Gradonačelnik Vojko Obersnel održao je redovnu konferenciju za medije na teme stanja u 3. maju, turističkim ulaganjima u Rijeku, realizaciji europskih projekata energetske obnove zgrada i nadolazećim događajima.

Počevši s osvrtom na kriznu situaciju u riječkom brodogradilištu 3. maj, gradonačelnik je kazao kako nema novih informacija o ovom složenom problemu, kao ni o datumu isplate plaća radnicima za protekli mjesec i raspletu događaja u cijeloj Uljanik grupi. Obersnel je podsjetio kako postoji interes potencijalnih ulagača, posebice talijanskog Fincantierija, no i kako najprije treba biti formiran novi sastav uprave Uljanik grupe s kojom bi se mogli nastaviti razgovori o izdvajanju 3. maja iz ove grupacije. „Vjerujem da će i Ministarstvo gospodarstva podržati takve aktivnosti, budući da je očito da 3. maj – koji je u dugoj blokadi računa i nema sredstava za plaće i dovršetak izgradnje započetih brodova – neće imati vremena za čekanje da se restrukturiranje brodogradilišta Uljanik završi“, rekao je Obersnel, navodeći dugotrajnost procesa restrukturiranja koji mora proći potvrde i Ministarstva gospodarstva i Europske komisije.

Apelirajući na Ministarstvo da se aktivno uključi u izdvajanje 3. maja iz Uljanik grupe i što raniji ulazak strateškog partnera, gradonačelnik je kazao kako je to “jedino izgledno rješenje da brodogradnja u Rijeci opstane, što nam je svima interes, zbog samog brodogradilišta i zaposlenih, ali i drugih tvrtki koje su vezane uz 3. maj“, zaključio je Obersnel.

Rijeka i Opatija domaćini stručnog turističkog skupa 2020. godine

Kongres međunarodnog udruženja turističkih profesionalaca održat će se u Rijeci i Opatiji u listopadu 2020. godine pod organizacijom međunarodne udruge Skål koja okuplja tisuće profesionalaca iz turističkog sektora iz cijelog svijeta. Gradonačelnik je kazao kako su Rijeka i Opatija uspjeli iskoristiti činjenicu da će Rijeka 2020. godine biti Europska prijestolnica kulture, na čemu se gradila ova zajednička kandidatura. Navodeći dobre turističke rezultate cijele regije, a posebno Rijeke, Obersnel je kazao kako će kongres biti idealna prilika da se učesnici kongresa, kojih se očekuje nekoliko stotina, upoznaju s događanjima koji će se održati u sklopu projekta Rijeka 2020 – EPK i doprinijeti razvoju turizma vezanog uz kulturu.

Gradonačelnik je naveo i manjak hotelskih smještajnih kapaciteta koji postaje izraženiji s povećanim turističkim prometom u Rijeci i okolici, no izrazio je vjerovanje kako će se do 2020. godine dogoditi i pomaci u ovom segmentu. Uz poodmaklu fazu gradnje turističkog resorta na Costabelli u kojeg je češki investitor uložio oko 50 milijuna eura, a čiji se početak rada očekuje početkom 2020. godine, Obersnel je spomenuo i kako će Grad Rijeka u idućoj godini započeti s rekonstrukcijom obližnje Opatijske ceste. „Poduzetnici prepoznaju sve ono što se događa u riječkom turizmu posljednjih godina, a to pokazuje i najava Hotela Jadran za uređenjem hotela Park na Pećinama i hotela Neboder te povećanjem smještajnih kapaciteta i kvalitete usluge“, kazao je Obersnel, ističući kako bi navedeni projekti trebali povećati broj hotelskih kapaciteta za čak sedamsto ležajeva.

U tijeku energetska obnova sedam objekata škola i vrtića

U sklopu europskog projekta energetske obnove u tijeku su radovi na tri zgrade osnovnih škola: Škurinje, Podmurvice i Gelsi te četiri vrtića: Kvarner, Podmurvice, Veseljko i Potok. Gradonačelnik je naveo kako je dosad završena energetska obnova osam zgrada, te kako će u 2019. godini krenuti energetska obnova još šest objekata – OŠ Gornja Vežica, OŠ Eugen Kumičić, OŠ Pehlin, vrtići Vidrice i Belveder, kao i Muzeja grada Rijeke. „Sveukupno je riječ o obnovi dvadeset jednog objekta, za što je osigurano 96.5 milijuna kuna, od čega su 52% sredstva Europske unije i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost“, rekao je Obersnel, dodavši kako bi se izdvajanja iz gradskog proračuna za energetsku obnovu mogla smanjiti ukoliko projekte potpomogne Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Gradonačelnik je kazao kako je pomoću europskih novaca, uz 21 projekt obnove zgrada, sufinancirana i izrada dokumentacije za njih 15, zaključujući kako se radi o velikom projektu za kojeg se Grad Rijeka dobro i na vrijeme pripremio i tako uspio povući značajnu količinu novaca kojima se uređuju fasade i krovovi ovih objekata i bitno smanjuju troškovi grijanja.

Događaji u 2019. godini

Dok je pitanje vrtića na Krnjevu kojeg je trebala sufinancirati Talijanska unija otvoreno, prvi radovi na vrtiću na Rastočinama trebali bi krenuti iduće godine, na novoj lokaciji. Oba su projekta završena, a gradonačelnik je kazao kako će u slučaju problema s izgradnjom vrtića na Krnjevu, taj projekt preuzeti Grad Rijeka te vrtić uvrstiti u mrežu Dječjeg vrtića Rijeka.

Iduće godine obilježava se tristota obljetnica proglašenja Rijeke slobodnom kraljevskom lukom u tadašnjoj Habsburškoj monarhiji. „18. ožujka 1719. car Karlo VI donio je odluku kojom su riječka i tršćanska luka dobile status slobodnih luka, što je omogućilo razvoj lučkih djelatnosti i otvoreno trgovanje koje je do danas ostalo jedno od glavnih gospodarskih aktivnosti u gradu, stoga ćemo ovaj događaj obilježiti u suradnji s Lučkom upravom i gradskim Muzejom“, rekao je Obersnel, najavljujući povijesne izložbe, okrugle stolove i akademije o daljnjem razvoju Riječkog prometnog pravca. Gradonačelnik je iskazao vjerovanje kako će trenutni problemi TD Luke Rijeka biti prevladani i kako će se ova duga tradicija uspješno nastaviti.

Obersnel je priopćio i koji će glazbenici nastupiti na novogodišnjem koncertu na Korzu. „Ove godine smo se odlučili za domaće, riječke izvođače, a program će započeti mlađim bendom – grupom Nord. Nakon toga će nastupiti riječka grupa Fit, koja se ponovno oformila te Whiteheadsi čiji je frontmen Davor Tolja, a cijeli program zaključit će splitski reper Vojko V.“, kazao je Obersnel, ponadavši se da će Korzo ponovo biti ispunjeno i da će svatko pronaći nešto za sebe.

Na novinarsko pitanje o eventualnim problemima pri donošenju gradskog proračuna, s obzirom na neizvjesnu većinu u Gradskom vijeću, gradonačelnik je odgovorio kako vjeruje da će prevladati razum. „Ja ne mogu govoriti što će raditi gradski vijećnici, jer Vijeće predstavlja parlamentarnu vlast, a moja zadaća je izvršna vlast, no članovi Vijeća moraju bit svjesni da je opstruiranje rada, kako se to događalo do sada, upravo u suprotnosti s onim za što svi tvrde da rade, a to je korist građana“, rekao je Obersnel, dodavši kako opstrukcija rada Vijeća može biti dokazivanje moći ili političke borbe s gradonačelnikom, no kako nedonošenje odluka ima vrlo konkretne posljedice. Uz proračun kao najbitniji dokument kojeg Gradsko vijeće mora izglasati, Obersnel je istaknuo kako na zadnjim dvama sjednicama vijeća nisu donesene odluke o promjeni statusa javnog dobra, što je dvojici sugrađana onemogućilo da riješe vlasništvo svojih okućnica, na što čekaju već nekoliko mjeseci. „Pitanje odgovornosti nije imaginarno, nego vrlo konkretno i oni koji vode ovakvu politiku moraju bit svjesni da nedonošenjem odluka rade direktnu štetu velikom broju građana koji imaju ime i prezime“, završio je gradonačelnik.