Na svojoj redovnoj konferenciji za novinare gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel istaknuo je kako, unatoč trenutnim problemima Autotroleja, Rijeke neće ostati bez javnog prijevoza.

Problem s likvidnošću Autotroleja posljedica je prvo zabrane, a onda ograničenog načina rada zbog mjera sprečavanja širenja zaraze koronavirusom.
„Iako smo vjerovali da je priča oko pandemije koronavisa iza nas, ponovno se suočavamo s rastom broja oboljelih. Želim uputiti poruku svim građanima da se pridržavaju epidemioloških mjera, koje se prije svega odnose na održavanje fizičke distance, izbjegavanja rukovanja te potrebe dezinficiranja ruku, a isto tako i nošenja zaštitnih maski, barem na onim lokacijama gdje je to propisano, prije svega u javnom gradskom prijevozu“, kazao je gradonačelnik Obersnel.

Autotrolej dijelio zaštitne maske u autobusima (foto: RiPortal)

Autotrolej dijelio zaštitne maske u autobusima (foto: RiPortal)

Obvezno nošenje zaštitnih maski u javnom gradskom prijevozu

Naime, jučer je na snagu stupila odluka Stožera civilne zaštite RH, kojom je obavezno nošenje zaštitnih maski za lice prilikom korištenja javnog gradskog prijevoza. Odlukom je propisano i kako putniku koji nema medicinsku masku ili masku za lice pružatelj usluga javnog prijevoza ne smije dopustiti ulazak u prijevozno sredstvo. Kako bi ipak izbjegli da do ovakvih situacija dođe, vozači Autotrolej u prvim danima primjene odluke putnicima dijele maske.
„Apeliram na građane da ovo ne bude način nabave maski, već samo izuzetak za one koje iz nekog razloga nisu nabavili maske“, kazao je gradonačelnik, istaknuvši kako će od ponedjeljka, 29. lipnja vozači putniku bez maske morati onemogućiti daljnju vožnju.

U Rijeci je epidemiološka situacija zasada uglavnom dobra – od jučer prijavljenih deset novih slučajeva zaraze koronavirusom u Primorsko-goranskoj županiji, pet je građana Rijeke koji su se zarazili u drugim dijelovima Hrvatske ili u inozemstvu. Od današnjih pet registriranih, četvero zaraženih je iz Rijeke, a radi se o kontaktima osoba za koje se jučer otkrilo da su zaražene.

Autotrolej će riješiti problem s likvidnošću i nastaviti pružati uslugu javnog prijevoza

Gradonačelnik se osvrnuo na stanje u KD Autotrolej, istaknuvši kako se tvrtka suočava s problemima s likvidnošću nastalim kao posljedica epidemije koronavirusa. Naime, tvrtka u jednom periodu nije mogla obavljati prijevoz, a nakon toga je nastavio pružati usluge u smanjenom obimu, što je sve utjecalo na smanjenje prihoda od prodanih karata.
„Budući da je osnivač Autotroleja jedinica lokalne samouprave, Autrotrolej nema pravo na potporu Vlade, niti mogućnost zaduženja za likvidnost. U našem okruženju u Europi i izvan Europe države su dale enormne potpore upravo javnom prijevozu, jer je to sustav koji osigurava prijevoz na posao, a kod nas je ta potpora u potpunosti izostala“, kazao je gradonačelnik Obersnel, istaknuvši kako je pronađeno rješenje za premošćivanje problema s likvidnošću.

„Autotrolej će nastaviti sa svojom djelatnošću kao i dosada, uz 41 % subvencioniranja Grada Rijeke i ostalih jedinica lokalne samouprave. I dalje jedan veliki dio korisnika prema socijalnom kriterijima neće plaćati prijevoz, za što će Grad i dalje izdvajati oko 3,5 milijuna godišnje, i dalje će većina umirovljenika starijih od 65 godina voziti bez naknade ili po simboličnim cijenama“, poručio je gradonačelnik Obersnel.

Gradonačelnik je najavio kako Autotrolej tijekom srpnja i kolovoza, pokreće akciju Ljeto s Autotrolejom tijekom koje će se ponuditi niže cijene određenih kategorija karata do 25%. Također, uvode se i nove dnevne i tjedne karte koje će sigurno biti zanimljive tijekom ljeta i sezone kupanja.

Gradonačelnik Obersnel govorio o posljedicama koronavirusa na život u Rijeci

Gradonačelnik Obersnel govorio o posljedicama koronavirusa na život u Rijeci

Poduzetnici podnijeli preko 900 zahtjeva za pomoć oko plaćanja zakupnine i komunalne naknade

Govoreći o epidemiji, gradonačelnik Obersnel je podsjetio kako je Rijeka bila među prvim gradovima u Hrvatskoj donijela najobuhvatnije mjere pomoći za građane i za poduzetnike. Svi poduzetnici kojima je odlukom Stožera civilne zaštite RH zabranjen rad oslobođeni od plaćanja komunalne naknade i plaćanja zakupnine gradskih poslovnih prostora, plaćanja naknade za korištenje površine javne namjene za postavljanje privremenih objekata i ugostiteljskih terasa.

Nakon toga donesene su i mjere pomoći za poduzetnike kojima nije bio zabranjen rad, ali su zabilježili pad prometa. Ti su poduzetnici do kraja lipnja podnosili zahtjeve za umanjenje komunalne naknade i zakupnina gradskih poslovnih prostora. Tako je za ožujak, travanj i svibanj za umanjenje ili oslobađanje plaćanja zakupnine pristiglo 560 zahtjeva, od čega 57 nije udovoljilo uvjetima za umanjenje zakupnine. Što se tiče zahtjeva za oslobađanje ili odgodu plaćanja komunalne naknade, pristiglo ih je 345, a odobreno ih je 334.

Zbog posljedica epidemije koronavirusa te odluke grada da se kao pomoć građanima i poduzetnicima odrekne dijela prihoda Grad Rijeka će ostati bez dijela prihoda. Prijedlog rebalansa proračuna bit će tema srpanjske sjednice Gradskog vijeća.

Kontinuirana podrška poduzetnicima razvojem poduzetničke infrastrukture i dodjelom subvencija

Grad Rijeka, osim što je poduzetnicima pružio pomoć za preživljavanje situacije u kojoj su se našli zbog epidemije koronavirusa, poduzetnicima nizom aktivnosti pruža kontinuiranu podršku. Osim što kroz Startup inkubator pruža podršku poduzetnicima početnicima, stalno unapređuje sustav poduzetničkih inkubatora. Odlukom Gradskog vijeća od 27. svibnja, određeni programi, usluge i resursi inkubatora koji su do sada bili omogućeni isključivo poduzetnicima početnicima, sada će biti na raspolaganju i poduzetnicima izvan te kategorije. Pored postojećih usluga, u inkubatore se uvode programi akceleracije, post-inkubacije i virtualne inkubacije, čime se poduzetnicima u različitim fazama rasta i razvoja osigurava kvalitetna stručna, tehnička, edukativna i infrastrukturna podrška.

To je iznimno važno u svjetlu otvaranja Proizvodnog parka Torpedo, koji će biti opremljen naprednom 3D tehnologijom i poduzetnicima omogućiti korištenje aditivnih tehnologija u razvoju proizvoda i prototipa. U ovom trenutku javna nabava za veći dio opreme je okončana, a javni poziv poduzetnicima za ulazak u prostorne/inkubacijske jedinice Proizvodnog parka Torpedo bit će raspisan u srpnju 2020.

Unapređenje poduzetničke infrastrukture u Rijeci odvija se uz značajnu podršku sredstava iz EU fondova. Tako je za Proizvodni park Topredo osigurano 19,3 milijuna bespovratnih EU sredstava, nedavno je potpisan ugovor za dodjelu 95,3 milijuna kuna za Centar kompetencija (CEKOM) za pametne gradove, a uskoro će se raspisati natječaj za izvođača radova na izgradnji infrastrukture u Poduzetničkoj zoni Bodulovo, koja je iz EU fondova poduprta s iznosom od 5,7 milijuna kuna. Uskoro se očekuje potpisivanje ugovora za dodjelu EU sredstava za Startup inkubator za kreativne tehnologije i IT industriju „Energana“.

U okviru programa mjera poticanja razvoja poduzetništva, Grad Rijeka će u rujnu raspisati javni poziv za dodjelu nepovratnih subvencija, putem kojeg će se poduzetnicima dodijeliti 2 milijuna kuna.

Rijeka i dalje lider digitalizacije među hrvatskim gradovima

Pandemija koronavirusa dovela je i do naglog porasta potrebe za digitalnim uslugama i zorno prikazala važnost digitalne spremnosti gradova. Veliko istraživanje savjetničke kuće Apsolon o digitalnoj spremnosti gradova u kojoj analizira stupanj digitalne razvijenosti 20 najvećih hrvatskih gradova pokazalo je kako je Rijeka, drugo godinu zaredom, lider digitalizacije u Hrvatskoj.
„Podaci ovog istraživanja nas ohrabruju, jer pokazuju kako ćemo biti spremni sudjelovati na natječajima i povući nova sredstva europskih fondova. Naime, u idućem sedmogodišnjem financijskom razdoblju Europske unije velik dio sredstava bit će namijenjen digitalizaciji društva i javne uprave“, kazao je gradonačelnik Obersnel.

Najavio je skoro predstavljanje obnovljene vodospreme Vidikovac na Bulevardu, posljednjoj iz projekta obnove četiri povijesne vodospreme više od sto godina starog sušačkog vodovoda.

Dalje ide i projekt EPK – zahvaljujući velikoj uloženoj energiji u preoblikovanje EPK programa, te zajedništvu svih riječkih ustanova u kulturi, tvrtke Rijeka 2020, brojnih udruga i pojedinaca, tijekom srpnja i kolovoza očekuje nas oko 120 pojedinačnih događanja u Rijeci i okolici. Naravno, programi će se zbog epidemije odvijati pred ograničenim brojem publike, uz poštivanje svih mjera zaštite.