Zavod za informatičku djelatnost Grada Rijeke na web stranice Grada uveo je dvije novine: informacijski servis riječke gradske uprave – RIMIS (Rijeka Municipality Information Services) i interaktivni plan grada, temeljen na GIS tehnologiji.

Građani brže do gradskih informacijaTe novine nastale u okviru projekta Europske unije E-munis, namijenjene su kvalitetnijoj i jednostavnijoj komunikaciji s građanima, rečeno je novinarima na današnjoj konferenciji za novinare kojoj su, uz riječkog gradonačelnika Vojko Obersnela, nazočni bili i pročelnik Zavoda Vanja Smokvina te ravnatelj Direkcije za razvoj informacijskih sustava ZID-a Vlado Kon sa suradnicima. Svrha je E-munisa uvođenje informatičkih dostignuća u radne procese gradske administracije i usluge građanima. Podsjetimo, nove web stranice Grad je predstavio 8. veljače prošle godine. S ovim novinama Rijeka je postala jedini grad u Hrvatskoj koji građanima takve informatičke servise. Informacijski servis riječke gradske uprave objedinjuje usluge koje gradska uprava nudi građanima, ali i informacije iz područja djelatnosti rada državne uprave i lokalne samouprave. Sustav, primjerice, prikazuje gradske odjele te njihove organizacijske dijelove, zahtjeve za obavljanje usluga, ali i prikaz «životnih događaja» (npr. kupnja novog vozila, ostvarenje prava na subvencije i slično), odgovorne osobe za izvršavanje usluga, radno vrijeme i način pristupa javnom transportu, formulare za ispunjavanje, online usluge te grafički informacijski sustav (GIS). Otvorena je i veza s drugim upravnim tijelima i institucijama, kao što su Vlada Republike Hrvatske, ministarstva, MUP (promjena prebivališta, izrada osobne iskaznice, izdavanje putovnice), Ured državne uprave i Primorsko-goranska županija.

Novost je i interaktivni digitalni plan, temeljen na grafičkom informacijskom sustavu. To je prikaz tehničke karte grada koja sadrži podatke o ulicama, zgradama, kućnim brojevima, mjesnim odborima, turističkim zanimljivostima, vrtićima, ljekarnama, zdravstvenim ustanovama itd. Moguće je zatražiti i routing – pronalaženje najkraćega ili alternativnog puta između dviju točaka na planu grada. Da bi routing postao potpun i kvalitetan onoliko koliko to žele u gradskom Zavodu za informatičku djelatnost, bit će potrebno oko godinu dana.

Skip to content