Slobodanu Jokiću, umjetničkog imena Dan Oki, dodijeljena je nagrada Ivo Kalina za 2010. godinu za izložbu “Dan Oki, Retrospektiva 1989>2010” postavljenu u MMSU-u, odlučeno je na Gradonačelnikovom kolegiju. Odlukom gradonačelnika, u sklopu Rezidencijalnog programa Kamov, u Rijeci će iduća dva mjeseca boraviti dvoje američkih umjetnika, čiji su projekti vezani uz riječki lukobran.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel čestitao je Danu Okiju na dobivenoj nagradi za najbolju likovnu izložbu na području suvremene umjetnosti održanu tijekom godine u galerijskim i javnim prostorima na području grada Rijeke. Ujedno je izrazio zadovoljstvo što se iz godine u godinu na natječaj za dodjelu nagrade Ivo Kalina javlja sve više umjetnika. Kako je kazao član Stručnog povjerenstva za dodjelu nagrade Ivan Blažević, Povjerenstvo se usuglasilo da retrospektivna izložba Dana Okija predstavlja izuzetan doseg suvremenog umjetničkog izričaja na području novih medija.

Sa ciljem pružanja mogućnosti da u našem gradu borave i stvaraju kreativni pojedinci iz inozemstva, pokrenut je i Rezidencijalni program Kamov, a kako je kazao pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar, samo nekoliko dana nakon raspisivanja natječaja, pristigao je i prvi prijedlog projekta od kanadske fondacije Musagetes. Fondacija je osigurala stipendije za dva umjetnika, Laetitiu Sonami i Matthewa Mazzottu, kojima će Grad Rijeka putem Rezidencijalnog programa osigurati troškove boravka u Rijeci. Fondacija je započela suradnju s Gradom Rijekom još 2009. godine, kada je organiziran međunarodni susret umjetnika, kulturnih djelatnika i intelektualaca koji su raspravljali o relevantnim društvenim i kulturnim pitanjima. Gostovanje dvaju umjetnika bit će prilika da se rasprava pretoči u konkretnu akciju, budući da će Sonami i Mazzotto raditi na projektima koji će identitet grada propitkivati kroz temu lukobrana.

Homo si teć
Grad Rijeka, u suradnji s Riječkim sportskim savezom, Primorsko-goranskom županijom, i Novim listom, i ove godine, petnaesti put zaredom, organizira tradicionalnu gradsku manifestaciju Homo si teć, uz koju će se održati i 10. riječki polumaraton, Ciciban kup i Hendi kup. Utrke će se održati u Rijeci u nedjelju, 17. travnja, a pored polumaratona i utrke središtem grada u kojoj svake godine sudjeluje velik broj građana, rekreativaca i sportaša svih generacija, pripremljeni su i dodatni sportski sadržaji te zabavni program.

51. gradonačelnikov kolegij travanj 2011.Festival znanosti
Od 11. do 15. travnja u organizaciji Udruge Zlatni rez održat će se deveti po redu Festival znanosti, koji Grad Rijeka podupire od njegova početka. Festival znanosti održava se s ciljem popularizacije znanosti i senzibilizacije društva na njezin značaj i dostignuća. Festival se održava u mnogim hrvatskim gradovima, a u Rijeci uključuje brojne radionice za osnovne i srednje škole, popularna predavanja za osnovnoškolce i gimnazijalce, izložbe, javna popularna predavanja, science café izložbe i tribine.

Predstavljanje deficitarnih obrtničkih zanimanja
Pod pokroviteljstvom Grada Rijeke u Boćarskom centru Podvežica u utorak, 12. travnja održat će se predstavljanje deficitarnih obrtničkih zanimanja “Odaberi – dobar je posao”. Prezentacija u organizaciji Udruženja obrtnika Rijeka i Obrtničke komore Primorsko-goranske županije u prvom je redu namijenjena učenicima šestih, sedmih i osmih razreda osnovnih škola, nezaposlenim osobama, sadašnjim učenicima strukovnih programa, obrtnicima proizvodnih djelatnosti, građevinske, metalske i elektro struke. Grad Rijeka manifestaciju podupire s 17.500 kuna.

Nagrade učenicima i prosvjetnim radnicima-mentorima za posebna postignuća učenika
Na kolegiju je donesena i odluka o dodjeli nagrada učenicima i prosvjetnim radnicima-mentorima za posebna postignuća učenika na državnim i međunarodnim natjecanjima, susretima i smotrama u školskoj 2009./2010. godini. Nagrade će dobiti ukupno 57 mentora te 50 učenika i 16 ekipa koji su koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na državnoj i/ili međudržavnoj razini natjecanja, susreta i smotri iz područja umjetnosti ili znanosti te 21 mentor, 24 učenika te 14 ekipa, koje su prva osvojili neko od prva tri mjesta na državnoj i međudržavnoj razini sportskih natjecanja te natjecanja, susreta i smotri iz područja informatike, inventivnosti te automehanike. Dodjela nagrada održat će se 8. travnja u Centru Zamet, a Grad Rijeka će za nagrade i organizaciju svečanosti osigurati 250 tisuća kuna.

51. gradonačelnikov kolegij travanj 2011.

Novigradsko proljeće
Odjel za odgoj i školstvo sufinancirat će sudjelovanje 27 učenika iz 10 osnovnih škola Grada Rijeke u Školi dječjeg stvaralaštva Novigradsko proljeće 2011., s iznosom od 500,00 kn po učeniku. Novigradsko proljeće, škola stvaralaštva djece i mladeži u jezično-umjetničkom području, održat će se od 7. do 14. svibnja u Novigradu.

S 10.000 kuna Odjel za poduzetništvo poduprijet će akciju “Obrtnici svome gradu”, dugoročni projekt Udruženja obrtnika Rijeka koji svojim volonterskim radom uređuju javne objekte i ustanove (škole, vrtiće, domove) na području grada Rijeke. Do sada su obrtnici volontirali na radovima unutarnjeg uređenja osnovnih škola Vežica i Podmurvice te Zavoda za dječju kirurgiju, a ove će godine uređivati Dnevni centar za rehabilitaciju “Slava Raškaj” u Rijeci.

Poslovni prostori
Kako je izvijestila pročelnica Odjela za komunalni sustav Irena Miličević, u 2010. godini Direkcija za poslovne objekte provela je sedam natječaja na kojima je u zakup ponuđeno 177 poslovnih prostora, od kojih su neki oglašavani i nekoliko puta, a izlicitirano je 120 poslovnih prostora. Ugovori su sklopljeni za 120 poslovnih prostora površine 9.624,75 m2, za koje je ugovorena mjesečna zakupnina u iznosu od 60.247 € odnosno 445.225 kuna. Tijekom 2010. godine, istekao je rok zakupa za ukupno 91 zakupnika od čega je ponudu Grada za sklapanje novog Ugovora o zakupu prihvatilo 56 zakupnika. Ostatak je od sklapanja novog ugovora dio je odustao zbog visine ponuđene zakupnine, s dijelom zakupnika nije se mogao sklopiti novi ugovor o zakupu budući Grad protiv njih vodi postupke prisilnog ispražnjenja prostora zbog nepoštivanja ugovora o zakupu, dok je dio zakupnika pristao na licitaciju zbog ukidanja podzakupa. Od ukupnog broja sklopljenih ugovora o zakupu, najveći dio odnosi na uslužnu (35%), uredsku (25%) te trgovačku (14%) djelatnost.

Grad Rijeka u 2011. godini financirat će troškove centralnog grijanja građanima Rijeke koji to pravo ostvare temeljem Odluke o socijalnoj skrbi u ukupnom iznosu od 750.000 kuna.

Gradonačelnik je na kolegiju ujedno istaknuo kako, iako Primorsko-goranska županija i Ministarstvo obitelji u 2011. godini nisu doznačili sredstva za riječko sklonište za žrtve obiteljskog nasilja, rad ove ustanove, koja je u četiri godine u potpunosti opravdala svoje postojanje, neće se prekinuti zbog toga što će Grad Rijeka u potpunosti financirati troškove.