U sklopu programa Zeleni val Europske prijestolnice kulture, Komunalno društvo Čistoća i nizozemska tvrtka JUB Holland posadili su 50 tisuća cvjetnih lukovica na dvije zelene površine u Rijeci, u Parku Nikole Hosta i u Parku Mlaka.

Većina lukovica posađena je jučer na 500 četvornih metara, a preostali, manji dio u prosincu će saditi zainteresirani građani uz pomoć djelatnika KD Čistoća.

„Posađena je mješavina od 30 različitih vrsta cvjetnih lukovica koje cvjetaju u različito vrijeme. U mješavini se nalaze lukovice tulipana, narcisa, ukrasnog luka i ljiljana, a prve ćemo cvjetove vidjeti već u travnju 2020. godine“, objašnjava Jos Beelen, zastupnik prodaje lukovica za centralnu Europu i Francusku iz tvrtke JUB Holland.

Posađene lukovice različitom će dinamikom rasti od proljeća do ljeta, odnosno sve do ljetne košnje, a lukovice bi trebale cvjetati narednih 15 godina.

„Osim što cvijeće ima funkciju uljepšavanja grada, ova je sadnja važna jer potiče bioraznolikost i izvrstan je cvjetni materijal za pčele samice, leptire, bumbare i ostale kukce oprašivače. Ono što je također zanimljivo kod ove sadnje jest što se radila strojem koji se po prvi put upotrijebio u Hrvatskoj, a specifičan je jer lukovice ubacuje pod travnjak kojeg pritom ne oštećuje. Ovaj stroj se koristi u situacijama kada se želi postići dugotrajnost i održivost kako bi se izbjegla sadnja lukovica svake godine“, objasnila je projektantica zelenih površina iz KD Čistoća, Bia Gec.