Predstavnici Grada i Županije održali zajednički prijem za W. Roberta Kohorsta, veleposlanika SAD u Hrvatskoj.

Novog američkog veleposlanika primili su gradonačelnik Vojko Obersnel i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, a prijamu su nazočili i zamjenik gradonačelnika Nikola Ivaniš i predsjednik županijske skupštine Erik Fabijanić.
Na prijamu je između ostalog bilo riječi o gradnji LNG terminalu na otoku Krku, izvrsnoj suradnji američke mornarice i brodogradilišta Viktor Lenaca, a u pratnji američkog veleposlanika bili su vojni ataše Robert Mathers i savjetnica veleposlanstva Wylita Bell.

Američki veleposlanik u Rijeci

Teme razgovora bile su brodogradnja, turizam, LNG terminal

Nakon sastanka gradonačelnik je izjavio kako su teme razgovora bile vezane uz nastavak suradnje sa SAD-om u različitim područjima. Razgovaralo se o suradnji američke mornarice i našeg brodogradilišta Viktor Lenac u kojem se već desetak godina nalaze američki ratni brodovi. “To sigurno dokazuje kvalitetu poslova unutar našeg brodogradilišta, a ujedno predstavlja značajan prihod za brodogradilište.“ Obersnel je kazao kako je bilo govora i o rastućem broju američkih turista koji posjećuju Rijeku te projektu Europske prijestolnice kulture, gdje će se nastojati dogovoriti programska suradnja s ovom zemljom.

Američki je veleposlanik zahvalio na prijemu, navodeći kako mu je u dva mjeseca njegovog mandata ovo već treći posjet Rijeci. „Danas sam obišao brodogradilište Viktor Lenac gdje se obnavlja još jedan američki bojni brod igdje mi je kapetanica broda izrazila zadovoljstvo cijena kvalitetom radova, marljivošću i talentiranošću djelatnika, uz za američku Vladu prihvatljivu cijenu rada “ rekao je Kohorst te dodao kako vjeruje da taj vid suradnje nastaviti i u budućnosti na obostranu korist.

Američki veleposlanik u Rijeci

Vojni ataše Mathers, veleposlanik kohorst i savjetnica veleposlanstva bell

Župan Zlatko Komadina kazao je kako je veleposlaniku izložio stratešku poziciju i ekonomske perspektive županije, te razgovarao o unaprjeđenju suradnje. Na novinarsko pitanje o LNG terminalu Komadina je kazao kako je veleposlanik izrazio puno razumijevanje za potrebom nastavka dijaloga središnjih vlasti s lokalnom zajednicom te zaključio: „Upoznao sam veleposlanika s svim otvorenim pitanjima s aspekta tehnologije koja se nudi. Nitko nije protiv strateških interesa Republike Hrvatske u smislu diverzifikacije opskrbe plinom, nego se radi o izboru najbolje tehnologije s obzirom na zaštitu okoliša i ugrozu stanovništva te ekonomsku i energetsku korist, o čemu je županijska skupština izrekla jednoglasan stav“.

Veleposlanik je na ovu temu napomenuo kako je stav o diverzifikaciji opskrbe plinom, kao strateškom interesu za ovaj dio Europe jedinstven, te da veleposlanstvo SAD-a potiče sve vladine i lokalne dužnosnike na traženje najboljeg mogućeg rješenja za terminal. „Ako nadležni dužnosnici budu razgovarali o tome, siguran sam da će se iznaći najbolje rješenje kojeg ćemo mi podržati“ ustvrdio je Kohorst.