Na 46. kolegiju gradonačelnika potvrđena je suglasnost Grada Rijeke za zaduženje tvrtke Energo d.o.o. u iznosu od 7.35 milijuna kuna.

Dugoročni kredit Erste&Steiermarkische Bank d.d. u navedenom iznosu bit će namijenjen za provedbu investicijskog projekta „Višenamjenske postaje Krnjevo“ koji bi trebao omogućiti dodatne kapacitete za korištenje stlačenog prirodnog plina kao goriva u prometu. Objekt bi se gradio na zemljištu u vlasništvu Energa čime bi se optimalno iskoristili raspoloživi kapaciteti. Direktor tvrtke Sanjin Kirigin kazao je kako će se kredit otplaćivati tijekom deset godina, uz ukupan iznos kamata od 1.75 milijuna kuna, što bi se trebalo otplatiti iz prihoda stečenih poslovanjem ove postaje.

„Tijela Energa d.o.o. zaključila su da se djelatnost tvrtke, osim distribucije plina i toplinske energije, mora proširiti i na ostale djelatnosti u energetici, a izgradnja višenamjenske postaje omogućit će održavanje tekuće likvidnosti tvrtke“, rekao je Kirigin, nadodavši kako je Energo snosi i potrebna hipotekarna jamstva. Gradonačelnik Vojko Obersnel naveo je da će postojeća toplana na Krnjevu dijelom zadržati funkciju, dok će nova višenamjenska crpka pružati raspon usluga kao i ostale komercijalne crpke. „Pozdravljam inicijativu širenja Energovih djelatnosti u smjeru osiguranja većeg protoka novca, budući da će višak prihoda pomoći pri rješavanju problema u osnovnim djelatnostima“, rekao je Obersnel, zaključivši kako je Odjel gradske uprave za financije potvrdio kako ova odluka neće ni na koji način utjecati na gradski proračun.

46. gradonačelnikov kolegijPrihvaćen godišnji izvještaj rada Javne vatrogasne postrojbe

Na kolegiju je prihvaćen godišnji izvještaj o poslovanju Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke za proteklu godinu. Prema izvještaju, JVP uprihodovala je 28.4 milijuna kuna, pri čemu udio koji je financirao Grad Rijeka iznosi 6.7 milijuna kuna, dok je rashodovano 27.2 milijuna kuna od čega je 21.7 milijuna kuna bilo namijenjeno za plaće 140 radnika na vatrogasnim poslovima te 3 administrativna radnika. U 2018. godini JVPGR izvršila je 1079 intervencija (11.5% manje u odnosu na 2017. godinu), od kojih je 917 bilo na području grada Rijeke, a među njima istaknute su i ispomoći van regularnog područja djelovanja, i to pri gašenju velikih šumskih požara kod Metkovića te intervencije u Gorskom kotaru zbog velikih količina snijega. Spomenuti su i prošlogodišnji veliki požari u tvrtki Elgrad na Škurinjama te u psihijatrijskoj bolnici Lopača. Uz prihvaćen Program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara na području grada Rijeke za 2019. godinu, vatrogasna postrojba priprema se i za tzv. ljetnu požarnu sezonu. Gradonačelnik je prihvatio Prijedlog odluke o odluke o ustrojavanju motriteljsko-dojavne službe te Prijedlog plana motrenja, čuvanja i ophodnje otvorenog prostora i građevina za koje prijeti povećana opasnost od nastajanja i širenja požara, prema kojima će se provoditi dežurstva i ophodnje od 1. lipnja do 31. listopada u suradnji s Pilotskim klubom „Krila Kvarnera“, DVD-ima Drenova i Sušak te Šumarijom Rijeka. Također, u istom razdoblju stupa na snagu zabrana svih loženja vatre na otvorenom.

Gradonačelnik je prihvatio informaciju o nagrađivanju najuspješnijih dječjih akcija, od kojih su najviša priznanja na godišnjem savjetovanju Gradova i općina prijatelja djece RH dobili projekti Grada Rijeke „Projekt Šafran“ i „Vikend škola poduzetništva za djecu: Umjetna inteligencija i pametni gradovi“, uz pohvalu za projekt „Škola u kinu“.

Također, prihvaćena je informacija o provedenom javnom natječaju za davanje u zakup poslovnih prostora u travnju ove godine, u kojem je ukupno oglašeno 30 poslovnih prostora, od kojih je izlicitirano 6 ukupne korisne površine
1.308,00 m², uz mjesečnu zakupninu u iznosu od 4.886,10 € bez PDV-a, odnosno 36.210,29 kn.
Prihvaćeni su i prijedlozi zaključka vezani uz privremeno postavljanje štandova za prodaju sladoleda i napitaka te montažnih kiosk-objekata.