U Gradskoj knjižnici Rijeka 13. i 14. veljače održava se program za mlade „Kreiraj! – kako iz 2023. u 2024.“, u okviru EU projekta Grad po mjeri mladih kojim se nastoji povećati sudjelovanje mladih u životu lokalne zajednice kroz jačanje dijaloga mladih i donositelja odluka na razini Grada Rijeke, a u sklopu provedbe Programa za mlade Grada Rijeke 2023. – 2030.

Tijekom programa, kroz radionice i panel rasprave razgovarat će se o programu za mlade Grada Rijeke, stipendijama, mentalnom zdravlju mladih, uvođenju Zdravstvenog odgoja i obrazovanja u osnovne škole Grada Rijeke, temi priuštivog stanovanja, zapošljavanju i samozapošljavanju, bit će riječi i o mogućnostima apliciranja i financiranja projekata za mlade iz područja kulture, a sudionicima će biti predstavljen i portal Moja Rijeka, portala Grada Rijeke specijaliziran za mlade.

Projektom „Grad po mjeri mladih“ na kojem su Gradu Rijeci partneri Centar tehničke kulture Rijeka i Udruga Delta nastoji se senzibilizirati djelatnike gradske uprave za dijalog s mladima, povećati znanje mladih o procesima donošenja odluka, osnažiti članove Savjeta mladih Grada Rijeke za zagovaranje kvalitetnih politika za mlade i okupiti zajednicu praktičara rada s mladima na području Grada Rijeke u provedbi aktivnosti Programa za mlade Grada Rijeke 2023.-2030.

Sudionike ovog dvodnevnog programa došao je pozdraviti i gradonačelnik Marko Filipović koji je istaknuo kako Grad Rijeka već dugi niz godina prepoznaje važnost ulaganja u poticajno okruženje za rast i razvoj mladih.

„Grad Rijeka je započeo s prvim Programom za mlade još 2009. godine i kroz njega se željelo sustavno provoditi politike za mlade. Uveli smo u naše osnovne škole, sada već nadaleko poznat model Građanskog odgoja i obrazovanja, a sada uvodimo i Zdravstveni odgoj, kako bismo mladim ljudima u našem gradu, pružili iznadprosječno obrazovanje koje odgovara na potrebe suvremenog svijeta. U tome nam puno pomaže i Savjet mladih grada Rijeke s kojima aktivno surađujemo.
Kroz godine, Grad Rijeka je izgradio bogat i prepoznatljiv sustav rada s mladima i nastavili smo pratiti potrebe mladih te kontinuirano razvijamo nove, unaprjeđujemo postojeće i podržavamo brojne programe i projekte za mlade“, rekao je Filipović i prisjetio se i prošlogodišnje „Kave s gradonačelnikom“ kada su se mladi okupili u Salonu Grada Rijeke i imali priliku neformalno porazgovarati s gradonačelnikom te mu prenijeti svoje želje i potrebe. „Nakon tog razgovora upravo u suradnji s vama mladima, poslušali smo vaše savjete, prijedloge i potrebe i sukladno tome ublažili  uvjete za dodjelu stipendija, povećali iznose, kao i ukupni broj dodijeljenih stipendija, proveli smo najopsežnije istraživanje o vašim stambenim potrebama, prenamijenili portal MojaRijeka u portal za mlade te na portalu svejeok! uveli Psihoblog. Time smo željeli pokazati kako vas slušamo i uvažavamo vaše potrebe. Nadam se da ćete i u budućnosti progovarati o svojim potrebama, a mi ćemo ispuniti najviše što možemo, sukladno našim mogućnostima“, rekao je Filipović.

Svi sudionici ovog dvodnevnog programa po završetku će dobiti Youth pass potvrdu s opisom kompetencija i znanja dobivenih nakon sudjelovanja u projektu.

EU projekt „Grad po mjeri mladih“ provodi se od siječnja 2023. do prosinca 2024. godine. Ukupna vrijednost projekta je 41.500,00 eura i financira se iz programa Erasmus+ – Youth participation activities.