U salonu Grada Rijeke održan je radni sastanak na temu buduće suradnje Rijeke, slovenske Nove Gorice i talijanske Gorizie, gradova koji će zajednički ponijeti titulu EPK 2025. godine.

Na radnom sastanku s delegacijama koje predvode gradonačelnik Nove Gorice Klement Miklavič i Fabbrizio Oreti, pročelnik za područje kulture i turizma Gorizie sudjelovali su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, zamjenik gradonačelnika i budući gradonačelnik Marko Filipović, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar i Irena Kregar Šegota, u ime tvrtke Rijeka 2020.

U sklopu cjelodnevnog radnog posjeta, kojem je cilj uspostava buduće suradnje te razmjena iskustava na organizaciji i provođenju programa EPK s Rijekom, bivšom Europskom prijestolnicom kulture, gosti iz Gorice i Gorizie obišli su Muzej grada Rijeke u Palači šećerane i Dječje kuću u kojoj je održana prezentacija fokusirana na glavne projekte Rijeke Europske prijestolnice kulture i kao i na aktivnosti koje su Rijeku EPK obilježile u razvojnoj fazi, u kojoj su upravo sada Nova Gorica i Gorizia.

“Nova Gorica i Gorizia osvojili su titulu Europske prijestolnice kulture sa zanimljivim programom s obzirom na to da se radi o graničnim gradovima, pa i u tom kontekstu imamo zajedničkih aspekata kroz povijest. Razmijenili smo iskustva i prezentirali naše aktivnosti koje su bile ključne da dobijemo titulu, i da je nakon toga i realiziramo. Predstavnici Grada Rijeke, koji su bili uključeni u realizaciju projekta EPK 2020, novi gradonačelnik Marko Filipović, pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar i svi ostali, stoje na raspolaganju kolegama i rado će im pomoći u pripremi projekta”, rekao je gradonačelnik Vojko Obersnel nakon sastanka. Uz čestitke na osvojenoj tituli, gradonačelnik je kazao kako vjeruje da će ova dva susjedna grada uspješno predstaviti tu europsku dimenziju 2025.g.

Prijem za delegaciju Nove Gorice i Gorizie

Prijem za delegaciju Nove Gorice i Gorizie

Čestitajući Rijeci na činjenici da je u uvjetima pandemije uspjela realizirati projekt Europske prijestolnice kulture gradonačelnik Nove Gorice Klement Miklavič je naglasio da je to velika stvar za Rijeku. “Gradonačelnik Obersnel nam je pružio ruku suradnje i  na kraju radnog sastanka kazao da u realizaciji našeg projekta trebamo imati i sreću. Mi tu sreću imamo u činjenici da tako blizu imamo grad koji je bio prijestolnica kulture. Suradnju od koje puno očekujemo započeli smo ranijih godina, kada je gradonačelnik Obersnel posjetio obje Gorice i nastavit ćemo s novim gradonačelnikom i kolegama iz Grada Rijeke. Želimo učiti na dobrim primjerima kao što je projekt  Rijeka EPK 2020, da ne ponavljamo neke stvari koje je Rijeka već prošla i da doznamo sve može nam pomoći kako da zaobiđemo određene poteškoće. Živimo u istom prostoru i imamo sličnu povijest. Bili smo dio Austro-ugarske monarhije, a zatim dio različitih država ali nas spaja zajednička povijesna i kulturna baština i zato je ova suradnja važna jer kroz nju možemo učiti iz grada sličnog nama. Manje bismo naučili od nekog finskog ili irskog grada nego što možemo naučiti iz ovog našeg okruženja. Mi smo prvi gradovi Europske prijestolnice kulture u ovoj Cross border verziji i to ima veliki značaj za EU i njenu budućnost.
Europska unija se malo iscrpila od tih faza integracije, jer je integracija kretala iz Bruxellesa prema dolje, a mi smo na neki način dokaz, da kad su granice prestale da budu granice prestale biti granice, kad su se sistemi izjednačili i kad smo ušli u EU i Schengen, da se kroz cijelo to vrijeme događa neka prirodna integracija gradova i to je primjer kako Europska unija postoji i od dolje na gore. Integriraju se mali dijelovi i  na razini građana događaju promjene na dobrobit zajednice. Kroz našu priču EPK želimo našem okruženju, Balkanu i cijeloj Istočnoj Europi poručiti kako na mikro razini unaprijediti život i blagostanje ljudi. Kad se na mikro razini realiziraju neki konkretni projekti tada od toga svi imaju dobit, a mir je osnova za postizanje ovakvog unaprjeđenja”, kazao je Miklavič.

Fabbrizio Oreti, pročelnik za područje kulture i turizma Gorizie naglasio je važnost razmjene iskustava s Rijekom. “Spremni smo kroz naš projekt Go borderless pokazati tko smo i što smo. Kroz razgovore sa kolegama iz Rijeke doznajemo kakvi nas izazovi očekuju u trenutku kada sva svjetla Europe budu uperena u nas”, kazao je Oreti te pozvao sve da posjete Goriziu i Novu Goricu.