20. listopada 2009.
Književna nagrada Drago Gervais u kategoriji najboljeg neobjavljenog rukopisa dodijeljena je zbirci pjesama “Vulkano” autora Roberta Bebeka iz Rijeke, dok je kao najbolje objavljeno književno djelo na nekom od idioma čakavskog narječja hrvatskog jezika nagrađena knjiga “Neka buo”, zbirka pjesama autorice Nade Galant iz Žminja.

Dodjela nagrade Drago Gervais 2009

Nagrađeni su autori Robert Bebek iz Rijeke i autorica Nada Galant iz Žminja.

U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke svečano su uručene Književne nagrade Drago Gervais. Članica Odbora književne nagrade i ravnateljica Gradske knjižnice Rijeka Gorana Tuškan Mihočić izrazila je zadovoljstvo činjenicom što je na natječaj pristigao velik broj djela iz svih dijelova Hrvatske te je time postignut cilj da je nagrada Drago Gervais postala relevantna i ugledna na širem području države.
Gradonačelnik Vojko Obersnel kazao je da je ova svečana dodjela najljepši način za obilježavanje manifestacije Mjeseca knjige. Podsjetio je da se Nagrada koju je ustanovila bivša Općina Rijeka dodjeljuje već gotovo pola stoljeća te da je radi svojeg kontinuiteta i biennalnog karaktera ova nagrada postala prestižna nagrada čak i van naše regije. Bez obzira što se dodjeljuje ostvarenjima na čakavskom narječju koje se ovim putem želi očuvati, veseli činjenica da se na natječaj javio veliki broj pisaca iz cijele Hrvatske.

Evelina Rudan, članica Prosudbenog povjerenstva obrazložila je nagradu u kategoriji najboljeg neobjavljenog rukopisa, zbirku pjesama pod naslovom “Vulkano” autora Roberta Bebeka iz Rijeke. Istaknula je da je Zbirka “Vulkano” knjiga kultiviranih stihova fine teksture, dosljedne organizacije pjesama u okviru tri ciklusa s naslovima: nevidljivi ljudi, božje životinje i svjetioničar. Ipak ta pomnja oko slaganja ni u jednom trenutku ne prelazi u dekorativni manirizam ili neosviještenu samosvrhovitost. Svjesno se lišava metaforičke hipertrofije kako na razini kakvoće tako i na razini količine, a one metafore koje koristi dovoljno su prozračne, tihe i nenarcisoidno začudne da im se može vjerovati.

U kategoriji najboljeg objavljenog književnog djela na nekom od idioma čakavskog narječja hrvatskog jezika izabrane je knjiga “Neka buo”, zbirka pjesama autorice iz Žminja, objavljena 2007. u nakladi Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika. Evelina Rudan kazala je da se raspon svijeta koji Galant nudi u svojoj zbirci kreće od biblijsko-citatna naslova Neka buo do stalnog iznovišnog povjerenja u neizrecivost svijeta i jastva. Osim što stalnim upiranjem u neizrecivost oponira i prevladavajućim parametrima dobrodošlosti u suvremenoj hrvatskoj poeziji kako čakavskoj tako i onoj na standardu oponira i onoj koja je izgubila povjerenje u to da nešto iza zricanja/neizricanja uopće postoji. Galant svoju lirsku protagonistkinju stalno zadržava na rubu, ali taj rub nije rub pasivne promatračice, tihe susjede i neuzbibljiva subjekta. Uostalom imperativna naslovna sintagma prapočelo je svijeta ili barem jedne paradigme svijeta, u Galantinom rukopisu svakako važeće paradigme, počelo svekolike aktivnosti i života.

S nagrađenim autorima i njihovim djelima zainteresirani će se moći upoznati na književnoj večeri “Kaneta, jaketa, garoful, šćapić…”, koja će se održati večeras, 20. listopada u 18 sati u Narodnoj čitaonici na Korzu.
(V.T.,S.R.)