Grad Rijeka će 20. obljetnicu Konvencije o pravima djeteta obilježiti predstavljanjem niza programa i projekata, čijom se provedbom već niz godina podupiru prava djece, odlučeno je na gradonačelnikovom kolegiju. Predstavit će se produženi boravak te programi vezani uz prava djece s posebnim potrebama, programi za pripadnike nacionalnih manjina i programi za žrtve zlostavljanja i zanemarivanja.

Program obilježavanja obljetnice Konvencije o pravima djeteta predstavila je pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Branka Renko-Silov, napomenuvši kako će Rijeka obilježavanjem priključiti kampanji brojnih europskih gradova uključenih u Mrežu “Cities for children”. Radi se o mreži koja za cilj ima poticanje gradova na razvoj politika u pogledu partnerskih temeljenih usluga za djecu, mlade osobe i njihove roditelje kao proaktivne prevencijske politike, a Rijeka je jedini hrvatski grad učlanjen u mrežu.
“Grad Rijeka podupire programe i projekte, koji na najbolji mogući način odgovaraju na preporuke pravobraniteljice za djecu u vezi zaštite prava djece. Tako će se u sklopu obilježavanja, u suradnji s partnerskim organizacijama predstaviti 30-godišnje provođenje programa cjelodnevnog odgojno-obrazovnog rada, uz otvaranje novih prostorija za provođenje programa u OŠ Ivan Zajc,” kazala je Silov. Također, predstavit će se šestomjesečni rad Medijacijskog centra Rijeka, u OŠ Dolac promovirat će se eksperimentalni program dvojezične nastave, a središnji događaj u tjednu posvećenom promicanju dječjih prava bit će okrugli stol na temu “Prava djece”. U program obilježavanja uključile su se i gradske ustanove Dom mladih te Dnevni dom za boravak djece “Tić”.

Gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je kako je najbolji način obilježavanja 20. obljetnice Konvencije o pravima djeteta još jednom upoznati javnost s brojim programima i projektima posvećenima djeci, naglasivši kako, nažalost, Grad Rijeka u zaštiti prava djece, posebno one zanemarivane i zlostavljane, nema nikakvu financijsku podršku države.
“Već niz godina kao gradska ustanova, što je postignuto nakon teške kalvarije, djeluje Dnevni boravak za djecu “Tić”, koji se sada u potpunosti oslanja na gradski proračun, uz neznatnu podršku županije i bez ijedne kune od nadležnog ministarstva. Ustanova prima svu djecu, ne vodeći računa o granicama grada – očekujem da i drugi prihvate tu širinu pogleda širinom financiranja,” kazao je Obersnel.

U prvih devet mjeseci 30 milijuna kuna za socijalnu pomoć
12. gradonačelnikov kolegij studeni 2009.Gradskom vijeću na razmatranje upućen je prijedlog izmjena Odluke o socijalnoj skrbi, temeljen prije svega na promjenama Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi. Kako je kazala pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Ankica Perhat, visina imovinskih cenzusa, koji su temelj za određivanja prava na dobivanja raznih pomoći, neće se mijenjati vodeći se mišljenjem da su cenzusi trenutno dobro određeni. Naime, prema izvješću Državnog zavoda za statistiku iz listopada, prag siromaštva za samačko domaćinstvo iznosi nešto više od 2.000 kuna, a za četveročlanu obitelj 4.200 tisuće kuna – imovinski cenzus Grada Rijeke za jednočlano domaćinstvo iznosi 2.000 kuna, a za četveročlano čak 5.000 kuna, što znači da su u Rijeci s raznim pomoćima “pokriveni” svi oni koji su u riziku od siromaštva.

U prvih devet mjeseci ove godine za razne oblike socijalne pomoći Grad Rijeka je izdvojio oko 30 milijuna kuna. Unatoč gospodarskoj krizi, u prvih šest mjeseci nije zabilježen porast broja korisnika, koji se kretao oko 16.500 korisnika, no u drugoj polovici godine porastao je broj domaćinstava sa subvencioniranom podstanarinom.

Gradonačelnik Obersnel naglasio je kako, bez obzira na osjetljivu financijsku situaciju, ne namjerava predložiti smanjenje sredstava namijenjenih za financiranje raznih oblika socijalne pomoći u 2010. godini.
“U situaciju u kojoj se nalazimo, možemo očekivati samo povećanje broja korisnika i još veće izdvajanje za socijalnu skrb, što uvijek smatramo jednim od svojih prioriteta,” kazao je Obersnel.

“Pauk” će moći dizati i automobile s mjesta za osobe s invaliditetom
12. gradonačelnikov kolegij studeni 2009.Zbog potrebe za usklađivanjem s novim zakonskim rješenjima, predložene su i izmjene Odluke o uređenju prometa na području grada Rijeke, u koju će biti ugrađena i mogućnost da “pauk” podigne vozilo nedopušteno parkirano na mjestu rezerviranom za osobe s invaliditetom. Naime, do sada je nesavjesnom vozaču mogla biti izrečena samo novčana kazna.

Odjel za komunalni sustav uskoro će raspisati natječaj za zakup slobodnih poslovnih prostora u vlasništvu Grada Rijeke, a tijekom prosinca će biti podnesen i izvještaj o trenutnom zanimanju poduzetnika za zakup, odnosno o popunjenosti prostora. Pročelnica Odjela za komunalni sustav Irena Miličević istaknula je kako za prostore na Korzu i dalje vlada veliko zanimanje, pa je tako jedan prostor izlicitiran za čak 113 eura po metru četvornom mjesečno, dok manji interes zakupci pokazuju za skladišta na Zapadnoj Žabici. Radi se o prostorima koji se, zbog planiranja izgradnje Autobusnog terminala daju u zakup na kratki period, što odbija zakupnike.

Prihvaćeno je pokroviteljstvo nad manifestacijom “Eko-etno Rijeka i Ulični sajam knjiga”, koji će se u organizaciji tvrtke Adria Expo održati od 18. do 21. studenog na Trgu 111. hrvatske brigade.

Skip to content