Na prvom ovogodišnjem redovnom susretu s predstavnicima medija, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel iznio je rezultate pregovora s Hrvatskim cestama i aktivnosti koje su predviđene Programom građenja i održavanja javnih cesta za razdoblje do 2016. godine hrvatske Vlade, pa tako i početak izgradnje ceste D403. Između ostalog, u Rijeci će se rekonstruirati i dograditi čvor Orehovica te izgraditi četiri kružna toka.

Gradonačelnik Obersnel podsjetio je kako je hrvatska Vlada krajem prosinca prošle godine donijela Program građenja i održavanja javnih cesta za razdoblje do 2016 godine. U programu su utvrđena ulaganja u cestovnu infrastrukturu na području Rijeke, a od onih većih za istaknuti su čvor Škurinje / luka Rijeka, odnosno izgradnja ceste D403 koja će čvor Škurinje povezati s novim terminalom na Zagrebačkoj obali. “Terminal bez te ceste ne bi imao smisla, a ona je značajna i za ulaz i izlaz iz grada. Nakon tunela, cesta će izlaziti na Zvonimirovu ulicu, a nastavno na zonu Torpeda i nove Zagrebačke obale. Cesta će biti poticajna i za područje bivše Rafinerije i zone Torpeda, jer će ta područja direktno povezivati s obilaznicom”, kazao je gradonačelnik Obersnel. U 2014. godini osigurano je 15 milijuna kuna za zemljište i ukupnu imovinsko pravnu pripremu te projektiranje spoja s Barčićevom. Isto tako, osigurano je i dodatnih 200 milijuna kuna za samo građenje, za što su planirana i sredstva iz europskih fondova u 2015. i 2016. godini.

Imovinsko –  pravnu pripremu već nekoliko mjeseci provodio je Grad Rijeka. S vlasnicima nekretnina na toj trasi obavljeni su razgovori i pronađena rješenja za preseljenje vlasnika i stambenih i poslovnih objekata, neovisno o tomu jesu li objekti legalni ili ne. Imovinsko – pravna priprema trebala bi biti dovršena ove godine, kao i promjena glavnog projekta koja podrazumijeva spoj na Barčićevu ulicu, bit će raspisan natječaj za izvođača radova, a već iduće godine očekuje se početak izgradnje ceste D403. Ta bi cesta trebala biti dovršena do 2017. ili tijekom te godine, paralelno s dovršetkom izgradnje Zagrebačke obale.

Drugi veliki značajan objekt je čvor Orehovica na kojemu slijedi rekonstrukcija i dogradnja, odnosno povezivanje autoceste s državnim i gradskim pravcima. Zahvat je planiran u ukupnom iznosu od 40 milijuna kuna, od čega u 2014. godini 20 milijuna kuna te isto toliko u 2015. godini. U postupku je izdavanje građevinske dozvole za prvu fazu, koja predstavlja uspostavu izlaza sa zaobilaznice iz smjera Opatije, sa zapada prema Trsatu, čija bi gradnja bila realizirana u 2014. godini. Lokacijska dozvola ishodovana je za sve faze gradnje, s napomenom da će projektna dokumentacija za drugu i treću fazu gradnje biti izrađena u 2014. godini, kada će i započeti realizacija druge faze. Druga faza inače predstavlja izgradnju izlazne rampe iz Zagreba prema centru grada i ulazne rampe iz centra grada na obilaznicu prema zapadu. Treća faza predviđa izgradnju deniveliranog ulaza iz centra grada prema Zagrebu.

Sa Hrvatskim cestama za 2014. godinu dogovoreno je projektiranje i izgradnja kružnog raskrižje Plumbum; kružnog raskrižja na spoju Osječke, Tizianove i Ulice 1. maja, kružnog raskrižja Panorama i kružnog raskrižja Martinkovac, za što je dovršena projektna dokumentacija. Sada se radi na imovinsko – pravnoj pripremi, a o ishodu ovisi hoće li izgradnja početi u 2014. godini. Troškove imovinsko – pravne pripreme i izgradnje snose Hrvatske ceste.

Osim četiri rotora, predviđena je i intenzivna obnova državnih cesta koje prolaze kroz Rijeku, i to u Strossmayerovovoj ulici, na Titovom trgu, Fiumari, Adamićevevoj ulici, Ulici Riva, Ulici Ivana Zajca, zatim na Šetalištu 13. divizije i u Ulici Janka Polić Kamova. Ceste će u potpunosti biti presvučene novim slojem asfalta. Između ostalog, naručit će se projekti obnove cesta – mostova na lokaciji Kačića Miošića, Titovom trgu i kod Autotroleja, a potom će uslijediti sanacija.

Gradonačelnik Obersnel naglasio je i kako će se do 1. ožujka ove godine raspisati natječaj za sve kanalizacijske ogranke koji će biti izgrađeni kreditnim sredstvima Europske banke za obnovu i razvoj, u iznosu od 11 milijuna eura. Ugovoreno je projektiranje svih kanalizacijskih ogranaka, a navedenim zahvatom riješio bi se problem otpadnih voda u Rijeci i okolici, uključujući i izgradnju Centralnog uređaja za pročišćavanje voda.

U tijeku je izgradnja stanova po programu Stambeno – poticane stanogradnje (POS) na Drenovi i Hostovom Bregu, a ove godine trebala bi početi izgradnja i na području Martinkovca.

Između ostalog, završeni su i radovi na izgradnji Arheološkog parka (Principija) u Starom gradu, a tijekom veljače bit će održano svečano otvaranje. Riječ je o izuzetnoj lokaciji i jedinstvenom projektu, jer se njegovim otkrivanjem javnosti i njegovim prezentiranjem taj dio riječke povijesti ugrađuje u percepciju građana kao integralan dio našeg razvoja i povijesti. Naravno, i u širem kontekstu je važan, jer dodaje još jedan segment u povijest tog vremena kada je Rijeka u tadašnjem Rimskom carstvu (od 3. do 5. stoljeća) bila važna obrambena točka. Na tom je lokalitetu pronađen i brončani listić za kojeg se pretpostavlja da se radi o listiću koji je bio dio brončanog lovorovog vijenca koji su se u tom periodu običavali postavljati na kipove. Procijenjeno je da bi taj nalaz mogao biti početak izrade izvrsne prezentacijske dopune pokretnih nalaza na ovom, a tako i na drugim lokalitetima, odnosno prenošenja tih nalaza u druge medije. Tada će biti predstavljen i suvenir tog brončanog listića koji je reproduciran tehnologijom 3D printanja, za što je pak zaslužan mladi riječki znanstvenik Sven Maričić. “Na taj način povezali smo povijest i suvremene tehnologije, a Maričić je jedan od pionira korištenja tehnologiju 3D printanja u Hrvatskoj”, poručio je gradonačelnik.

Između ostalog Obersnel je kazao kako je jučer počelo uređenje riječkog Trga Ivana Koblera, gdje bi radovi trebali biti dovršeni za 160 kalendarskih dana. Uređenje obuhvaća prostor trga i fontane, kao i  prolaz ispod Gradske ure do Korza, ukupne površine od 1.307 četvornih metara. Izvest će se zamjena postojećeg opločenja novim i to će se u osnovi primjenjivati dvije vrste kamena, vapnenačkog i eruptivnog podrijetla. Parter ispod ure izvodi se od kamena kastavskog sivca kao fragmenta povijesnog opločenja. U sklopu uređenja bit će sanirana fontana, postavit će se nova javna i dekorativna rasvjeta trga i fontane te prolaza ispod Ure, kao i priključci na pročeljima zgrada za spajanje prigodne dekorativne rasvjete. Za osvjetljenje trga montirat će se konzolna rasvjetna tijela na pročelja zgrada Varteksa i Delte. Sa dvije podne svjetiljke osvijetlit će se pročelje Zajčeve zgrade, a za svjetlosno označavanje linije razdvajanja trga i prolazne pješačke površine Korzo u smjeru crkve sv.Vida ugradit će se podna led rasvjeta. Postojeće osvjetljenje fontane zamijenit će se novim svjetiljkama te će se dodatno u utore stepenica fontane ugraditi svjetleće led trake. Uređenjem su obuhvaćeni i radovi na infrastrukturi dovoda i odvoda vode, na način da će se zamijeniti vodovodna mreža i izvesti razdjelna kanalizacija, odvojeno oborinska i sanitarno-fekalna, te će se na postojeća okna ugraditi inox poklopci prilagođeni novom opločenju. Radove na instalacijama dovoda vode i fekalne odvodnje sufinancirat će Komunalno društvo Vodovod i kanalizacija d.o.o. Rijeka. Također će se izvoditi radovi na sanaciji telekomunikacijskih instalacija. Izvedba radova je ugovorena sa Zajednicom izvođača GP Krk d.d. Krk i Fidal d.o.o. Rijeka, a usluge stručnog i obračunskog nadzora sa Zajednicom izvršitelja Institut IGH d.d. Zagreb, Topoing d.o.o. Kastav i Tim d.o.o. Rijeka. Ukupna vrijednost radova je 6.948.970,00 kuna (s PDV-om), od čega iznos 1,1 milijuna kuna (s PDV-om) financira KD Vodovod i kanalizacija. Usluga nadzora iznosi 81.875,00 kuna (s PDV-om).

Gradonačelnik Obersnel također je podsjetio kako je počelo je karnevalsko vrijeme koje će potrajati sve do početka ožujka. Sutra će ključeve Grada predati Meštru Toniju, pa je novinare uputio da sve svoje upite u navedenom razdoblju upute novom gradonačelniku. Izbor kraljice Riječkog karnevala i primopredaja ključa Grada održat će se u petak, 24. siječnja u 20 sati u Dvorani mladosti.

Na novinarski upit o visini i načinu nadoknade šteta vlasnicima grobnica na groblju Kozala, oštećenih tijekom posljednjeg velikog nevremena koje je zahvatilo Rijeku, Obersnel je kazao kako su štete na gradskim grobljima procijenjene na oko 5 milijuna kuna, od čega se 90% odnosi na groblje Kozala. “Iako su grobnice privatne i Grad nema obvezu nadoknade šteta, nastojimo pomoći vlasnicima, s obziromna to  da je riječ o nevremenu i štetama do kakvih u Rijeci nikad prije nije došlo. Još uvijek smo u pregovorima s osiguravajućim društvima, a ako na taj način ne uspijemo riješiti ovaj problem, predložit ćemo neko drugo rješenje”, kazao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.