Na poziv gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića riječki gradonačelnik Marko Filipović bio je sudionik okruglog stola gradonačelnika na temu „Gradovi u 2030 – Izazovi i gradske strategije“, koji je jučer, u sklopu 13. Ljubljana Foruma, održan u Ljubljani.

Organizatori Foruma su Grad Ljubljana i GoForeSight (GFS) Institut, a glavna tema foruma su klimatski neutralni i pametni gradovi do 2030. Osim tema o pametnom, održivom, uključivom i otpornom razvoju, Forum također pruža platformu za nove  razvojne inicijative gradova s ​​fokusom na održivost, zelenu tranziciju i digitalnu transformaciju, kao i stvaranje gradova blagostanja.

Ljubljana Forum 2023 foto Željko Stevanić

Gradonačelnik Filipović na okruglom stolu o pametnim i održivim gradovima (foto Željko Stevanić)

Ciljevi Foruma 2023. su upoznavanje s izazovima s kojima se gradovi suočavaju i predstavljanje projekata za njihovo prevladavanje; predstavljanje novih koncepata i inovativnih rješenja za urbanu dekarbonizaciju; predstavljanje financijskih mehanizama za gradske projekte i urbani razvoj; predstavljanje industrijskih rješenja za gradove i novih poslovnih modela suradnje te povezivanje različitih dionika i kreiranje novih projektnih inicijativa.

Okrugli stol gradonačelnika organiziran je s ciljem identificiranja gradskih izazova vezanih uz održiv i otporan razvoj i predstavljanja načina na koji ih gradski čelnici nastoje prevazići.

Ljubljana Forum 2023 foto Željko Stevanić

Na okruglom stolu sudjelovali predstavnici iz gradova zemalja u hrvatskom okruženju

„Rijeka prolazi svoju transformaciju iz industrijskog grada u grad novih tehnologija i turizma. U gradu se trenutno provode razvoja lučke, željezničke i cestovne infrastrukture, a uskoro počinje i gradnja nove nautičke marine. Sve su to projekti koji mijenjaju lice grada i znače njegov daljnji razvoj, no osim što ti projekti mijenjaju izgled grada, promijenit će i način razmišljanja građana“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Gradonačelnik Filipović je naglasio kako se, pored brojnih ulaganja javnih i privatnih investitora u lučku, željezničku, cestovnu i nautičku infrastrukturu, u Rijeci provode brojni projekti u smjeru razvoja Rijeke kao pametnog i održivog grada koristeći lokalna, nacionalna i europska sredstva. Primjerice, uvedeni su električni bicikli i romobili, ulaže se u obnovu javnog gradskog prijevoza, obnavljaju se javne zgrade, pogotovo škola i vrtića s ciljem poboljšanja energetske učinkovitosti, a provodi se i veliki EU projekt modernizacije toplana i toplovoda uz postupan prelazak na obnovljive izvore energije.

Ljubljana Forum 2023 foto Željko Stevanić

Ljubljana Forum 2023 (foto Željko Stevanić)

Uz gradonačelnika Rijeke, na okruglom stolu sudjelovali su predstavnici gradova Ljubljane, Beograda, Novog Sada, Sarajeva, Budimpešte i Beča.

(foto: Željko Stevanić)