraktivnija, pa se već sada za razliku od mnogih drugih sredina, bilježe izvrsni turistički rezultati. U prvih šest mjeseci ostvareno 11 % više dolazaka i 24% više noćenja u turističkim kapacitetima na području grada Rijeke. Dominira privatni smještaj, ali očekuje da će se situacija početi mijenjati u korist hotelskih kapaciteta iduće godine otvaranjem hotela Hilton na Kostabeli. Najviše noćenja ostvarili su državljani Italije, njemačke, Bosne i Hercegovine, SAD, Mađarske, Francuske i dr. Iduće će godine Rijeka biti turistima još atraktivnija kao Europska prijestolnica kulture. Ono što turisti traže nije više samo more i lijepe plaže, već dodatni sadržaji, kakvih trenutno u Rijeci ima mnogo, poput festivala Tobogana, koji je već na otvorenju izazvao veliki interes i tijekom kojeg se dnevno održava čitav niz kreativnih radionica za koje vlada veći interes od mogućih kapaciteta. Ideja je da se sve ono što se događa pod nazivom Tobogana, iduće godine preseli u Dječju kuću i održava, ne samo ljeti, već kroz cijelu godinu. Počeli su i drugi sadržaji koji doprinose Rijeci kao turističkoj destinaciji, poput Noći riječkih trgova i Ljeta na Gradini, pa će do sredine rujna svatko pronaći ponešto za sebe.

Participacija građana kroz projekt Uključi se!

Govoreći o projektu Uključi se kojim se želi potaknuti građane na što veće participiranje u različitim programima, gradonačelnik je kazao kako se u drugom ciklusu poziva za projekte u sklopu Civilnih inicijativa i Zelenog vala, pristiglo 59 prijava građana, od čega 36 za Civilne inicijative a 23 za Zeleni val. Među različitim projektima Obersnel je izdvojio dva projekta. Projekt Ostvari san – skuhaj si sam, kojeg je prijavila Matica umirovljenika Rijeka s ciljem osposobljavanja starijih osoba koje žive same i ne znaju kuhati ili nisu vješti u kuhanju. Kroz taj program prolaze edukaciju koju provode volonteri, umirovljeni kuhari ili ugostitelji, članovi Matice umirovljenika. Također u kontekstu Zelene akcije zanimljiv je i projekt uređenja područja oko Robne kuće Vežica, što će dati novi izgled tom pomalo zapuštenom području, s obzirom na to da Robna kuća Vežica ne radi već duži niz godina.

O situaciji u brodogradilištu 3. maj

Na kraju svoje redovne konferencije za medije gradonačelnik se osvrnuo na situaciju u brodogradilištu 3. maj naglasivši kako nad brodogradilištem još uvijek visi mač stečaja. „Zahvaljujući pozitivnoj ulozi i naporima Uprave, odnosno direktora društva Edija Kučana, ali uz veliku potporu i razumijevanje i sindikata, čini se sve da se stečaj ne dogodi i proizvodnja nastavi. Odrađeni su razgovori s brodovlasnicima koji su spremni da dovrše brodove u 3. maju ili čak ugovore neke nove gradnje. Da bi se to dogodilo, potrebna su određena sredstava ili barem garancije za koje očekujem da ih riješi Ministarstva gospodarstva ili Vlada RH“, kazao je gradonačelnik te dodao kako vjeruje da će se to i dogoditi i stečaj izbjeći. U međuvremenu se 3. maju pomaže maksimalno koliko je to moguće. Do sada je za topli obrok radnicima koji dolaze u 3. maj osigurano 137.000 kuna, a s obzirom na to da su ugovorili neke poslove koje treba odraditi u remontnom brodogradilištu Viktor Lenac, Grad Rijeka je osigurao i prijevoz za radnike, od 3. maja do V. Lenca i natrag. Vjeruje da će svi napori uroditi plodom da Rijeka ostane jedna od bitnih gospodarskih djelatnosti na području grada.