Europski odbor regija u svom je izvješću pod nazivom “Godišnji lokalni i regionalni barometar” u kojem se bavio utjecajem pandemije koronavirusa na zdravlje i gospodarstvo, kao primjer dobre prakse istaknuo Rijeku te Varaždin, Istarsku i Virovitičko-podravsku županiju.

Kao primjer dobre prakse Europski odbor regija ističe Grad Rijeku koja je, podsjećamo, uvela čitav niz pomoći kako poduzetnicima tako i građanima u vrijeme lockdowna u proljeće ove godine. U izvješću “Godišnji lokalni i regionalni barometar” ističe se Grad Rijeka koji je u cilju pomoći poduzetnicima donio Odluku o izuzeću od plaćanja zakupnine gradskih poslovnih prostora i od plaćanja komunalne naknade za poduzeća i porezne obveznike koji su bili prisiljeni obustaviti rad. Onima kojima je bilo dopušteno poslovanje, Rijeka je ponudila popuste i izuzeća ovisno o padu prometa koji su zabilježili.

Uz to, u izvješću se ističe i kako je Rijeka odgodila naplatu usluge odvoza otpada te odgodila  rok za podnošenje prijave poreza na kuću za odmor. Nakon odluke hrvatske vlade o odgodi plaćanja poreza na dohodak, Rijeka je odgodila i plaćanje prireza, koji je velik izvor prihoda lokalnih vlasti.

Grad Rijeka i gradsko društvo Crvenog križa istaknuti su i kao primjer dobre prakse u organizaciji dostave hrane i lijekova starijim i bolesnim građanima. Također, istaknuto je kako su u Rijeci brojni pojedinci, nevladine organizacije i poduzeća donirali zaštitne maske, vizire i novac za pomoć građanima i institucijama.

U izvješću Europski odbor regija ističu se i Virovitičko-podravska županija koja je subvencionirala troškove zakupa najmoprimcima u poduzetničkim inkubatorima u županiji,  zatim Istarska županija u kojoj su učenici osnovnih i srednjih škola, zajedno sa školskim osobljem, pomogli u proizvodnji zaštitnih vizira za medicinsko osoblje koristeći 3D pisače koji su na raspolaganju školama, te Grad Varaždin koji je  izdvojio  resurse i organizirao volontere za dostavu hrane i lijekova, dajući prednost najranjivijim skupinama stanovništva.

Prvi regionalni i lokalni barometar na razini EU-a – koji je pripremio Europski odbor regija – upozorava na to da se pandemija uzrokovana koronavirusom izrazito negativno odrazila na prihode lokalnih vlast .”Godišnji lokalni i regionalni barometar” također pokazuje kako se negativne posljedica COVID-a 19 razlikuju od područja do područja pa su tako najteže pogođene regije Andaluzija, Kastilja i Leon, Madrid i Valencija u Španjolskoj, regija Île-de-France u Francuskoj, većina talijanskih regija, obalne regije Hrvatske, istočna Bugarska te regije Središnja Makedonija i Kreta u Grčkoj. Time je potvrđeno da regije koje su tijekom pandemije zabilježile najveći broj oboljelih i umrlih osoba nisu nužno najteže pogođene u ekonomskom smislu. Kriza uzrokovana COVID-om 19 posebno je teško pogodila gospodarstva koja imaju razvijen turistički sektor.

Izvješće je objavljeno 12. listopada 2020. godine prilikom otvaranja Europskog tjedna regija i gradova, najveće godišnje konferencije posvećene smanjivanju razlika između bogatih i siromašnih dijelova Europske unije

Europskom odboru regija obratila se i predsjednica Europske Komisije Ursula von der Leyen. U ovom svom prvom obraćanju skupštini lokalnih i regionalnih političara izjavila je kako su upravo lokalne vlasti bile na prvoj liniji obrane, a Europljani i Europljanke znaju što su njihovi gradonačelnici, župani ili vijećnici učinili za njih i kako će upravo lokalna razina vlasti u zemljama Europske Unije biti okosnica oporavka. Istaknula je također kako će sredstva iz plana Next Generation EU biti usmjerena na otpornost zdravstvenih sustava, odnosno, kako će uropski fondovi omogućit će ulaganja u nove bolnice, bolju opremu i snažnije zdravstvene sustave na lokalnim razinama.

Europski odbor regija ima 329 članova od kojih je 9 iz Hrvatske. Voditelj izaslanstva je Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županie. Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke jedan je od potpredsjednika Odbora.

Europski odbor regija skupština je regionalnih i lokalnih predstavnika Europske unije. Od osnutka 1994. godine zadaća mu je zastupati i promicati interese lokalnih i regionalnih vlasti u postupku donošenja odluka Europske unije. Iz svog sjedišta u Bruxellesu Europski odbor regija tako doprinosi zbližavanju odnosa među narodima i regijama Europe, u kojoj se odluke donose na razini najbližoj građanima, u skladu s načelom supsidijarnosti.