Gradsko vijeće Grada Rijeke donijelo je odluku o pokretanju izrade Detaljnog plana uređenja središnjeg gradskog parka Delta, koji bi s veličinom od čak 4 hektara trebao postati najveći riječki park. Usvojen je i Konačni prijedlog izmjene i dopune detaljnog plana uređenja središta područja Krnjevo te prihvaćene izmjene Odluke o davanju u zakup poslovnog prostora.

Izrada Detaljnog plana uređenja središnjeg gradskog parka Delta

Prema Generalnim urbanističkom planu, na temelju kojeg se izrađuje i Detaljni plan uređenja (DPU), Gradski park Delta prostirao bi se od Spomenika oslobođenja te obuhvaćao površinu između lijeve obale Mrtvog kanala i desne obale Rječine do trase buduće ceste D-404. Vijećnici HDZ-a istaknuli su kako se slažu s povećanjem zelenih površina, no smatraju kako je izrada plana uređenja prostora za kojeg se vodi sudski postupak oko prava vlasništva između Grada Rijeke i tvrtke Luka, samo rasipanje novaca.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel istaknuo je kako je prilikom izrade prostorno-planske dokumentacije nebitno tko je vlasnik, dodavši da će, ukoliko presuda bude donesena u korist Luke, Grad otkupiti vlasništvo sukladno procijenjenoj vrijednosti i namjeni. Podsjetio je kako je prostor Delte planiran kao park ne samo u Generalnom urbanističkom planu, već i u projektu Rijeka Gateway, u čiju je realizaciju uz Lučku upravu uključena i Republika Hrvatska, vlasnik Luke d.d.

Niže zakupnine za knjižare i galerije

Gradsko je vijeće usvojilo i Konačni prijedlog izmjene i dopune detaljnog plana uređenja središta područja Krnjevo, čiji je cilj zadržati osnovnu koncepciju središta

područja Krnjevo. Pored planiranja prostora srednjoškolskog centra, ovim su planom uvjeti gradnje prilagođeni potrebama vlasnika zemljišta unutar područja Krnjevo, koji uz prostore poslovno-stambenog sadržaja namjeravaju sagraditi i javne prostore.

Izmjenom Odluke o davanju u zakup poslovnog prostora, promijenjene su početne zakupnine za nekoliko djelatnosti. Tako je galerijama, knjižarama te trgovinama antikvitetnim knjigama i drugim umjetničkim predmetima smanjena osnovna zakupnina, dok je istovremeno povećana početna zakupnina za djelatnost poslovanja nekretninama. Smanjene su i zakupnine za prostor Studentskog centra Rijeka, i to prostore prehrane i Studentskog servisa.

Sjednica Gradskog vijeća travanj 2008

Branko Franceschi

Franceschi razriješen dužnosti ravnatelja MMSU

Gradsko vijeće je s funkcije ravnatelja Muzeja moderne i suvremene umjetnosti razriješilo Branka Franceschija, a za vršiteljicu dužnosti ravnatelja imenovalo višu kustosicu muzeja Natašu Ivančević. Kako je pojasnio predsjednik Upravnog vijeća muzeja Loris Rak, Franceschi, koji je nedavno započeo svoj drugi četverogodišnji mandat na čelu muzeja, razriješen je dužnosti na vlastiti zahtjev, budući da odlazi na radno mjesto ravnatelja Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu.
Vijećnik Željko Glavan (HSLS) istaknuo je kako je neozbiljno od Franceschija da je samo mjesec dana nakon što je potvrđen za ravnatelja, daje otkaz, na što mu je gradonačelnik dogovorio da mu je žao što se Franceschi odlučio na ostavku, no da se radi o njegovoj osobnoj odluci.
“Franceschiju se zahvaljujem na dosadašnjem radu, koji je dao i velik doprinos u osmišljavanju stručnog dijela nove zgrade MMSU-a. Puno je truda uložio u promociju moderne umjetnosti i izražavanja mladih umjetnika, a posebno me veselilo da su izložbe bile izuzetno posjećene, naročito od mlađih ljudi. Žalosti me pak činjenica što se na ostavku nije odlučio samo zbog profesionalnog izazova, nego i zbog ksenofobične atmosfere na koju je naišao u ustanovi i dijelu javnosti,” kazao je Obersnel.

Sjednica Gradskog vijeća travanj 2008

Sjednica Gradskog vijeća travanj 2008 ,

Program Savjeta mladih

Na sjednici je usvojen i program Savjeta mladih, novoosnovanog savjetodavnog tijela Gradskog vijeća. Program rada Savjeta sastoji se od sedam poglavlja, i to obrazovanje, zapošljavanje i poduzetništvo mladih, kultura mladih i centar za mlade, stanovanje, suradnja s udrugama i poticanje aktivizma mladih, ovisnosti i spolni odgoj te mladi i sport. Vijećnici HDZ-a nisu htjeli prihvatiti program, ali ne zbog činjenice što smatraju da nije dobar, već zbog toga što u njemu nisu zastupljeni predstavnici njihove stranke.

Prisega novih vijećnika

Prisegu kao novi gradski vijećnici danas su dali Franjo Butorac (PGS) te Goran Pavelić (HSP), koji je u Vijeće ušao kao zamjenik Ivana Kirina. Osnovan je i novi klub vijećnika u kojem će djelovati HSLS, PGS i Ljevica Hrvatske, a na čelu će biti Butorac.

Imenovani su i članovi Odbora za koordinaciju Grada Rijeke i nevladinog, neprofitnog sektora te prihvaćen izvještaj o financiranju rada udruga na području grada Rijeke, prema kojem je u protekloj godini za programe, projekte i aktivnosti 554 udruge osigurano 30,4 milijuna kuna.

Sjednica Gradskog vijeća travanj 2008

Franjo Butorac

Aktualni sat

Tijekom aktualnog sata vijećnika Darka Franjića (HDZ) zanimalo je što će Grad Rijeka kao vlasnik nogometnog igrališta na Podmurvicama i Omladinskog igrališta učiniti, ukoliko ta igrališta ne budu zadovoljavala kriterije za odigravanje utakmica, budući da su kriteriji iznova aktualni, nakon što je na zadarskom nogometnom igralištu smrtno stradao mladi igrač. Istaknuvši kako vjeruje da je tragedija posljedica spleta nesretnih okolnosti, Obersnel je kazao kako Grad Rijeka vodi računa o sigurnosti terena, a nakon odluke Županijskog nogometnog saveza, koji je igralištu izdao certifikat, Grad Rijeka će zauzeti stav po tom pitanju.
Odgovarajući na upit vijećnika Milana Šušnjara (HDZ) o mogućnosti veće zaštite vozača Autotroleja od napada putnika, Obersnel je istaknuo kako su vozači već dobili mobitel, a razmatra se mogućnost da se mjesto vozača ogradi. Dodao je pak kako ne smatra da je ograđivanje dobro rješenje, već podilaženje nasilnicima, dok rješenje vidi u inzistiranju na promjenama zakona, koji bi takvo ponašanje sankcionirali brže i efikasnije.

Vijećnika Bojana Šobera zanimalo je koje aktivnosti poduzima Grad Rijeka po pitanju rješavanja problema buvljaka u Ulici Blaža Polića. Član Poglavarstva zadužen za područje komunalnog sustava Darko Crnković kazao je kako se problem pokušalo riješiti intervencijama komunalnog redarstva, angažiranjem zaštitarske službe te postavljanjem pomičnog stupića, no gradska uprava u suradnji s Rijeka prometom još uvijek nije uspjela pronaći zamjensku lokaciju za buvljak na kojem građani prodaju robu uglavnom zbog neimaštine.

Vijećnik Željko Jovanović (SDP) zatražio je odgovor na pitanje o statusu Centra za rehabilitaciju, odnosno najave mogućnosti da Grad Rijeka postane osnivač Centra. Naime, Centar trenutno djeluje u neadekvatnim prostorima u blizini OŠ Turnić u vlasništvu Grada Rijeke. Iako je želja grada bila da se prostor u Vončinoj ulici, koji je ostao prazan nakon preseljenja Centra za rehabilitaciju na Brašćine, uredi prostor za Centar za autizam, Upravno vijeće Centra za rehabilitaciju te Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi je to odbilo.

Skip to content