U suradnji s tvrtkom Tailored Development, odnosno agencijom Blagonić Brothers, Grad Rijeka pokrenuo je proces redizajna i programiranja gradskog portala www.rijeka.hr na open source sustavu za upravljanje sadržajem (Wordpress) uz korištenje responzivnog web dizajna.

Ciljevi koji se u okviru ovog projekta žele postići obuhvaćaju primarno, objavu svih sadržaja koji na web portalu javne uprave moraju naći svoje mjesto u cilju transparentnosti rada, bilo zato što postoji zakonska obaveza, pravilnik ili pak preporuka, potom cilj je ostvariti optimalno korištenje ljudskih resursa i tehnologije u kontekstu daljnjeg rada kao i smanjiti troškove hostinga smještajem portala na gradski server uz smanjenje troškova održavanja postavljanjem na open source sustavu.

Korištenjem responzivnog dizajna osigurat će se veća dostupnost sadržaja portala putem različitih uređaja, a time i bolja funkcionalnost za krajnje korisnike.

Po završetku projekta očekuje se povećanje korištenja e-usluga i kvalitetnije realiziranje projekata e-demokracije te repozicioniranje portala s obzirom na funkciju prema krajnjim korisnicima i to prilagodbom količine i kvalitete sadržaja.

Uz sve navedeno, cilj je i osigurati pristupačnost portala osobama s invaliditetom i posebnim potrebama.

Specifična vrijednost ovog projekta je otvaranje mogućnosti povećanja transparentnosti gradova i općina u cijeloj Hrvatskoj budući da će cjelokupni WordPress kôd koji će se izraditi za potrebe portala Grada Rijeke kao najtransparentnijeg grada, biti u cijelosti podijeljen sa open source zajednicom kako bi ga bilo tko mogao posve besplatno preuzeti i u njemu dizajnirati stranicu neke druge javne uprave, grada ili općine. Grad Rijeka kao najtransparentniji grad u Hrvatskoj otvaranje ove mogućnosti smatra svojom odgovornošću u kontekstu daljnjeg razvoja transparentnosti u Hrvatskoj.

Ugovor potpisan s tvrtkom Tailored Development za ovaj posao iznosi 188.025,00 kn, a prema utvrđenom planu rada, redizajn bi trebao biti gotov do početka 2016. godine kada se očekuje i objava www.rijeka.hr portala u novom izdanju.

U početnoj, pripremnoj fazi, na stranicama E-konzultacija Grada Rijeke (http://ekonzultacije.rijeka.hr/) postavljena je anketa za građane, korisnike gradskog web portala. Anketa će biti otvorena za ispunjavanje do 14. lipnja, a rezultati ankete će biti objavljeni 23. lipnja. Grad Rijeka poziva građane da se uključe u ispunjavanje navedene ankete koja u tijeku pripremne faze pomaže sagledavanju iskustava i potreba građana kao korisnika gradskog portala. Ujedno se u objavljenoj  E-konzultaciji nalazi i bitno više podataka o samom projektu redizajna gradskog portala.

Tijekom cijelog rada na redizajnu, za sve koji žele pratiti što i kako se radi, bit će otvoren blog na adresi http://redizajn.rijeka.hr. Ujedno se svi zainteresirani građani pozivaju i na praćenje ovog bloga, kao i na sudjelovanje putem komentara, pitanja i prijedloga.

Ured Grada Rijeke
Suradnica za odnose s medijima
Iva Balen