U Exportu na Delti održano je svečano potpisivanje „Povelje o raznolikosti“ te obilježavanje završetka EU projekta Diversity Mixer.

Povelja o raznolikosti inicijativa je pokrenuta u 16 zemalja Europske unije, a koju financira Europska komisija. U Hrvatskoj je razvijena je u sklopu zajedničkog projekta Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (HR PSOR) te partnera iz Slovenije i Rumunjske.

Povelju o raznolikosti u Rijeci je potpisalo tridesetak organizacija, udruga i poduzeća koja djeluju u okviru kulturnog sektora, među kojima su: Hrvatski kulturni dom na Sušaku, Opart, Društvo za istraživanje i potporu, Udurga za sindrom down, Centar za odgoj i obrazovanje, Kazališna radionica Malik Rijeka, Distune Promotion, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Novi turizam d.o.o., Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA, Udruga 4KROZ4, Udruga PaRiter, Udruga “Poslovni klub PartneRI”, Liburnia Film festival, Obrat, Udruga Okodoko, Kreativni kolektiv Kombinat, Udruga Ri Rock, Mikser d.o.o., Udruga Tororo, Udruga 3. zmaj, Sveučilište u Rijeci, Plesna grupa Flame i Udruga Žmergo.

Potpisivanje Povelje o raznolikosti Hrvatska u ExportDrvu

Potpisivanje Povelje o raznolikosti Hrvatska u ExportDrvu

Potpis za progresivni razvoj modernog europskog društva

Vođena temeljnim načelom „Jednaki u različitosti“ Povelja u cilju ima doprinijeti progresivnom razvoju modernog europskog društva.

Naime, potpisivanjem Povelje potpisnici su se obvezali izraditi politiku raznolikosti i nediskriminacije, kako bi razvijali organizacijsku kulturu koja se temelji na uzajamnom poštovanju i uvažavanju individualnih različitosti. Obvezuju se i razvijati raznoliko radno okruženje poticanjem integracije zaposlenika svih profila, neovisno o spolu i spolnoj orijentaciji, rasnom ili etničkom podrijetlu, vjeri ili uvjerenju, invaliditetu, dobi i drugome. Povelja obvezuje i na razvijanje vještina i kompetencija menadžmenta, zaposlenika i zaposlenica odgovornih za zapošljavanje, trening i razvoj karijera, o primjeni politike raznolikosti i nediskriminacije te na korištenje politike raznolikosti i nediskriminacije pri zapošljavanju menadžmenta, kako bi omogućili bolje razumijevanje odluka o upravljanju i bili otvoreniji za inovativne ideje s ciljem jačanja konkurentnosti i održivosti organizacije.

Također, svi potpisnici, obvezali su se razvijati svijest i obrazovati svoje zaposlenike o politici raznolikosti, poticati primjenu politike raznolikosti kod klijenata i dobavljača te izraditi i redovno obnavljati akcijski plan za promociju politike raznolikosti i nediskriminacije koji će uključiti mjerljive pokazatelje, a u čiju će izradu i provedbu biti uključeni zaposlenici. Najmanje jednom godišnje potpisnici Povelje izvještavat će o provedbi politike raznolikosti i nediskriminacije uključujući mjere i interne postupke koje potpisnici primjenjuju kako bi ostvarili ciljeve.

Jedan od potpisnika Povelje je Hrvatski kulturni dom na Sušaku

Jedan od potpisnika Povelje je Hrvatski kulturni dom na Sušaku

Završetak EU projekta “Diversity Mixer”

Osim potpisivanja Povelje o raznolikosti, na ovom je događanju ujedno obilježen i završetak EU projekta Diversity Mixer koji je RIJEKA 2020 provela zajedno s Akademijom primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, a u suradnji s Hrvatskim poslovnim savjetom za održivi razvoj.

Cilj projekta Diversity Mixer bio je istražiti postojeće prakse menadžmenta različitosti u javnom i privatnom sektoru kulturnih i kreativnih industrija na lokalnom i europskom nivou i identificirati prenosive modele te između ostaloga izraditi preporuke politika u pogledu upravljanja različitostima.

U programu su sudjelovali  direktorica RIJEKE 2020 Irena Kregar Šegota, predstavnica partnera na projektu Diversity Mixer s Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci Sanja Bojanić, zatim Tatjana Aćimović koja je kao jedna od autorica predstavila Priručnik o raznolikostima i inkluziji u kulturnim i kreativnim industrijama te Mirjana Matešić, ravnateljica HR PSOR koja je predstavila samu Povelju.