Intenziviranje aktivnosti oko izgradnje drugog riječkog Znanstveno- tehnologijskog parka, završetak izgradnje ceste Rujevica- Viškovo i radova na uređenju Arheološkog parka u Starom gradu samo su neke od tema o kojima je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel govorio na redovnoj mjesečnoj konferenciji za medije.

Siječanj 2013. godine u Gradu Rijeci bio je prilično intenzivan nizom događanja, a jednako tako iskorišten je i za pripremu svega onoga što slijedi u veljači. Ustvrdio je to riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na redovnoj mjesečnoj konferenciji za novinare. Jedan od iznimno važnih događaja na samom početku ove godine bio je sastanak s ministrima Slavkom Linićem i Željkom Jovanovićem u Rijeci te Ivanom Vrdoljakom, koji je svoju potporu inicijativi gradonačelnika Obersnela i rektoru Sveučilišta u Rijeci Peri Lučinu, potvrdio telefonskim kontaktom.

Oni su razgovarali o mogućnostima izgradnje drugog Znanstveno- tehnologijskog parka u Rijeci vrlo velikog kapaciteta koji bi trebao potaknuti i omogućiti transfer tehnologija prema gospodarstvu i obrnuto. Park bi trebao biti smješten na lokaciju između Liburnijske ceste i željezničke pruge, u neizgrađenom području oko Samačkog hotela, točnije parceli od 35.000 četvornih metara. Zemljište je u vlasništvu Brodogradilišta “3. maj”, Grada Rijeke, Republike Hrvatske, a manjim je dijelom u privatnom vlasništvu. “Procijenili smo da bi tu mogli izgraditi Znanstveno- tehnologijski park koji bi imao više od 60.000 četvornih metara korisne površine, odnosno ureda, proizvodnih pogona, laboratorija,… i to u nekoliko zgrada, a njegovo stavljanje u funkciju moglo bi rezultirati otvaranjem nekoliko tisuća novih radnih mjesta. Smatramo da je riječ je o pogodnoj lokaciju uz Brodogradilište “3. maj”.

Očekujemo da bi se dio rezultata rada u tom Znanstveno- tehnologijskom parku vrlo konkretno mogao primijeniti u brodograđevnoj industriji pred kojom su nova vremena u kontekstu traženja novih tržišta i novih proizvoda uz klasični proizvod kakav je brod. To je model kojem su pribjegli mnogi drugi europski gradovi suočeni s procesima tranzicije i nestajanja klasične industrije, a prije svega kao rezultat promjena na tržištu. Svi su se orijentirali poticanju proizvodnih aktivnosti temeljenih na novim tehnologijama koje podrazumijevaju veću koncentraciju radnih mjesta sa višim ili visokim obrazovanjem. Radi se o odličnoj sinergiji Sveučilišta u Rijeci koje okuplja gotovo 20.000 studenata, Grada Rijeke i poduzetnika. Nedvojbeno je kako će stvaranje velikog Znanstveno- tehnologijskog parka motivirati tvrtke koje se bave razvojem novih tehnologija da se uključe u ovakav vid suradnje u našem gradu, kazao je gradonačelnik Obersnel. tomu je dodao da je koncept zamišljen tako da Grad Rijeka na različite načine osigura zemljište koje je sad u većinskom gradskom vlasništvu, dok će Sveučilište u Rijeci sudjelovanjem u raznim natječajima osigurati sredstva za projektiranje, a potom i kandidiranje ovog projekta za europske fondove.

Počinju radovi na uređenju Arheološkog parka

U drugoj polovici veljače ove godine trebali bi početi i radovi na uređenju Arheološkog parka, odnosno rimskog Principija u Starom gradu. Natječaj za izvođača radova je završen, a u tijeku je obrada pristiglih ponuda. Riječ je o lokalitetu važnom za valorizaciju rimske povijesti Rijeke, odnosno razdoblja o kojemu se, kako je kazao gradonačelnik, malo zna, a bitan je izvor informacija za novo znanje o gradu. Ujedno, rimski Principij predstavlja i novu atrakciju u Rijeci koja će biti zanimljiva stanovnicima, kao i posjetiteljima.

Završava se cesta koja Rujevicu povezuje s Viškovom

Do kraja veljače ove godine, najavio je gradonačelnik Obersnel, u punoj dužini u funkciji bi trebala biti i cesta koja čvor Rujevica povezuje s Viškovom. Radovi su već trebali biti završeni, ali su asfaltiranje ceste onemogućile niske temperature. “Sredinom veljače radovi će biti gotovi, a onda ćemo s nestrpljenjem očekivati nastavak izgradnje ceste prema Centralnoj zoni za gospodarenje otpadom Marišćina. Izgrađeni dio ceste namijenjen je i razvoju područja Rujevice, s obzirom da već u ožujku ili travnju ove godine u blizini počinje izgradnja POS-ovih stanova. Na upit novinara hoće li Hrvatske ceste koje su preuzele obvezu dovršetka izgradnje ove državne ceste do CZGO Marišćina Rijeci vratiti uloženi novac i radove obaviti u roku, s obzirom na to da bi prva faza Zone u funkciji trebala biti 2014. godine, gradonačelnik Obersnel potvrdno je odgovorio. “Bit će problem ako se radovi ne završe na vrijeme, jer je to uvjet za dobivanje uporabne dozvole nove Zone za gospodarenje otpadom. No, natječaj je raspisan, a Hrvatske ceste uvjeravaju da će svoj posao odraditi u roku”, kazao je Obersnel dodavši da vjeruje da će se Gradu Rijeci vratiti uloženih 40 milijuna kuna, “jer državna cesta ne može to biti polovično, nego predstavlja funkcionalnu cjelinu”. Uz navedeno, redovni kontakti s HC-om i resornim ministarstvom potvrđuju povrat uloženog novca.

Fotonaponske ćelije na krovovima riječkih dječjih vrtića i osnovnih škola

Gradonačelnik Obersnel , među ostalim, istaknuo je kako je kraju priveden i projekt izgradnje fotonaponskih elektrana, odnosno ugradnje fotonaponskih ćelija na krovove nekoliko riječkih dječjih vrtića i osnovnih škola. Te su ćelije sada postavljene na krovove Dječjeg vrtića Potok te osnovnih škola Pećine, Fran Franković, Kantrida i Zamet. U suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je djelimice i financirao taj projekt, s realizacijom se krenulo i zbog činjenice da je Grad Rijeka potpisnik Sporazuma gradonačelnika o poticanju korištenja energije iz alternativnih izvora. Obersnel je iznio očekivanja da će tijekom veljače, nakon probnog rada, biti ishodovane sve potrebne dozvole da te fotonaponske elektrane počnu s radom, odnosno da se na krovovima ovih objekata počne proizvoditi električna struja iz sunčeve energije. Grad Rijeka tako trenutačno broji sedam fotonaponskih elektrana, jer je uz navedenih pet, jedna već postavljena na krovu Dječjeg vrtića Srdoči, a ona prva nalazi se na krovu gradske uprave na Korzu. “Proizvedena struja, sukladno Sporazumu s hrvatskim operaterom tržišta električne energije, prodavat će se u mreži po poticajnoj cijeni i to u roku od 14 godina. Procjene pokazuju da se sama investicija isplati u razdoblju od pet do šest godina, što znači da za preostali period to predstavlja određenu dobit. No, poanta priče nije u ostvarenju dobiti, već poticanju i vrlo jasnom opredjeljenju potrebe korištenja alternativnih izvora energije. Na ovaj način željeli smo motivirati naše građane i druge potencijalne investitore i tvrtke da na svoje krovove postave elektrane te ostvare dobit, a ujedno zadovolje kriterije o poticanju proizvodnje i energije iz alternativnih izvora.

Nova umjetna trava na nogometnom igralištu Podmurvice

Među ostalim, gradonačelnik Obersnel kazao je i kako su počeli radovi na postavljanju nove umjetne trave na nogometnom igralištu na Podmurvicama. Riječ je o zajedničkom projektu Grada Rijeke i Nogometnog kluba Rijeka koji financira nabavu umjetne trave, a Grad izvođenje građevinskih i zemljanih radova za njeno postavljanje. Gradonačelnik ja naglasio da trava ima sve potrebne certifikate, što znači da će se na tom travnjaku moći održavati sva nacionalna i međunarodna natjecanja po FIFA-inom standardu.

Plaža Ploče ide u koncesiju, ali bez naplate ulaza

Za Gradsko vijeće pripremaju se završni materijali kojima će se iskazati namjere davanja u koncesiju Plaže Ploče na Kantridi, ispod novog bazena i to po modelu koji je i odabran kao rezultat provedbe e- konzultacija s građanima prije godinu i pol dana. Jedan od važnih rezultata e-konzultacija je i to što se ulaz na plažu neće naplaćivati. Koncesionar će morati osigurati niz aktivnosti i upotrebu različite plažne opreme koja će građanima biti na raspolaganju. No, tko tu opremu ne želi koristiti, na plaži može biti bez plaćanja. Obersnel je potvrdio da interes koncesionara postoji, a koliko je ozbiljan bit će poznato nakon završetka natječaja. To znači da bi već ovo ljeto Plaža Ploče mogla raditi s novim koncesionarom i sadržajima.

Za sustav odvodnje otpadnih voda i rekonstrukciju vodovodnog sustava 13 milijuna eura

Potpisivanjem Mandatnog pisma za Projekt dogradnje sustava javne odvodnje otpadnih voda te rekonstrukciju i izgradnju vodoopskrbnog sustava na rubnim područjima Rijeke s Europskom bankom za obnovu i razvoj stvoreni su preduvjeti za realizaciju investicije vrijedne gotovo 13 milijuna eura. Naime, time se osiguraju novčana sredstva putem dugoročnog kredita EBRD-a za dogradnju sustava odvodnje otpadnih voda i vodoopskrbu. Radovi bi mogli početi u zadnjem kvartalu ove godine, a završiti tijekom iduće godine. “Ta informacija važna je iz nekoliko razloga- nastavak je investicijskog ciklusa u izgradnji komunalne infrastrukture, što povećava kvalitetu komunalnog standarda za građane; to je prilika za brojne tvrtke da si osiguraju posao s obzirom na veliki opseg građevinskih i monterskih radova, kao i nabavu opreme, jer to podrazumijeva i izgradnju nekoliko crpnih stanica. Treći  razlog treba spomenuti s obzirom na stalne primjedbe kritičara o zaduženosti Grada i gradskih tvrtki o lošem poslovanju. Naime, taj prezaduženi Grad i prezadužene loše organizirane komunalne tvrtke imaju povjerenje EBRD-a koja je spremna dati taj kredit bez garancije Grada upravo temeljeći svoje povjerenje u stabilnost i organiziranost Komunalne tvrtke Vodovod i kanalizacija”, kazao je Obersnel.

Humanitarni karnevalski bal za Plivački klub Forca

Nezaobilazna tema redovne gradonačelnikove konferencije za medije bio je i 30. Riječki karneval. Zbog najave velike kiše u subotu 2. veljače ove godine, Dječja karnevalska povorka odgođena je za 9. veljače; dan prije velike, Međunarodne karnevalske povorke na koju su dolazak najavile 102 maškarane skupine i kojoj će, potvrdio je gradonačelnik, nazočiti i predsjednik Ivo Josipović. “Zbog loše prognoze djecu ne želimo izlagati nepotrebnom močenju i neugodnostima. Žao mi je zbog odgode, ali upravo iz ovih razloga naša je odluka opravdana. Ostale aktivnosti oko karnevala odvijaju se predviđenom dinamikom”, kazao je gradonačelnik. I ove godine sastavni dio maškaranih događanja je i Humanitarni karnevalski bal koji će 9. veljače biti održan u Guvernerovoj palači, a sav prihod namijenjen je Plivačkom klubu Forca koji radi s osobama s invaliditetom i posebnim potrebama. Vjerujem da ćemo, kao i svih prethodnih godina, skupiti veću svotu novca koji će omogućiti nesmetano funkcioniranje tog kluba”, poručio je gradonačelnik. Kao i obično, na bal su pozvani svi poslovni partneri Grada Rijeke, gradovi prijatelji i veleposlanici akreditirani u Hrvatskoj, među kojima je svoj dolazak u Rijeku već najavilo njih desetak. veleposlanika.