Nakon što su predstavnici Policijske uprave primorsko-goranske na gradonačelnikovom kolegiju podnijeli izvješće o stanju sigurnosti u Rijeci u prvih šest mjeseci ove godine te istaknuli kako je zabilježen pad kaznenih djela za 40 % i prekršajnih djela 12,5 % uz povećanje broja prometnih nesreća, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ocijenio je kako je stanje sigurnosti u Rijeci vrlo dobro.

Izvješće o stanju sigurnosti podnijeli su zamjenik načelnice Policijske uprave primorsko-goranske Jasmin Brkljača te Antun Štemberger, načelnik Sektora policije. Kako je istaknuo Brkljača, broj kaznenih djela u odnosu na proteklu godinu smanjio se sa 992 na 599, što je smanjenje od 39,6 %, sveukupno je razriješeno 383 kaznenih djela ili 63,9 %, a pričinjena je materijalna šteta u iznosu od 31 milijun kuna, što je za 8,3 % manje u odnosu na štetu iz 2013. godine.
“Što se tiče kaznenih djela iz domene zloporabe droga, zabilježeno je 40 kaznenih djela, odnosno 20 djela ili 33,3 % manje u odnosu na isto razdoblje 2013. godine, no smanjenje je posljedica izmjene Zakona o suzbijanju zlouporabe opojnih droga. Naime, u prvih šest mjeseci ove godine zabilježen je porast prekršaja koji se odnose na zloporabu droga s 90 na 142, stoga će ova problematika i dalje biti jedan od prioriteta u radu policijskih službenika,” kazao je Brkljača.

Riječki gradonačelnik Obersnel zahvalio se policijskim službenicima na suradnji na stvaranju sigurnijeg okruženja za građane i posjetitelje Rijeke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zabilježen je pozitivan trend smanjenja kaznenih djela koje su počinili maloljetnici, budući da su u prvom polugodištu 2014. maloljetnici su počinili 28 kaznenih djela, većinom iz domene imovinskog kriminaliteta, što je za 7 djela ili 20,0 % manje u odnosu na isti period prošle godine.

Jedino povećanje broja djela zabilježeno je u domeni sigurnosti prometa, budući da su registrirane 733 prometne nesreće što je više za 76 nesreća ili 11,6 % u odnosu na šest mjeseci 2013. godine. Među uzrocima prometnih nesreća, prednjače prevelika brzina i vožnja pod utjecajem alkohola.

Policijska-uprava primorsko-goranska u suradnji s Gradom Rijekom, osnovnim školama i Nastavnim zavodom za javno-zdravstvo PGŽ provodi niz preventivnih akcija, što je, ocijenio je Brkljača, razlog smanjenju broja počinjenih kaznenih djela i prekršaja.
“Informativni centar za prevenciju kriminaliteta na području Grada Rijeke, kojeg su zajednički osmislili Policijska uprava i Grad Rijeka, pokazao se kao pun pogodak, a u njemu je od otvaranja u travnju proveden niz preventivnih i edukativnih aktivnosti,” kazao je Brkljača.
Riječki gradonačelnik Obersnel zahvalio se policijskim službenicima na suradnji na stvaranju sigurnijeg okruženja za građane i posjetitelje Rijeke, istaknuvši kako Grad Rijeka i u budućnosti podržavati rad policije, posebice kroz rad Prometnog redarstva Grada Rijeke.

33_ kolegij 2

Nastavak sufinanciranja vrtića drugih osnivača
Grad Rijeka će i u pedagoškoj 2014./2015. godini sufinancirati redoviti program predškolskog odgoja u dječjim vrtićima drugih osnivača, i to u devet dječjih vrtića drugih osnivača na području grada Rijeke te za najviše 20 djece u vrtićima drugih osnivača izvan Rijeke. Redoviti program sufinancirat će se s mjesečnim iznosom po djetetu od 729,00 kn za cjelodnevni program ili s mjesečnim iznosom od 510,00 kn za poludnevni program samo ako oba roditelja i dijete imaju prebivalište na području grada Rijeke. U Proračunu Grada Rijeke za razdoblje od 01. rujna do 31. prosinca planirano je ukupno milijun kuna za ovu svrhu.

Iako ne postoji obveza Grada za sufinanciranjem ustanova predškolskog odgoja drugih osnivača, Grad Rijeka će unatoč povećanju broja mjesta u gradskim vrtićima i nadalje financijski podržati predškolsku djelatnost u vrtićima drugih osnivača na području grada Rijeke. Riječki gradonačelnik je istaknuo kako su zbog smanjenja priliva sredstava u proračun, ta sredstva ipak smanjena u odnosu na prethodnu godinu.

Rijeka domaćin značajnih olimpijskih obljetnica
U Rijeci će se u petak, 5. rujna, u organizaciji Hrvatskog paraolimpijskog odbora i Grada Rijeke, a u suradnji sa Sportskim savezom osoba s invaliditetom Grada Rijeke, održati svečana proslava 50. obljetnice osnutka Hrvatskog paraolimpijskog odbora, koja uključuje održavanje svečane akademije te Humanitarne nogometne utakmice između Humanih zvijezda i Legenda riječkog sporta.

Grad Rijeka i Hrvatski olimpijski odbor, u suradnji s Riječkim sportskim savezom, Klubom riječkih olimpijaca, Zajednicom sportova Primorsko-goranske županije te Savezom školskih sportskih društava Primorsko-goranske županije, u srijedu, 10. rujna na Korzu i Trgu Republike Hrvatske organiziraju središnju nacionalnu proslavu Hrvatskog olimpijskog dana – obljetnice priznanja Republike Hrvatske od strane Međunarodnog olimpijskog odbora.

DPU_RS_zona_Rujevica

DPU radno-servisne zone na Rujevici
Nakon prihvaćanja izvješća o provedenoj javnoj raspravi, tijekom koje nisu pristigle primjedbe ni građana ni javnih tijela, utvrđen je i proslijeđen Gradskom vijeću Konačni prijedlog Odluke o stavljanju izvan snage Odluke o Detaljnom planu uređenja radno-servisne zone na Rujevici. Postupak stavljanja izvan snage DPU-a, donesenog 2003. godine, pokrenut je zbog odustajanja privatnog investitora od uređenja radno-servisne zone na Rujevici te kao preduvjet za realizaciju Sekundarnog gradskog središta Rujevica.

Prostor u Križanićevoj na upravljanje MMSU-u
Gradskom vijeću upućen je prijedlog izmjena Odluke o davanju na privremeno ili povremeno korištenje poslovnog prostora u objektima kulture u vlasništvu Grada Rijeke, kojim se iz Odluke izuzima prostor u Križanićevoj 6a. Kako je dogovoreno s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, u prostoru će se, uz izložbe i obrazovne programe, ubuduće provoditi programi korisnika Rezidencijalnog programa “Kamov”.

Novi korisnici nužnog smještaja
Na Gradonačelnikovom kolegiju donesen je zaključak o četiri nova korisnika nužnog smještaja te produženja ugovora s 22 korisnika o korištenju nužnog smještaja.