XV. Girotondo dell’amicizia – Krug prijateljstva, manifestacija u organizaciji Talijanske unije, tradicionalno  godišnje okupljanje predškolske djece pripadnika talijanske nacionalne manjine polaznika talijanskih vrtića/odgojnih skupina s područja Istarske županije, Primorsko-goranske županije te Slovenskog primorja ove godine održat će se u četvrtak, 25. svibnja 2017. na Platku.

Posebna vrijednost manifestacije Girotondo dell’amicizia leži u jačanju identiteta talijanske nacionalne manjine, kroz zajedništvo, druženje i prijateljstva djece i odgojitelja. To je jest razlog što se ova manifestacija svake godine održava u drugome gradu. Ove je godine ta čast pripala Dječjem vrtiću Rijeka, odnosno gradu Rijeci, koji je ulogu domaćina imao i 2008. godine. Manifestacija u kojoj će sudjelovati 15 dječjih vrtića s 396 djece (u dobi od šest godina, odnosno u godini prije polaska u osnovnu školu) i 63 odgojitelja, održat će se 25. svibnja 2017., a za mjesto održavanja odabran je Platak koji nudi idealne uvjete za realizaciju bogatog i raznovrsnog programa aktivnosti u prekrasnom prirodnom okruženju.

Manifestaciju su najavili Tea Mičić, savjetnica za predškolski odgoj u Odjelu za odgoj i školstvo Grada Rijeke, Davorka Guštin, ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka, Maurizio Tremul, predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije i Erika Kukuljan, odgojiteljica i koordinatorica za talijanske skupine u Dječjem vrtiću Rijeka.

Tea Mičić, Davorka Guštin, Maurizio Tremul, Erika Kukuljan

Tea Mičić, Davorka Guštin, Maurizio Tremul, Erika Kukuljan

Središnji dio manifestacije Girotondo dell’amicizia je krug prijateljstva koji djeca formiraju držeći se za ruke, zajedno pjevajući pjesmu „Mano nella mano“. A da bi djeca uistinu uživala u ovom događaju pobrinule su se odgojiteljice talijanskih skupina Dječjeg vrtića Rijeka pripremivši čitav niz zanimljivo osmišljenih igara, tjelesnih aktivnosti, plesa, pjevanja i drugih iznenađenja, u suradnji s Goranskim sportskim savezom.

Ovogodišnji program Girotondo dell’amicizia:

  • 9,30 -10.00 – dolazak sudionika
  • 10,00 – službeno otvorenje
  • 10,30 -11,30 – igre i radionice
  • 11,30 – 12,15 obrok – (lunch paket)
  • 12,15 -12,45  – šetnja (upoznavanje Platka)
  • 13,00 – zatvaranje i pozdravi odlazak s platka

Uz manifestaciju Girotondo dell’amicizia država se  i stručni skup za odgojitelje vrtića talijanske nacionalne manjine, a ove ga godine organizira viša savjetnica Patrizia Pitacco iz Agencije za odgoj i obrazovanje. Stručni skup na kojem će odgojitelji međusobno razmijeniti primjere dobre odgojno-obrazovne prakse održat će se 19. svibnja 2017. od 15 do 20 sati u Zajednici Talijana Grada Rijeke.