Na poziv gradonačelnika njemačkih gradova Ulm i Novi Ulm Martina Ansbachera te Katrin Albsteiger, riječki gradonačelnik Marko Filipović proteklog je vikenda sudjelovao u radu Međunarodnog dunavskog festivala (International Danube Festival 2024) koji se održava u ta dva grada.

Riječ je o inicijativi koja okuplja gradove koji su se razvili uz rijeku Dunav, a riječki gradonačelnik pozvan je kao gost budući da su i Rijeka te Novi Ulm i Ulm gradovi članovi Pakta slobodnih gradova (The Pact of Free Cities) osnovanog 2019. godine s ciljem stvaranja globalne mreže koja se suprotstavlja i odupire populističkom nacionalizmu i zastupa progresivne vrijednosti.

Međunarodni dunavski festival održan je u vrijeme dok u Ukrajini, jednoj od podunavskih zemalja, bijesni rat te su vrijednosti koje zastupa Pakt slobodnih gradova – živjeti u slobodnoj, demokratskoj državi koja poštuje vladavinu prava – ujedno bile i glavna poruka bienalnog Dunavskog festivala. Festivalu su prisustvovali predstavnici raznih europskih gradova odnosno zemalja.

Gradonačelnik Filipović okupljenima se obratio na otvorenju Festivala naglasivši važnost suradnje među gradovima i državama i Dunavskoj regiji, i u cijeloj Europi, te istaknuvši modele i područja koji mogu produbiti i ojačati tu suradnju.

“Obrazovanje je temelj održivog razvoja i suradnje. Ulaganjem u obrazovanje, osnažujemo naše građane znanjem i vještinama potrebnim za rješavanje regionalnih i globalnih izazova. Zajednički obrazovni programi i istraživačke inicijative mogu olakšati prijenos znanja i inovacije preko granica. Osim toga, promicanje višejezičnosti i međukulturnih kompetencija pripremit će naše mlade ljude da uspiju u međusobno povezanom svijetu.Kultura je još jedno značajno područje suradnje. Kao grad koji je ponosno nosio titulu Europske prijestolnice kulture 2020., vidimo veliku mogućnost umrežavanja i implementacije primjera dobre prakse te razvijanja pluralizma kulturnog zajedništva kroz suradnju. Također, i sport igra važnu ulogu u suradnji”, rekao je Filipović.