Zbog iznimnih uvjeta i velikih šteta nastalih na grobljima nakon olujnog vremena u studenom protekle godine, Grad Rijeka će vlasnicima pomoći u sanaciji nadgrobnih spomenika, za što će se u ovoj i sljedećoj godini osigurati ukupno 1,2 milijuna kuna, odlučeno je na gradonačelnikovom kolegiju. Podržan je i pilot-projekt uspostave prvog riječkog zajedničkog urbanog vrta “Zelena zona”.

Kako je izvijestila direktorica Komunalnog društva Kozala Nives Torbarina, olujna bura 11. studenog 2013. godine uzrokovalo je znatne štete na riječkim grobljima, kako na zajedničkim dijelovima groblja, tako i na grobovima u vlasništvu privatnih osoba. Procjenjuje se da ukupna šteta iznosi oko 5 milijuna kuna, od čega je najviše je stradalo groblje Kozala, gdje je sudski vještak na grobnim mjestima, mauzolejima i ogradi utvrdio štetu od čak 3,45 milijuna kuna, od čega 2,4 milijuna kuna na privatnim grobnicama. Na grobljima Zamet, Trsat i Drenova nastala su oštećenja u vrijednosti od 30 tisuća kuna, a velika je šteta prouzročena i na hortikulturi – za sanaciju srušenih i slomljenih stabala do sada je utrošeno oko 1,2 milijuna kuna, a KD Kozala je osigurao pola milijuna kuna za nabavku novih sadnica. U ukupni iznos štete nije uračunat rad Javne vatrogasne postrojbe Rijeka, KD Čistoća te dodatni rad samih djelatnika KD Kozala.
Olujna bura 11. studenog 2013. godine uzrokovalo je znatne štete na riječkim grobljima, kako na zajedničkim dijelovima groblja, tako i na grobovima u vlasništvu privatnih osoba

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Iako su nadgrobni spomenici u privatnom vlasništvu, uvažavajući činjenicu da se radilo o specifičnom događaju tijekom kojeg je zbog neuobičajeno jake bure nastala velika šteta na nadgrobnim spomenicima, Grad Rijeka je odlučio da će vlasnicima grobnih mjesta podmiriti polovicu troškova sanacije oštećenja, za što će se u 2014. i 2015. godini osigurati po 600 tisuća kuna,” kazao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, dodavši kako se zakonski radi o ulaganju proračunskih sredstava u privatnu imovinu te stoga ne isključuje da će to biti posebno naglašeno u nalazu državne revizije.

Unaprjeđenje usluga na plaži Ploče
Koncesionar na plaži Ploče, tvrtka Hemingway bar iz Opatije, uredno ispunjava svoje ugovorne obveze, utvrdilo je nadležno povjerenstvo u izvješću koje je upućeno Gradskom vijeću na raspravu i usvajanje. Gradonačelnik Obersnel je izrazio zadovoljstvom prvom godinom korištenja plaže Ploče pod koncesijom, ulaz na koju se, a temeljem mišljenja građana izraženog putem e-konzultacije, ne naplaćuje.
“Iako su se na početku pojavili manji problemi, vjerujem da su i korisnici plaže bili zadovoljni. Predstoji nam s koncesionarom dogovoriti aktivnosti, kojima će se podići kvaliteta upravljanja plažom, a na još veće zadovoljstvo korisnika plaže,” kazao je gradonačelnik.

Pilot-projekt uspostave prvog riječkog zajedničkog urbanog vrta pod nazivom “Zelena zona”
U svrhu provođenja pilot-projekta uspostave prvog riječkog zajedničkog urbanog vrta “Zelena zona”, Grad Rijeka će Udruzi za promicanje urbane agrikulture i održivog razvoja “Zona 00” bez naknade na rok od jedne godine dati na korištenje 2.500 m2 zemljišta na rubnom području Brašćina. Po uzoru na urbane vrtove u svijetu, a posljednjih godina i u Hrvatskoj, u urbanom vrtu će građani dobiti priliku da na ekološkim i permakulturnim principima zasade svoju gredicu i tako, s jedne strane, olakšaju svoj kućni budžet i ujedno se educiraju o ekološkoj poljoprivredi. Kako je kazao pročelnik Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Srđan Škunca, ako se projekt pokaže uspješnim, osigurat će se nastavak korištenja zemljišta i u narednim godinama, čime se ujedno želi pobuditi interes i drugih udruga da se uključe u projekt urbanih vrtova.

19. gradonačelnikov kolegij veljača 2014.

Potpora projektima civilnog društva
Odjel gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem u 2014. godini sufinancirat će 27 projekata udruga iz područja zaštite okoliša, zaštite prirode, ekologije i održivog razvitka u ukupnom iznosu od 120 tisuća kuna. Potporu će dobiti svi projekti pristigli na javni natječaj. Pročelnik Škunca izdvojio je projekt poticanja recikliranja “Naš eko otisak” Društva tjelesnih invalida Rijeka te veliko zanimanje planinarskih društava za označavanje i održavanje šetnica.

Kao i prethodnih godina, i Ured Grada nastavlja s dodjelom financijskih sredstava udrugama građana za razne aktivnosti, projekte i programe koje su od interesa za Grad Rijeku. Tako će se s ukupno 80 tisuća kuna poduprijeti 10 projekata iz područja mladi i razvoj demokratskog građanstva, prava nacionalnih manjina, zaštita ljudskih prava, volonterstvo, promicanje vrijednosti Europske Unije i razvoj civilnoga društva.

Nastavak sufinanciranja ordinacije na Orehovici
Grad Rijeka će i u 2014. godini sufinanciranjem u iznosu od 100 tisuća kuna osigurati nastavak rada ordinacije obiteljske medicine na Orehovici, koja bi bez pomoći Grada bila zatvorena još 2010. godine. Naime, nakon odlaska liječnice u mirovinu, ordinacija je trebala biti zatvorena, jer u Rijeci prema Mreži javne zdravstvene službe postoji višak timova obiteljske medicine. Kako oko tisuću građana, uglavnom starije dobi, ne bi ostalo bez lako dostupne zdravstvene zaštite, Grad Rijeka pokriva dio troškova rada medicinskog tima.

Program rezidencije Kamov
Od ožujka do svibnja u Rezidenciji Kamov boravit će umjetnici Michal Novotny, Julia Dick, Katharina Lima i Stephane Querrec. Umjetnici će u Rijeci boraviti u organizaciji Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u sklopu europskog projekta Soft Control – Spajalica.