Na svojoj redovnoj konferenciji za medije gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel osvrnuo se na situaciju u brodogradilištu 3. maj, ocijenivši kako je vraćanje bivšeg direktora Edija Kučana na njegovo čelo dobra vijest.

Gradonačelnik Obersnel izrazio je nadu da u pregovorima s vjerovnicima, Vladom i upravom Uljanika Kučan naći načina za prevladavanje situacije u kojoj se nalazi 3. maj, odnosno prijetnju stečajem.
„Smatram kako je povratak Kučana na čelo 3. maja dobra vijest, prije svega što se radi o čovjeku koji je duži niz godina bio na čelu 3. maja, koji je de facto na neki način i sudjelovao u procesu restrukturiranju brodogradilišta u dijelu koji je pozitivan, koji dobro poznaje problematiku 3. maja i kojeg brojni brodovlasnici koji su gradili brode u 3. maju izuzetno cijene,“ kazao je gradonačelnik Obersnel.

Ponovio je više puta iznesen stav kako je 3. maj tvrtka koja je završila program restrukturiranja, koja je zdrava i za koju postoji interes da brodovlasnici dalje nastave s proizvodnjom i to ne samo ugovorenih brodova, nego i novih.
„Podsjetit ću da su ukupna potraživanja zbog kojih prijeti stečaj 3. maj višestruko manja od pozajmice koju je 3. maj dao Uljanik grupi i da se ta pozajmica, koja je i dovela 3. maj u ovu situaciju u kojoj se nalazi, vrati, 3. maj bi sutra mogao nastaviti s normalnim proizvodnim procesom. Vidim budućnost 3. maja kao samostalne tvrtke, izdvojene iz Uljanik grupe, i što se prije to napravi, to će se lakše riješiti problem 3. maja. Pozivam sve koji to u ovom trenutku to mogu učiniti, a to je prije svega Vlada, da nađu mogućnost kako prevladati ovaj problem, odnosno kako zatvoriti privremeno financiranje 3. maja za osiguranje plaća zaposlenih i nabavku materijala kako bi se moglo nastaviti s procesom proizvodnje. Siguran sam da kroz taj proces proizvodnje u relativno kratkom vremenu se mogu zatvoriti ovi izvori kroz koje bi se privremeno financirao 3. maj,“ kazao je gradonačelnik Obersnel.

Dok se situacija ne razriješi u dogovoru s Primorsko-goranskom županijom, a na inicijativu sindikalnog odbora 3. maja, razmatra se mogućnost osiguravanja toplog obroka za zaposlene u 3. maju, što bi se moglo riješiti sljedećih dana.

Gradonačelnik Obersnel govorio o temi koja najviše pritišće Riječane - budućnosti brodogradilišta 3. maj

Gradonačelnik Obersnel govorio o temi koja najviše pritišće Riječane – budućnosti brodogradilišta 3. maj

Kroz desetak dana započinju radovi na uređenju javnih površina unutar kompleksa Benčić i na rekonstrukciji Krešimirove ulice

Gradonačelnik Obersnel proteklih je dana potpisao ugovore s izvođačima radova na uređenju javnih površina unutar kompleksa Benčić s pripadajućom infrastrukturom te na rekonstrukciji Krešimirove ulice, a radovi na obje lokacije trebali bi početi za desetak dana.

Prostor između zgrada u kompleksu Benčić uredit će se kao otvoreni prostor u funkciji javnog trga s drugim zahvatima u prostoru poput uređenja zelenila, no prije toga treba urediti infrastrukturu potrebnu za funkcioniranje zgrada unutar kompleksa i pripadajućih sadržaja. U tom prostoru već je uređen Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, trenutno traju radovi na uređenju Muzeja grada Rijeke u Palači Šećerane i Dječje kuće u tzv. Ciglenoj zgradi, a uskoro se očekuje i potpisivanje ugovora s izvođačem radova na objektu buduće Gradske knjižnice Rijeka. Kako bi svi ovi objekti mogli funkcionirati, sagradit će se nova vodoopskrbna mreža, kanalizacija, razne instalacije te DTK mreža.

Uređenje površina unutar kompleksa Benčić je složen i opsežan posao, budući da treba riješiti problem oborinskih voda na prostoru koji je niži u odnosu na okolne ulice, a tim područjem prolazi i podzemni potok. Vrijednost ovih radova je 50,4 milijuna kuna.

U drugoj polovici travnja očekuje se i početak radova na rekonstrukciji Krešimirove ulice – Hrvatske ceste obnovit će prometnicu dok će Vodovod i kanalizacija u trupu prometnice izvesti komunalne radove odnosno izgradnju transportnog kolektora za odvodnju otpadnih voda, rekonstrukciju dionice vodovoda paralelno uz kolektor, te polaganje DTK mreže. Radovi vrijedni 43,5 milijuna kuna izvodit će se od Mlake do Ulice Beli Kamik, a procjenjuje se da će trajati godinu dana, tijekom kojih će vrijediti poseban režim prometovanja.

Građani pozvani na predlaganje manjih komunalnih zahvata za realizaciju u 2020. godini

Tvrtka Rijeka 2020 raspisala je javni poziv za kulturno-umjetnički program koji će se realizirati tijekom trajanja službenog programa projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Na ovaj poziv mogu se do 11. travnja prijaviti isključivo programi čiji su dominantni sadržaji javna kulturna i umjetnička događanja, a potpora se može ostvariti kao sufinanciranje ili kao dodjeljivanje mogućnosti korištenja brenda „Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture“ za odabrane programe.

Grad Rijeka raspisao je Javni poziv namijenjen svim građanima za predlaganje projekata uređenja i održavanja komunalne infrastrukture za koje građani smatraju da ih je potrebno provesti na području kvarta, odnosno mjesnog odbora u kojem žive.

Poziv na predlaganje Malih komunalnih akcija je otvoren od 1. do 19. travnja, a svoje prijedloge komunalnih zahvata građani mogu dostaviti u mjesni odbor, osobno ili putem e-maila, također i u Direkciju za mjesnu samoupravu, osobno ili na e-mail: mjesna-smu@rijeka.hr, kao i putem jednostavnog online obrasca.

Predlagati se mogu manji komunalni zahvati kao što su: izgradnja dječjih igrališta, uređenje zelenih površina, parkirališta, postave autobusnih čekaonica, postave tijela javne rasvjete, sanacija postojećih prometnica, uređenje kolnika, izrada nogostupa, uređenje prometne signalizacije i tehničkih elemenata cesta, sanacija divljih deponija i sl.

Nastavlja se trend rasta turističkog prometa u Rijeci

Osvrćući se na turističke statistike u prva tri mjeseca ove godine, gradonačelnik Obersnel je istaknuo kako i one potvrđuju nastavak trenda rasta turističkog prometa u Rijeci pristan posljednjih nekoliko godina. Tako je u prvom tromjesečju zabilježeno 22% dolazaka i čak 41% više noćenja nego u istom razdoblju protekle godine. Brojka koja ohrabruje je da se kontinuirano produžuje boravak turista u našem gradu, koji sada prosječno u Rijeci borave 3,12 dana.

U Rijeci je sve više manifestacija koje privlače turiste, a jedan od njih je i Festival sporta i rekreacije “Homo si teć”, koji ima sve više različitih utrka.

Skip to content