Grad Rijeka već 15 godina u suradnji s Autotrolejem osigurava javni prijevoz osobama s invaliditetom, za što će se u ovoj godini izdvojiti 530 tisuća kuna, s time da je ovaj oblik prijevoza tek dio dobro organizirane mreže prijevoza za osobe s invaliditetom u Rijeci, rečeno je na gradonačelnikovom kolegiju. Donesene su i odluke o potpori kampanjama očuvanja oralnog zdravlja najmlađih te ispravne upotrebe antibiotika.

Kako je istaknula pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Ankica Perhat, javni prijevoz namijenjen je osobama koje se kreću pomoću invalidskih kolica i teško pokretnim osobama. Najčešći razlozi korištenja vozila su odlazak liječniku te rekreacija i druženje. Prijevoz za korisnike, a na listi korisnika prijevoza trenutno se nalazi 425 osoba, besplatan je, s time da se prijevozom uz plaćanje mogu koristiti i osobe s invaliditetom iz okolnih općina i gradova.

Grad Rijeka već 15 godina u suradnji s Autotrolejem osigurava javni prijevoz osobama s invaliditetom, za što će se u ovoj godini izdvojiti 530 tisuća kuna

 

 

 

 

 

 

 

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je kako je u 2013. godini kombi vozilom za osobe s invaliditetom prevezeno je 4149 osoba s invaliditetom i 3007 osoba u pratnji, što govori o opravdanosti provođenja ovog projekta. Uz javni prijevoz osoba s invaliditetom, organizirani prijevoz imaju svi vrtići i osnovne škole koje polaze djeca s invaliditetom, a vozila prilagođena prijevozu osoba s invaliditetom ima i niz udruga, što znači da je prijevoz osiguran za sve osobe s invaliditetom u Rijeci. Većinu sredstava za prijevoz osoba s invaliditetom, naglasio je gradonačelnik, osigurava Grad Rijeka.

Nastavak projekta “Unaprjeđenje oralnog zdravlja i smanjenje oboljenja od karijesa u djece u prvom razredu osnovne škole”
Nakon uspješno provedenog pilot-projekta, riječki Medicinski fakultet će uz sufinanciranje Grada Rijeke u iznosu od 15 tisuća kuna nastaviti s projektom “Unaprjeđenje oralnog zdravlja i smanjenje oboljenja od karijesa u djece u prvom razredu osnovne škole”. Projekt će se u ovoj školskoj godini provoditi u prvim razredima svih riječkih osnovnih škola, a očekuje se da će u njemu izravno sudjelovati oko 1.100 učenika, njihovi roditelji i nastavnici. Razred koji bude najaktivniji u odlasku stomatologu i popravcima zuba bit će nagrađen izletom u Ekološko selo Krašograd.
Cilj projekta je povećanje broja djece sa svim zdravim zubima u dobi od šest, odnosno sedam godina života na 50%, budući da je tijekom pilot-faze projekta utvrđeno kako samo 30% prvašića ima zdrave zube.

Potpora javnoj edukativnoj kampanji za promicanje ispravne uporabe antimikrobnih lijekova
Grad Rijeka će s 15 tisuća kuna poduprijeti još jedan projekt Medicinskog fakulteta, i to provođenje 6. javne edukativne kampanje za promicanje ispravne uporabe antimikrobnih lijekova (JEKA – 6). Osnovni cilj projekta je nastavak edukacije liječnika i laika o ispravnoj uporabi antibiotika i smanjenje njihovog nepotrebnog ili neprimjerenog korištenja. Projekt će se, već šestu godinu za redom, provoditi na području grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, a drugu godinu za redom i na nacionalnom nivou.

“Otkako se provodi kampanja, u Gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji upotreba antibiotika je smanjena za 2 do 3%, a iako se može reći da se radi o malim postocima, ipak se pokazuje trend smanjenja upotrebe antibiotika,” kazala je pročelnica Perhat.

20. gradonačelnikov kolegij ožujak 2014.

Sufinanciranje dnevnog boravka u sklopu Doma za psihički bolesne odrasle osobe Turnić
Grad Rijeka će s iznosom od 50 tisuća kuna nastaviti sufinancirati “režijske troškove” rada dnevnog boravka u sklopu Doma za psihički bolesne odrasle osobe Turnić. Radi se o obliku izvaninstitucionalne skrbi koji psihički oboljelim osobama i njihovim obiteljima može znatno olakšati i unaprijediti svakodnevni život. Dnevni boravak pruža usluge cjelodnevnog i poludnevnog boravka za maksimalno 20 korisnika, s time da je dnevni boravak do sada koristilo desetak korisnika.

Novo igralište u Ćićarijskoj ulici na Pehlinu
Gradonačelnik je prihvatio zaključak o raspisivanju javnog natječaja za obavljanje
komunalnih poslova komunalne djelatnosti održavanje javnih površina, temeljem kojeg se očekuje da će se u narednih dva i pol mjeseca urediti novo dječje igralište u Ćićarijskoj ulici na Pehlinu te postaviti nove autobusne čekaonicena području mjesnih odbora Podmurvice, Sveti Nikola, Svilno i Zamet.

Prema riječima pročelnice Odjela gradske uprave za komunalni sustav Irene Miličević, predmet natječaja je uređenje dječjeg igrališta u Ćićarijskoj ulici na Pehlinu, budući da je preko starog igrališta prešla trasa nove prometnice. Novo igralište bit će veće – osigurano je 854 m2 za igralište te 143 m2 za pristupnu stazu. Postavit će se sprave za igru s gumiranom podlogom, fontana s pitkom vodom i klupe, uz hortikulturno uređenje