Od ponedjeljka, 27. travnja Gradska knjižnica Rijeka počinje postupno otvaranje vrata građanima, ali prema prilagođenom ritmu, radnom vremenu i uz poštivanje mjera zaštite od koronavirusa.

Gradska knjižnica Rijeka otvara se u okviru postupnog ublažavanja restrikcija vezanih uz koronavirus prema uputama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, uz poštivanje mjera zaštite širenja zaraze koronavirusom propisanih od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Datumi otvaranja odjela i ogranaka, prilagođeno radno vrijeme

Središnji odjel (lokacije Palača Modello i Filodrammatica) otvara se u ponedjeljak, 27. 4. od 10 sati te će biti otvoren do 14 sati. Nakon ponedjeljka lokacije Središnjeg odjela bit će otvorene prema prilagođenom radnom vremenu.

Radno vrijeme Središnjeg odjela (Palača Modello i Filodrammatica), od 28. travnja:

 • Ponedjeljak, srijeda, petak od 8 do 14 sati
 • Utorak, četvrtak od 13 do 19 sati
 • Subota zatvoreno

Narodna čitaonica do daljnjeg zbog mjere zabrane rada čitaoničkih prostora neće biti otvorena.

Dječji odjel Stribor bit će otvoren s početkom razredne nastave u osnovnim školama od 11. svibnja te će nakon toga pratiti radno vrijeme Središnjeg odjela.

Ogranci Gradske knjižnice Rijeka (Drenova, Turnić, Zamet, Trsat), Knjižnica Čavle i Knjižnica “Vid Omišljanin” počet će s radom u srijedu 29. travnja, a također će raditi do daljnjeg prema prilagođenom radnom vremenu.

Radno vrijeme ogranaka (Drenova, Turnić, Zamet, Trsat), od 29. travnja:

 • Ponedjeljak, srijeda, petak 13 do 19 sati
 • Utorak, četvrtak 8 do 14 sati
 • Subota zatvoreno

Županijski bibliobus i Gradski bibliobus neće prometovati.

Isključivo posudba i vraćanje građe, zakasnine se počinju naplaćivati 17. svibnja

U svim odjelima i ograncima moguće su isključivo usluge posudbe i vraćanja građe, a sve druge usluge knjižnice, čitaonički prostori, programi (…) do novih uputa Stožera neće biti aktivne.

Zakasnina ostvarena za vrijeme zatvorenosti knjižnice neće se naplaćivati, a nije nužno ni odmah doći vratiti knjige jer se do 17. svibnja neće obračunavati.

Broj knjiga koje je moguće odjednom posuditi se vraća na uobičajene četiri.

Prema novijoj praksi uvedenoj uslijed ove situacije i dalje je moguće upisati se online te online putem dobiti i PIN za korištenje e-knjižnice.

Gradska knjižnica Rijeka poručuje: poštujte mjere zaštite širenja zaraze koronavirusom

Osim radnog vremena potrebno je imati na umu i smjernice za ponašanje u zatvorenim prostorima te mjere socijalnog distanciranja koje mijenjaju naše uobičajeno ponašanje u knjižnici.

 • Kratko zadržavanje u knjižnici – U zatvorenim prostorima u kojima je i veća protočnost ljudi ne smijemo se zadržavati dulje nego što je potrebno tako da se moramo odreći uobičajenog ležernog pregledavanja i biranja knjiga među policama. Također, vrlo je dobro unaprijed znati što tražimo pri čemu svakako može pomoći online katalog.gkr.hr. Prije ulaska u knjižnicu knjige koje vraćamo pripremimo unaprijed.
 • Držimo razmak – Radi sprečavanja širenja infekcije u prostorijama knjižnica potrebno je držati fizički razmak od 2 metra između svih posjetitelja knjižnice međusobno, kao i između korisnika i djelatnika. Ispred pulta nije potrebno guranje, držimo razmak i budimo strpljivi i onda kada zakaže tehnologija, pojavi se kakva druga komplikacija i sl.
 • Perimo ruke – Pranje ruku jedna je od glavnih mjera sprečavanja širenja virusa. Operimo ruke prije dolaska u knjižnicu, a i na ulazu u knjižnicu će biti higijenska sredstva koja je potrebno koristiti.
 • Knjige nisu opasne: čistimo ih – Velike je dileme izazivalo pitanje duljine zadržavanja virusa na raznim površinama, pa i na papiru. Prema istraživanjima se čini kako je riječ o doista minimalnom razdoblju koje ne čini rizik, ali knjige će svejedno prolaziti proces čišćenja i vremenski odmak do daljnjeg puštanja u opticaj. Zbog potonjeg posebno molimo za strpljenje jer neki naslovi koji su vraćeni neće istog trenutka biti i ponovno dostupni već će na raspolaganju biti sljedećeg dana.
 • Naviknimo se na maske – Maske su postale dio naše svakodnevice, a prema najnovijim uputama potrebno je njihovo nošenje. Preporučujemo stoga da ih imate prilikom posjete knjižnici. Izostat će možda pogled na onaj osmjeh na koji smo navikli, ali svi znamo da je on tu ispod maske.
 • Koristimo digitalne resurse – Digitalni resursi koje možemo koristiti nisu zanemarivi. Sve što želite posuditi pronađite ranije u online katalogu katalog.gkr.hr.  Dostupne su također e-knjige, a pomažu u vodstvu i naša dva portala Magazin GKR i Brickzine, platforma buduće Dječje kuće.
 • Pratimo poruke u prostoru i upute djelatnika – Uz ove ove upute i knjižničari/knjižničarke te poruke u prostoru sugerirat će što je potrebno činiti. Situacija je takva da ih ne smijemo doživjeti kao prijetnju ili drskost već kao dobronamjeran savjet. Samo tako ćemo se vratiti u naš uobičajen i ugodniji svijet.
 • Rasporedimo dolaske – Kako dugo nismo bili otvoreni očekujemo veću posjećenost, pa stoga preporučujemo da ipak zajednički izbjegavamo gužvu i razmislimo kada je najbolje navratiti do odjela i ogranaka. Vidite li kroz prozore da je u odjelima i ograncima gužva – zadržite se parkiću, na trgu, prošećite, možda će malo kasnije biti bolje.

(foto: www.gkr.hr)