U Informativnom centru Grada Rijeke održana je konferencija za medije na temu projekta “RInkuzije – Riječkog modela podrške učenicima s teškoćama” putem kojeg je Grad Rijeka i ove godine osigurao pomoćnike u nastavi za učenike s teškoćama. Konferenciji su prisustvovali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke Sanda Sušanj.

 Vojko-Obersnel-i-Sanda-SušanjI ove je godine, po treći put, odobreno sufinanciranje iz Europskog socijalnog fonda te je Grad Rijeka na taj način osigurao 1.956.080,16 kuna za rad 43 pomoćnika u 16 riječkih osnovnih škola te niz popratnih aktivnosti.

Od te svote 293.412,03 kuna je iz proračunskih sredstava Grada Rijeke, dok preostali iznos predstavlja bespovratna sredstva. Projekt se provodi od kolovoza ove godine i traje do kraja srpnja 2017. godine, a sve aktivnosti provode se u okviru Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo te partnerskim ustanovama, školama Grada Rijeke.

Projektom „RInkluzija“ olakšava se integracija učenika s teškoćama u školama Grada Rijeke i povećava socijalna uključenost, a potpora učeniku s teškoćama, učitelju i ostalim učenicima u razredu upravo je pomoćnik u nastavi. Grad Rijeka o ovoj temi promišlja već dugi niz godina i ukorak je sa svjetskim i europskim trendovima, tako da u skladu sa svojim proračunskim mogućnostima financira rad pomoćnika u nastavi još od 2009. godine. Vodeći računa o potrebama građana, u proteklih sedam godina iz proračuna je u ovu svrhu izdvojeno čak 3.500.000,00 kuna.

K tome, kroz angažiranje pomoćnika u sklopu ovog projekta utječe se i na zaposlenost, a posebice se to odnosi na stručnjake iz područja odgoja i obrazovanja jer će tako zasigurno steći nova znanja i kompetencije za rad.

Europski socijalni fond