Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović sudjelovao je u Opatiji u radu međunarodne znanstveno-stručne konferencija PILC (PAR International Leadership Conference), koja je ove godine posvećena temi liderstva i budućnosti rada u kontekstu novih tehnologija.

Trinaestu po redu PILC konferenciju u cilju promicanja vještina vođenja i iskustvo lidera iz različitih područja kroz povezivanje akademske i gospodarske zajednice, razmjenu znanja i iskustva, 22. i 23. ožujka organizira Veleučilište PAR iz Rijeke s međunarodnim partnerima.

Cilj ovogodišnje konferencije je dati odgovore na pitanja poput kako tehnologija umjetne inteligencije utječe na dinamiku radne snage u kontekstu inovacija u industriji, na koji se način vodstvo može prilagoditi promjenama u dinamici radne snage uzrokovanim tehnološkim inovacijama, koje su najvažnije strategije za očuvanje radne motivacije i angažiranosti u budućnosti rada, kako različite organizacije razumiju i implementiraju koncepte poput distribuiranog vodstva u digitalnom dobu.

PILC konferencija 2024

Marko Filipović, Andrea Čović Vidović, Irena Weber, Gordana Nikolić, Tomislav Radoš i Nenad Antolović

Pozdravnim govorima prisutnima su se obratili dekanica Veleučilišta PAR Gordana Nikolić, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Mihael Furjan, zamjenik predsjednika Hrvatske gospodarske komore Tomislav Radoš, Marija Randić u ime Grada Opatije, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović te ravnatelj Regionalne razvojne agencije Primorsko-goranske županije Prigoda Vedran Kružić.

Prilikom otvaranja konferencije gradonačelnik Filipović naglasio je kako je ova konferencija izvrsna prilika za razmatranje ključnih izazova i prilike koje nam donosi dinamična era brzih promjena i tehnološkoga razvoja, posebice umjetne inteligencije.
„Rijeka, kao grad koji se razvija i raste, prepoznaje važnost prilagodbe i inovacije. Naša strategija usmjerena je na stvaranje okruženja koje potiče poduzetništvo, ali isto tako osigurava socijalnu inkluziju i zaštitu svih građana. To znači ulaganje u obrazovanje i osposobljavanje radne snage za poslove budućnosti, ali i stvaranje poticajnog okruženja poduzetnicima za tehnološke inovacije“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Dekanica Nikolić istaknula je kako je ove godine fokus konferencije usmjeren na liderstvo i budućnost rada budući da je PAR ponosni dio Europskog Digitalnog Inovacijskog Huba AI&GAMING EDIH. Također, PAR je postao dio Europskog sveučilišta za dualno obrazovanje, što ih čini jedinim privatnim visokim učilištem u Republici Hrvatskoj koje je ušlo u Europsku mrežu za dualno obrazovanje.

PILC konferencija 2024

Gradonačelnik Filipović govorio na panelu „Nove tehnologije i promjena budućnosti rada“

Grad Rijeka to postiže provedbom mnogobrojnih projekata, o kojima je gradonačelnik Filipović govorio na panelu „Nove tehnologije i promjena budućnosti rada“. Prije svega radi se o projektu uređenja Sinergane – novog poduzetničkog inkubatora za kreativne tehnologije i IT industriju, sa svrhom poticanja rasta i razvoja malih i srednjih poduzeća u IT i kreativnim industrijama na području Urbane aglomeracije Rijeka. S novom poduzetničkom infrastrukturom povezane su i programske aktivnosti koje se odvijaju putem programa RInovatoRI te u Startup inkubatoru Rijeka, Proizvodnom parku Torpedo, coworking prostoru centra RiHub i Riječkoj razvojnoj agenciji Porin.

Uz gradonačelnika Filipovića, na prvoj sesiji panela govorili su i Irena Weber, glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca, Andrea Čović Vidović, v.d. voditeljica Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj te Tomislav Radoš, podpredsjednik za industriju i održivi razvoj Hrvatske gospodarske komore.

Na drugoj sesiji istoimenog panela govorili su doc.dr.sc. Juraj Bukša, direktor nautičkog sektora u ACI d.d., Aleksandar Raić, potpredsjednik za AI tranformaciju u Infobipu i Marko Borovina, suosnivač i COO Ceres Blockchain Solutionsa. Obje sesije moderirao je Nenad Antolović, direktor Riječke razvojne agencije Porin.

Kroz panele istaknuta je potreba za razumnom primjenom tehnologije uz naglasak na kontinuiranu edukaciju poslodavaca i radnika. Istaknuta je važnost odgovornog pristupa i podizanja razine odgovornosti, posebno među mladima. Nadalje, istaknuta je važnost povezivanja obrazovanja i poduzetništva kako bi se osigurala primjena novih tehnologija u skladu s europskim standardima. Svi sudionici panela pozvali su na otvorenost prema novim tehnologijama te istaknuli da je ključno sanjati vlastite snove kako bi se ostvario napredak u budućnosti rada.

U drugom djelu programa održana je panel rasprava „Kako mlade pripremiti na poslove budućnosti“, kroz koju je naglašena su važnost uključivanja mladih u procese pripreme za poslove budućnosti, posebno kroz potporu start-upova i inovacija. Sudionici su istaknuli važnost mentorstva, obrazovanja usmjerenog na stvaranje poduzetničkog duha te podrške mladim poduzetnicima i inovatorima. Ključno je osigurati okruženje koje potiče kreativnost, rizik i poduzetništvo među mladima kako bi se osiguralo njihovo uspješno uključivanje u tržište rada budućnosti, praksi poznatoj kao “učenje kroz rad”.

PILC konferencija 2024Drugi dan konferencije predviđen je za akademsko i poslovno umrežavanje.

Partneri konferencije su Hrvatska udruga poslodavaca, Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska obrtnička komora. Pokrovitelji konferencije su Ministarstvo rada, mirovinskog sustava i socijalne politike, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, Turističke zajednice Kvarner i Opatija te Grad Opatija i Grad Rijeka, dok su glavni sponzori JGL i ACI d.d.

Konferencija se održava u okviru projekta „ Digital transformation of Central Croatia and Northern Adriatic through AI&GAMING EDIH“, a sufinancirana je iz programa Digitalna Europa 2021 – 2027 i Nacionalnog plana oporavka 2021 – 2026.

(foto: PAR.hr)