Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel naglasio je važnost primjene GIS tehnologije u daljnjem razvoju grada Rijeke na seminaru koji je održan u srijedu 27. studenoga u Gradskoj vijećnici na temu “GIS tehnologija i njezina primjena u lokalnoj samoupravi”.

GIS ili geografsko informacijski sustav imat će važnu ulogu u budućem razvoju grada jer će omogućiti bolju evidenciju i uvid u cjelokupan gradski prostor, ulice, adrese i postojeću infrastrukturnu mrežu, kazao je gradonačelnik Obersnel.

GIS tehnologija u lokalnoj samoupraviDodao je da će GIS tehnologija pomoći u daljnjem razvitku grada, kao primjerice pri uređenju riječke luke u novi prostor namijenjen građanima sa kulturnim, zabavnim i gastronomskim sadržajima uz more.

Na jednodnevnom skupu razmatrale su se mogućnosti programa GIS-a, sustava koji evidentira cjelokupni gradski prostor – od ulica, kućnih brojeva do primjerice kanalizacijske mreže.

Na skupu su osim brojnih domaćih stručnjaka sudjelovali i gosti iz Genove i Praga koji su prezentirali svoja dostignuća u implementaciji GIS tehnologije.