Rezimirajući 2017. godinu, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je na svojoj redovnoj konferenciji za novinare istaknuo kako su godinu na izmaku obilježile pripreme za provođenje projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020. te angažman na dobivanju sredstava iz fondova EU, u čemu je Grad Rijeka bio iznimno uspješan.

„Generalno sam zadovoljan s ostvarenim u 2017., a meteorološkim rječnikom rekao bih da je godina bila vedra s povremenim oblačnim razdobljima. Posljednji važan događaj svakako je usvajanje gradskog proračuna za 2018. godinu nakon duge i iscrpljujuće rasprave. Radi se o jednom od najvećih riječkih proračuna do sada, a razlog tome je činjenica da su planirana značajna sredstva za realizaciju velikog broja europskih projekata, za koje su izvor sredstva europskih fondova te zaduženje grada za pokriće vlastitog učešća,“ kazao je gradonačelnik Obersnel.

Naime, u 2017. godini potpisani su ugovori kojim su osigurana sredstva za obnovu upravne zgrade Benčića i broda Galeba u iznosu od 69 milijuna kuna, potom za uređenje proizvodnog inkubatora Torpedo vrijednog 20-ak milijuna kuna, energetsku obnovu fasada, krovova, vrata i prozora škola i vrtića u ukupnoj vrijednosti oko 50-ak milijuna kuna, a europska sredstva osigurana su i za čitav niz manjih projekata. Intenzivno se pripremala dokumentacije za povlačenje sredstava za Urbanu aglomeraciju Rijeka, čiji će se projekti početi realizirati u 2018. godini, s time da je velik dio tih sredstava namijenjen je upravo uz projekt Europske prijestolnice kulture (EPK).

Ulaganja u komunalnu infrastrukturu vrijedna 200 milijuna kuna

Kvaliteta usluge građanima povećana je ulaganjima od više od 200 milijuna kuna, s time da je u protekloj godini najviše investirao KD Vodovod i kanalizacija, ulažući 140 milijuna kuna u izgradnju nove kanalizacijske mreže i vodovodnih ogranaka. Nabavljeno je 10 novih autobusa na plin, otvoreno nekoliko reciklažnih dvorišta, izgrađeno je postrojenje za proizvodnju električne energije iz odlagališnog plina na Viševcu, uređeni su Pavlinski i Čajni trg, započelo je uređenje parka Pomerio, koji bi trebao biti gotov u naredna dva mjeseca te su nabavljeni su novi spremnici za primarnu selekciju otpada, s time da su po prvi puta ugrađeni poluukopani spremnici.

Povećan je broj korisnika Socijalnog programa, pa od ove godine na različite oblike pomoći pravo imaju i jednoroditeljske obitelji te starije radno neaktivne osobe bez adekvatnih prihoda. Povećane su potpore za novorođenčad, čiji iznos ovisni o broju djece u obitelji te su značajno povećani  kapaciteti Dječjeg vrtića Rijeka – u dječji vrtić Morčić, izgrađen na mjestu starog objekta, djeca su već uselila, dok će vrtić Đurđice, u kojem je upravo završen tehnički pregled, djeca moći početi koristiti polovinom siječnja.

Gradonačelnik se osvrnuo na brojne projekte realizirane u godini na izmaku

Gradonačelnik se osvrnuo na brojne projekte realizirane u godini na izmaku

Riječki model Građanskog odgoja i obrazovanja prepoznat kao primjer dobre prakse

Segment odgoja i obrazovanja obilježio je i, nakon uspješnog pilot-projekta u šest škola, uvođenje nastave Građanskog odgoja i obrazovanja u sve riječke osnovne škole.
„Veseli me činjenica da za uvođenje riječkog modela Građanskog odgoja i obrazovanja, koji je proglašen jednim od ponajboljih projekata u području obrazovanja za ljudska prava, interes pokazali diljem Hrvatske. Tako je već potpisan ugovor s Gradom Siskom, uskoro se očekuje potpisivanje ugovora s Primorsko-goranskom županijom, a interes su pokazali Istarska i neke druge županije,“ kazao je gradonačelnik Obersnel.

Gradu Rijeci po treći puta uručeno je priznanje za transparentnost proračuna, koje dodjeljuje Institut za javne financije, a u cilju povećanja transparentnosti te poticanja komunikacije s građanima, redizajniran je službeni portal Grada Rijeke, kojim su informacije o aktivnostima gradske uprave i dostupnim uslugama predstavljene na još jednostavniji način. Također, brojne aktivnosti u proteklom mandatu gradonačelnika i Gradskog vijeća, koji je završio u svibnju, predstavljene su u već uvriježenom mandatnom izvješću.

Osvajanje nogometnog prvenstva i kupa povezalo Riječane

Velik događaj u godini na izmaku svakako predstavlja preseljenje Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u kompleks Benčić, popraćeno vrlo uspješnom retrospektivnom izložbom Tomislava Gotovca. U zamahu je izgradnja turističkog kompleksa na Costabelli, koji će zasigurno obogatiti smještajne kapacitete u Rijeci, koja se nakon rekordne turističke godine sve više percipira kao jedna od najbrže rastućih turističkih destinacija.

Događaj koji je obilježio 2017. godinu, a nije izravno vezan uz aktivnosti Grada Rijeke, svakako je osvajanje dugo čekane titule prvaka u nogometu te osvajanje Kupa Hrvatske, što je na ulicama grada u pozitivnoj energiji povezalo iznimno velik broj građana.

Iduću godinu obilježit će 1,7 milijardi vrijedan projekt izgradnje kanalizacije

U 2018. godini planira se nastavak realizacije brojnih projekata za koje su već osigurana sredstva te dobivanje dodatnih sredstava iz europskih fondova, prije svega za projekt Energana – inkubator za kreativne industrije i društvene inovacije te za projekte važne za projekt Europske prijestolnice kulture, prije svega za uređenje Dječje kuće, Gradske knjižnice Rijeka te Muzeja grada Rijeke u sklopu kompleksa Benčić. U tijeku je odabir izvođača radova za uređenje Muzeja Grada Rijeke u sklopu Palače šećerane, a početkom 2018. godine trebao bi biti raspisan natječaj za izbor izvođača za obnovu broda Galeb.

U prvoj polovini godine očekuje se potpisivanje ugovora za projekt izgradnje kanalizacijskog sustava i novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, vrijedan čak 1,7 milijardi kuna, što ga čini jedinim od najvećih projekata u Hrvatskoj. Investitor projekta je KD Vodovod i kanalizacija, s time da je 1,2 milijarde kuna čine nepovratna sredstva EU fondova, dok će ostatak osigurati gradovi i općine osnivači društva te država putem Hrvatskih voda. Završetkom projekta, koji se očekuje 2022. ili 2023. godine, sva domaćinstva u Rijeci, a velikim dijelom i okolici Rijeke, prvenstveno na Viškovu, Kastvu i dijelu Grobnika, bit će priključena na kanalizacijski sustav.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o dinamici uređenja Autobusnog kolodvora, gradonačelnik Obersnel je istaknuo kako Grad Rijeka ozbiljno pregovara s potencijalnim investitorima u kontekstu izmijenjenog financijskog modela realizacije projekta vrijednog oko 50 milijuna eura. Projekt uključuje ne samo izgradnju novog autobusnog kolodvora, već i garaže s 900 parkirnih mjesta, garaže za autobuse, niza komercijalnih sadržaja, ali i uređenje trga Žabica te produženje Ulice Riva. Gradonačelnik Obersnel je izrazio uvjerenje da će se u idućoj godini zatvoriti financijska konstrukcija za realizaciju ovog zahtjevnog projekta.

Gradonačelnik je ujedno uputio poziv svim Riječanima na doček Nove godine na Korzu. Proslava započinje nastupom Borisa Štoka od 22 sata, u novu godinu će Riječane i njihove gosti uvesti Jinxi, koji počinju s nastupom u 23 sata, dok od 1 sat nastupa Crvena jabuka.

Skip to content